9 °C Rethymno, GR
30/01/2023

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Η ζωή στα χέρια μου» έκθεση φωτογραφίας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Εγκαινιάστηκε το πρωί στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, παρουσία του Διοικητή της 7ης Υ.Πε. Κρήτης Νεκτάριου Παπαβασιλείου, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Η ζωή στα χέρια μου».

Τα 30 έργα φωτογραφίας,που αποτελούν δωρεά του φωτογράφου George Dryjohn (Γιώργου Ξηρογιάννη) στην 7η ΥΠΕ Κρήτης,θέτοντας με τον τρόπο αυτό την τέχνη του στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας, δεδομένου ότι οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν τη δυναμική να συμβάλλουν στο ευ ζην, στην ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας,εξυμνούν με αφηγηματικό τρόπο μια χούφτα συναισθημάτων σε όλη τη διαδρομή του ταξιδιού που λέγεται «Ζωή»,έχοντας ως στόχο την αφύπνιση της αθέατης πλευράς της ανθρώπινης ψυχής.

Η έκθεση,που διοργανώνεται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, θα παραμείνει επισκέψιμη για τους υγειονομικούς και το κοινό στο Γ.Ν.Ρ. έως τέλος Δεκεμβρίου και ακολούθως θα ταξιδέψει και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν δια της παρουσίας τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου,Γιώργος Μαρινάκης, ο Διοικητής του ΓΝ Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, ο δωρητής των έργων, Γιώργος Ξηρογιάννης, ο Τομεάρχης Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ρεθύμνου και Πρόεδρος ΚΟΙΣΠΕ Ρεθύμνου, Χριστονάκης Αντώνιος και ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

Παρέστησαν επίσης στα εγκαίνια,εκπρόσωποι φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, στελέχη και επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κώστας Δανδουλάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, το τακτικό μέλος Δ.Σ. ΓΝ Ρεθύμνου, Τομεάρχης Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ρεθύμνου και Πρόεδρος ΚΟΙΣΠΕ Ρεθύμνου,Χριστονάκης Αντώνιος, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και Δ/ντρια Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ Ρεθύμνου,Γιαννούση Ελισάβετ, ο Δ/ντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αθανασιάδης Δημήτρης, η Δ/ντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας Κίντα Δήμητρα, κ.α.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κα Ζωή Ράπτη, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε ότι : «Στις ημέρες μας, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα σε ότι αφορά την ψυχική του Υγεία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και η επαφή με την Τέχνη και τον πολιτισμό καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Σε αυτή την κατεύθυνση το χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις του υπουργείου Υγείας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης και να το θέσει στην υπηρεσία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους με ψυχικές διαταραχές. Η πολιτιστική συνταγογράφηση έχει ενταχθεί στις δράσεις που υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκ. ευρώ, παρέχοντας δωρεάν επισκέψεις σε Μουσεία, θέατρα, εκθέσεις και σε άλλες δράσεις στους ωφελούμενους.

Στην Κρήτη δημιουργούνται Νέες Μονάδες, από αυτές που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των 104 Δομών και συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι από τα 12 οικοτροφεία και έναν Ξενώνα, που θα δημιουργηθούν στην Επικράτεια για την υποστήριξη των ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, μια Δομή θα λειτουργήσει στο Ρέθυμνο.

Επιπλέον, από τις 8 Μονάδες που θα δημιουργηθούν για την Έγκαιρη Παρέμβαση στην ψύχωση σε έφηβους και νεαρούς ενήλικους, μια εξ’ αυτών θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο.

Πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία, που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Από τα 6 Κέντρα Ημέρας και τις 4 Κινητές Μονάδες, που έχουν προβλεφθεί στο πλάνο για ασθενείς με άνοια και νόσο Alzheimer μια δομή θα ενισχύσει τις Υπηρεσίες Υγείας στο Ηράκλειο».

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Παπαβασιλείου Νεκτάριος, παρουσία του Διοικητή και υπηρεσιακών στελεχών του Γ.Ν. Ρεθύμνου, είχε συνάντηση εργασίας με τη Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.