• Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μάνος Σαριδάκης, μίλησε στα «Ρ.Ν.» με αφορμή την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του «Το Σύμπαν» στο Σπίτι του Πολιτισμού, το απόγευμα της Πέμπτης
Ένα συναρπαστικό ταξίδι αστροφυσικής, εκκινώντας από τη Γη και φτάνοντας στα όρια του σύμπαντος- και ακόμα παραπέρα – προσέφερε το απόγευμα της Πέμπτης στο κοινό του Ρεθύμνου ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μάνος Σαριδάκης, με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του «Το Σύμπαν».
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού, ήταν μια πρωτοβουλία του «Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης» και του δήμου Ρεθύμνου και στόχο είχε κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αυστηρή επιστημονική παρουσίαση: τη συνάντηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης με το ευρύ κοινό, στο οποίο όπως τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σαριδάκης, οι επιστήμονες οφείλουν να μεταδίδουν με έναν όσο το κατά δυνατόν απλουστευμένο τρόπο τα αποτελέσματα και τα ευρήματα των σύγχρονων ερευνών: «Ο βασικός στόχος- και για αυτό έγραψα το βιβλίο- είναι το εξής: τα αποτελέσματα των επιστημών, πρέπει να βγαίνουν και στο ευρύ κοινό. Δεν έχει νόημα να τα λέμε οι επιστήμονες μεταξύ μας».
Έτσι, ο κ. Σαριδάκης με σαφήνεια και γλαφυρότητα στην ομιλία του επιχείρησε να απαντήσει θεμελιώδη ερωτήματα για το σύμπαν, από την ιστορία του και τη λεγόμενη «Μεγάλη Έκρηξη», την έκτασή του και το τι μπορεί να υπάρχει πέρα από αυτό μέχρι τις διαστημικές αποστολές του μέλλοντος και τη δυνατότητα αποίκισης στον Άρη, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει τον πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας, καθώς όπως άλλωστε δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και πιο ωραίο, από το να κατανοείς τον κόσμο που μας περιβάλλει και επειδή στον 21ο αιώνα έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα σε αυτόν τον τομέα, προσπάθησα να τα περάσω αυτά στον κόσμο, ένα «update» δηλαδή της γνώσης μας για το σύμπαν».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γιάννης Παπαδάκης, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης αλλά και ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του δήμου Ρεθύμνης.
Μόνο το 5% του σύμπαντος μας είναι γνωστό
Όπως υπενθύμισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σαριδάκης, η γνώση μας για το σύμπαν μέσα από την επίπονη επιστημονική έρευνα χρόνων, αγγίζει μόλις το 5% του συνόλου του. Το υπόλοιπο 95% μας είναι ακόμη άγνωστο, παρόλα αυτά η πρόοδος των ερευνών έχει καταφέρει να καταρρίψει μύθους που ήταν παγιωμένοι στην κοινή αντίληψη για χρόνια, ενώ πλέον πιο «μοντέρνες» θεωρίες και παραδοχές επιδιώκουν να εξερευνήσουν το άγνωστο αλλά και να το κατακτήσουν, βάζοντας πλώρη ακόμη και για την αποίκισή του.
«Οι επιδιώξεις μας είναι να κατανοήσουμε περισσότερο τον κόσμο που μας περιβάλλει και ειδικά το σύμπαν. Εμένα με εξιτάρει πάρα πολύ η ερώτηση «από που κρατάει η σκούφια μας». Αυτό που λέμε ότι πριν 14 δισ. χρόνια ξεκίνησε η μεγάλη έκρηξη – έχουμε πολλά κενά εκεί – ξέρουμε μόνο το 5% του σύμπαντος, το υπόλοιπο 95% το ψάχνουμε, άρα μας περιμένει δουλίτσα. Επομένως είναι πολλά τα άλυτα μυστήρια αλλά κάνουμε παράλληλα και καλή δουλειά», τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο διακεκριμένος επιστήμονας.
Την ίδια ώρα, η σύγχρονη έρευνα σημειώνει σημαντική πρόοδο, καταφέρνοντας πια να μιλάμε για έναν 21ο αιώνα «Αστρονομίας», όπως χαρακτηριστικά τον ονόμασε ο κ. Σαριδάκης: «Πάντα έχουμε κάποιες αντιλήψεις, κάποιους μύθους – ας το πούμε έτσι – στους οποίους πιστεύουμε αλλά η εξέλιξη της επιστήμης μας τους διαψεύδει. Να σας πω μόνο ότι πριν 150 χρόνια πιστεύαμε ότι όλο το σύμπαν ήταν μερικές χιλιάδες αστέρια, αυτά που βλέπουμε. Μετά γύρω στο 1900 αρχίσαμε και είδαμε ότι είναι ο γαλαξίας μέσα, έχει πολλά αστέρια. Το 1920 αρχίσαμε και βλέπαμε άλλους γαλαξίες και σήμερα πλέον έχουμε μετρήσει 1 τρισεκατομμύριο γαλαξίες. Δηλαδή μέσα σε 100 χρόνια το σύμπαν «μεγάλωσε» τρισεκατομμύρια φορές. Ζούμε πλέον στην εποχή του διαστήματος. Δηλαδή ως ανθρωπότητα έχουμε ανοίξει τα φτερά μας για τον αποικισμό του διαστήματος. Αυτό θέλω να το περάσω στον κόσμο. Σε πέντε χρόνια θα έχουμε βάσεις στη σελήνη. Είμαστε πολύ κοντά στην εξόρυξη αστεροειδών, έχουμε ανοίξει τα φτερά μας για τον Άρη. Θέλω πω ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της αστρονομίας και της κοσμολογίας και αυτό θέλουμε να περάσουμε και στον κόσμο», εξήγησε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
H συμβολή του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στην αποστολή LISA
Την ίδια ώρα ο κ. Μάνος Σαριδάκης, ανέφερε στα «Ρ.Ν.» και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και το Αστεροσκοπείο των Αθηνών στις σύγχρονες διαστημικές αποστολές. Ειδικότερα, όπως μας εξήγησε με τη συλλογή των δεδομένων που καταγράφουν τα δύο Αστεροσκοπεία βάζουν το λιθαράκι τους στην αποστολή, LISA (Laser Interferometer Space Antenna), όπως σημείωσε, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που στοχεύει στην ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων χρησιμοποιώντας τρία διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο: «Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα είναι πολύ εμβληματικό για τις υποδομές της χώρας. Μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συμμετέχουμε σε μια σειρά από δράσεις της ESA, σε συνεργασία με τη ΝΑSΑ. Για παράδειγμα, είμαστε εμπλεκόμενοι – και το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα – σε αυτό που λέμε – που είναι και το μέλλον – αστρονομία βαρυτικών κυμάτων και συμμετέχουμε στην αποστολή LISA, της ESA. Αυτή θα είναι τρία διαστημόπλοια που θα φτιάξουν στην ουσία ένα τεράστιο τηλεσκόπιο το 2039. Οπότε θεσμικά ως Ελλάδα συμμετέχουμε κάποια Πανεπιστήμια, όπως και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Δηλαδή τα δεδομένα που συλλέγουμε χρησιμοποιούνται για τη νέα γνώση», υπογράμμισε κλείνοντας ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.