11 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΒΟΑΚ - ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

«Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας»

Συνεχίζονται τα αυξημένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης αλλά και οι ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που υλοποιούνται από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης λόγω των εορταστικών ημερών της Πρωτοχρονιάς.

Αστυνομικοί των υπηρεσιών Τροχαίας της Κρήτης θα διενεργούν αυξημένες περιπολίες και ελέγχους βεβαίωσης επικίνδυνων παραβάσεων που σχετίζονται με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων με έμφαση στην οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, διανέμονται σε οδηγούς και συνεπιβάτες οχημάτων από τις υπηρεσίες Τροχαίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας και του τμήματος Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης συσκευές αλκοολομέτρησης μίας χρήσεως που προσέφερε ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης (ΣΥΦΑΚ).

 

Καμία ανοχή στις επικίνδυνες παραβάσεις δήλωσε η διοικητής του τμήματος Τροχαίας ΒΟΑΚ Ελένη Παπαθανασίου, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Ειδικότερα, σε δηλώσεις της η κ. Παπαθανασίου, ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια των γιορτών έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης. Θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας στο εθνικό οδικό δίκτυο. Συνεργεία της Τροχαίας ΒΟΑΚ θα βρίσκονται όλο το 24ωρο στο εθνικό δίκτυο. Δεν θα υπάρχει ανοχή στις επικίνδυνες παραβάσεις: «Αντικανονικό προσπέρασμα, επικίνδυνοι ελιγμοί, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, μη χρήση προστατευτικού κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου, υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι συμπεριφορές που δεν συνάδουν με υπευθυνότητα. Θερμή παράκληση. Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες διασκέδασης. Σε κάθε παρέα ας υπάρχει «ο οδηγός της παρέας». Ένα άτομο δηλαδή που δεν θα καταναλώνει αλκοόλ, ώστε να επιστρέψουν όλοι ασφαλείς στο σπίτι τους. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Ας την προστατεύσουμε. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους».

Αλκοολόμετρα μιας χρήσης μοιράστηκαν χθες και στους οδηγούς εντός της πόλεως του Ρεθύμνου. Ο Μανόλης Κατσούγκρης αναπληρωτής διοικητής της Τροχαίας Ρεθύμνου, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους πολίτες εφιστώντας την προσοχή τους κατά την οδήγηση και καλώντας τους να ακολουθούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατσούγκρης ανέφερε: «Από το τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου ευχόμαστε καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει η πρόληψη τω τροχαίων ατυχημάτων και θέλουμε να είναι οι γιορτές όσο γίνεται πιο ανώδυνες και αναίμακτες. Θα είμαστε εδώ μέρα νύχτα, όλες τις ώρες, για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε παραβάσεις που οδηγούν σε τροχαίο ατύχημα και πολύ φιλικοί σε ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν και να εξυπηρετηθούν. Ευχόμαστε καλή Πρωτοχρονιά και αναίμακτη σε όλο τον κόσμο».

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης υπενθυμίζει ότι η υπεύθυνη οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
 • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
 • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
 • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
 • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
 • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
 • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.