Την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης συμφώνησαν οι σύνεδροι
Η αναγκαιότητα αναβάθμισης της εκπαίδευσης στον Μυλοπόταμο προκειμένου να εισέλθει η περιοχή σε αναπτυξιακή πορεία και να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα και τα ζητήματα παραβατικότητας, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς των συμμετεχόντων στο 37ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Φαράτσι στις 17 Αυγούστου 2024, με κεντρικό θέμα: «Η Παιδεία ως απαραίτητο θεμέλιο και συστατικό ανάπτυξης». Ειδική αναφορά έγινε και σε δράσεις -πρωτοβουλίες για τη στήριξη της τρίτης ηλικίας, όπου και ανακοινώθηκε το πλαίσιο συμφωνίας για να ξεκινήσει η ωρίμανση πρότασης για δημιουργία μονάδας φροντίδας-φιλοξενίας στο Φαράτσι.
Το συνέδριο διοργάνωσε η «Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Μυλοποτάμου. Μέγας χορηγός ήταν ο Φαρατσανός επιχειρηματίας στις ΗΠΑ Γιώργος Σιγανός ο οποίος στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε από την Εκκλησία, τον δήμο Μυλοποτάμου και την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών.
Στο ψήφισμά τους οι σύνεδροι συμφώνησαν να υλοποιηθεί ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, περιφέρεια, υπουργείο Παιδείας, Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, αναπτυξιακοί και συλλογικοί φορείς, σύλλογοι γονέων κ.ά.), τον συντονισμό για τη σύνταξη του σχετικού κειμένου θα αναλάβει άμεσα η «Ομάδα Στοχοθεσίας». Στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή γεωγραφικής θέσης, η διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών, η ανάπτυξη δράσεων αύξησης του αριθμού αποφοίτων λυκείου, η έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών και η δημιουργία προγραμμάτων συμβουλευτικής. Επίσης συμφωνήθηκε: η ανάπτυξη προγραμμάτων εξωστρέφειας των σχολείων για την προετοιμασία των μαθητών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, η υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικότητας στα σχολεία, η πριμοδότηση εκπαιδευτικών που τοποθετούνται στον Μυλοπόταμο και η προώθηση της τοποθέτησης εκπαιδευτικών με καταγωγή από την περιοχή.
Επιπρόσθετα συμφωνήθηκε να αναζητηθούν ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση δράσεων (αθλητισμού, πολιτισμού, κ.ά.), ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. (Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα του συνεδρίου).
Αναλυτικά στο ψήφισμα που εκδόθηκε για την ενίσχυση Παιδείας και την Ανάπτυξη του Μυλοποτάμου αναφέρεται:
«Το 37ο συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στον Μυλοπόταμο και τα υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής, αποφασίζει ομόφωνα:
- Σύμφωνο Συνεργασίας: Να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης υπό τη μορφή συμφώνου συνεργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, υπουργείο Παιδείας, σύλλογοι γονέων, κ.λπ.). Κάθε φορέας θα αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες και στόχους για την αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου.
- Ίσες Ευκαιρίες: Να εξασφαλιστούν ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του Μυλοποτάμου, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή γεωγραφικής απομόνωσης.
Ειδικότερα:
– Μετακίνηση: Να παρθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών όχι μόνο προς και από τα σχολεία, αλλά και για παροχή φροντιστηριακής υποστήριξης. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι.
– Αναπληρωτές: Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής.
– Συμβουλευτική: Να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα συμβουλευτικής για γονείς και μαθητές, με τη συμμετοχή ψυχολόγων και άλλων ειδικών.
- Εξωστρέφεια: Να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας των σχολείων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών και την προετοιμασία τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
- Παραβατικότητα: Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας στα σχολεία, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων.
- Εκπαιδευτικοί:
– Μοριοδότηση: Να ενισχυθεί η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται στον Μυλοπόταμο.
– Καταγωγή: Να προωθηθεί η τοποθέτηση εκπαιδευτικών με καταγωγή από την περιοχή.
- Χρηματοδότηση: Να αναζητηθούν ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων.
- ΔΥΠΑ: Να αξιοποιηθούν τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων του Λυκείου.
- ΑΜΕΑ: Να παρέχεται ειδική μέριμνα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
- Αθλητισμός. Ενθάρρυνση των νέων παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και το «ευ αγωνιζεσθαι».
Η ομάδα στοχοθεσίας θα αναλάβει την παρακολούθηση της υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων και θα προτείνει περαιτέρω ενέργειες, εάν κριθεί απαραίτητο.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση του παρόντος ψηφίσματος, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του Μυλοποτάμου».