Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) που εδρεύει στη Μαδρίτη, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα φθάσει το 65% των προ πανδημίας επιπέδων μέχρι το τέλος του 2022, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία.
Υπολογίζεται ότι 700 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, αριθμός υπερδιπλάσιος (+133%) από την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αυτό ισοδυναμεί με το 63% των επιπέδων του 2019 και θέτει τον κλάδο στο δρόμο για να φτάσει το 65% των προ πανδημίας επιπέδων του εφέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΤ. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την έντονη ζήτηση, τη βελτίωση των επιπέδων εμπιστοσύνης και την άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό προορισμών. Τονίζοντας την ταχύτητα με την οποία ο κλάδος έχει ανακάμψει από τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, το πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO αποκαλύπτει ότι οι μηνιαίες αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 ήταν 64% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και είχαν φθάσει στο -27% τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι 340 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις καταγράφηκαν μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν το 50% του συνόλου του εννεαμήνου.
Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης
Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης στον διεθνή τουρισμό. Η περιοχή δέχτηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022 (68% του παγκόσμιου συνόλου), φτάνοντας το 81% των προ πανδημίας επιπέδων. Ο αριθμός αυτός ήταν υπερδιπλάσιος από αυτόν του 2021 (+126%), με τα αποτελέσματα να προέρχονται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα το τρίτο τρίμηνο, όταν οι αφίξεις έφτασαν σχεδόν το 90% των επιπέδων του 2019.
Ομοίως, στη Μέση Ανατολή οι διεθνείς αφίξεις υπερτριπλασιάστηκαν (+225%) από έτος σε έτος τον Ιανουάριο -Σεπτέμβριο του 2022. Η Αφρική (+166%) και η Αμερική (+106%) σημείωσαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας το 63% και το 66% των επιπέδων του 2019, αντίστοιχα. Στην Ασία και τον Ειρηνικό (+230%) οι αφίξεις υπερτριπλασιάστηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αντικατοπτρίζοντας το άνοιγμα πολλών προορισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό παρέμειναν 83% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Κίνα, μια βασική αγορά για την περιοχή, παραμένει κλειστή.
Οι αφίξεις και τα έσοδα ανέρχονται στα ίδια, προ πανδημίας, επίπεδα
Αρκετές υπο-περιοχές έφτασαν το 80-90% των αφίξεων (προ πανδημίας) τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2022. Η Δυτική Ευρώπη (88%) και η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (86%) κατέγραψαν την ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Καραϊβική, Κεντρική Αμερική (και οι δύο με 82 %) και η Βόρεια Ευρώπη (81%) επίσης σημείωσαν καλά αποτελέσματα. Οι προορισμοί που αναφέρουν αφίξεις πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν την Αλβανία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, την Ανδόρα, το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ισλανδία.
Τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στη Μέση Ανατολή (+3% σε σύγκριση με το 2019) και την Καραϊβική (+1%) και πλησίασαν στην Κεντρική Αμερική (-7%), στη Βόρεια Ευρώπη (-9%) και τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο (-10%).
Εντωμεταξύ, ορισμένοι προορισμοί κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στα διεθνή τουριστικά έσοδα τους πρώτους επτά έως εννέα μήνες του 2022, όπως η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Λετονία, η Πορτογαλία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Γαλλία. Η ανάκαμψη παρατηρείται επίσης στις δαπάνες εξερχόμενου τουρισμού από τις κύριες αγορές προέλευσης, με ισχυρά αποτελέσματα από τη Γαλλία, όπου οι δαπάνες έφτασαν το -8% έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 2019. Άλλες αγορές που ανέφεραν ισχυρές δαπάνες τους πρώτους έξι εννέα μήνες από το 2022 ήταν η Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ινδία και Σαουδική Αραβία.
Ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία
Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αντικατοπτρίζεται επίσης σε διάφορους δείκτες του κλάδου, όπως η εναέρια χωρητικότητα και οι μετρήσεις στις διανυκτερεύσεις, όπως αναλύονται στο «UNWTO Tourism Recovery Tracker». Η χωρητικότητα αεροπορικών καθισμάτων σε διεθνείς διαδρομές από τον Ιανουάριο – Αύγουστο έφτασε το 62% των επιπέδων του 2019, με την Ευρώπη (78%) και την Αμερική (76%) να καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα. Η εγχώρια χωρητικότητα παγκοσμίως αυξήθηκε στο 86% των επιπέδων του 2019, με τη Μέση Ανατολή (99%) να φτάνει ουσιαστικά τα προ – πανδημικά επίπεδα.
Εντωμεταξύ, τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας ξενοδοχείων έφθασαν το 66% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 43% τον Ιανουάριο. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε με επίπεδα πληρότητας 77% τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από ποσοστά 74% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η Αμερική (66%), η Μέση Ανατολή (63%) και η Αφρική (61%) παρουσίασαν ποσοστά πληρότητας πάνω από 60% τον Σεπτέμβριο. Ανά υποπεριφέρεια, η Νότια Ευρώπη (79%), η Δυτική Ευρώπη (75%) και η Ωκεανία (70%) παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας τον Σεπτέμβριο του 2022.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες
Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, που επιδεινώνεται από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρυθμό ανάκαμψης το τέταρτο τρίμηνο αλλά και το 2023. Η τελευταία έρευνα της ομάδας Εμπειρογνωμόνων Τουρισμού του UNWTO δείχνει μείωση στα επίπεδα εμπιστοσύνης για τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2022, αντανακλώντας μια πιο συγκρατημένη αισιοδοξία. Παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις που δείχνουν εξομάλυνση του ρυθμού ανάκαμψης, τα έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,2-1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αύξηση 60-70% σε σχέση με το 2021, ή 70-80% από τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν το 2019.
Πηγή: UNWTO