Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα πέντε λίτρα που έχει.
Η 14η Ιουνίου είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Karl Landsteiner, πατέρα πρακτικά της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Rhesus.
Η αιμοδοσία κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της δημόσιας υγείας και η ημέρα αυτή αποτελεί ένδειξη ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους που δωρίζουν τακτικά αίμα.
– Οι τακτικές αιμοδοσίες μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές και να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας πολλών ασθενών καθημερινά.
– Η αιμοδοσία ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά συστήματα υγείας, επιτρέποντας τη διενέργεια μεταγγίσεων.
– Η παγκόσμια ημέρα αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία υπενθύμισης της σημασίας της αιμοδοσίας, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς ηγέτες να δραστηριοποιηθούν για τη σταθεροποίηση του συστήματος αιμοδοσίας και την καθολική πρόσβαση στην παροχή αίματος από τα συστήματα υγείας.
Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγόμενου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες.
Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Στην Ευρώπη μόλις έξι χώρες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος στη χώρα μας, είναι σημαντική.
Η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.
Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και τον φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος.
Για ποιο λόγο να γίνω εθελοντής αιμοδότης;
- H προσφορά αίματος μπορεί να σώσει ζωές.
- Το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί, είναι ένα δώρο αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.
- Χρειάζεται για τη θεραπεία ατόμων τα οποία πάσχουν από αιματολογικές ασθένειες, από κάποιους τύπους καρκίνου (π.χ. λευχαιμία), για τραυματίες ατυχημάτων και εγκύους οι οποίες παρουσιάζουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Ένα ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά τις ανάγκες παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία και σε αυτήν την περίπτωση η μετάγγιση αίματος και μυελού των οστών είναι αναγκαία για την επιβίωση των παιδιών.
- Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για διαρκή παροχή αίματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορούν να αφορούν ακόμα και συγγενικά πρόσωπα. Μέσω της αιμοδοσίας ωφελείται και ο ίδιος ο αιμοδότης.
Με αυτό τον γνώμονα ο Ι.Σ.Ρ συμμετέχει στα κλιμάκια εθελοντικής αιμοδοσίας, στέλνοντας μέλη, ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, που καλύπτουν τις εξωτερικές αιμοδοσίες της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Ρ.
Ιατρικός σύλλογος Ρεθύμνου