8 °C Rethymno, GR
30/03/2023

ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ημέρες ποδηλάτου στο Ρέθυμνο

Από χθες, το Ρέθυμνο ζει στους ρυθμούς που το ίδιο έχει τόσο ιδανικά επιβάλλει. Σε ρυθμούς πεντάλ, του πρώτου μέσου κινήσεως που πάνω σ΄αυτό, όλοι μας από την πρώτη παιδική μας ηλικία έχουμε μάθει να «ακροβατούμε», το ποδήλατο.

Με αφετηρία την πλατεία του «Αγνώστου Στρατιώτη» αλλά και με επέκταση στα σοκάκια της πόλης, στους ποδηλατοδρόμους που έχουν φτιαχτεί αλλά και στην ενδοχώρα, το Ρέθυμνο ποδηλατεί για 5 ολόκληρες μέρες.

Η έναρξη των εκδηλώσεων «Bike Friendly Days» σε μια πόλη φιλική για ποδήλατο, συνδυάζονται με διάφορες δράσεις και ειδικότερα με αυτό που ονομάζουμε «βιώσιμη κινητικότητα» στον δήμο Ρεθύμνου.

Και τί ευτυχή σύμπτωση! Σήμερα, κατά τις 13.30 θα περάσουν οι ποδηλάτες του «ΔΕΗ διεθνούς ποδηλατικού γύρου της Ελλάδας» από το Ρέθυμνο, από την παραλιακή οδό που συνάμα θα αποτελέσει την ευθεία για έναν ξεχωριστό αγώνα «σπριντ».

Ο δήμος Ρεθύμνου που σημειωτέον είναι βραβευμένος πάνω στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, αφιερώνει όλες αυτές τις μέρες στο ποδήλατο με την επωνυμία «ποδηλατώντας στο Ρέθυμνο» προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα της ήπιας και υγιούς κίνησης εντός κι εκτός πόλεως.

Χθες, στο κτίριο «Δελφίνι» που στεγάζεται η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ρεθύμνης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Πρασίνου κα Πέπη Μπιρλιράκη, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, ψηφιακού μετασχηματισμού και κυκλοφοριακών θεμάτων κ. Θωμάς Κρεβεντζάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για αθλητικά θέματα κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης ενώ παρόντας ήταν και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου κ. Άγγελος Μαλάς.

Π. Μπιρλιράκη: «Δράσεις χρήσιμες για μικρούς και για μεγάλους»
«Πριν από αρκετά χρόνια, ο δήμος Ρεθύμνου ξεκίνησε την βιώσιμη κινητικότητα. Από τότε μέχρι σήμερα, είμαστε «Leaders» σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι επισκέπτες της πόλης μας έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ότι το Ρέθυμνο εξελίσσεται ως ποδηλατικός προορισμός.

Μέσα στο 2022 είχαμε την ευκαιρία να πιστοποιηθούμε ως «bike friendly» προορισμός από την εταιρία «Nature» και την εταιρεία «Προστασία φύσης» ενώ όλα αυτά τα χρόνια είχαμε επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουμε υποδομές για το ποδήλατο, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα.
Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε ποδηλάτες, σε γκρουπ αλλά και μεμονωμένους με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Το δηλώνουμε αυτό μέσα από μία διοργάνωση που γίνεται με την εταιρεία «Νature» και σε συνδιοργάνωση με όλα τα τμήματα του δήμου μας και την Περιφέρεια Κρήτης.
Αυτή τη φορά, τα εγκαίνια ενός νέου θεσμού γίνονται στην πόλη μας ξεκινώντας από χθες κιόλας. Σε ένα λογότυπο εμπνευσμένο σε δημιουργία του Δημήτρη Χατζόπουλου και σε ένα δημιουργικό του Γιάννη Μαγγίνα, θα δείτε σε αφίσες και δημιουργικά μέσα στην πόλη ή σε γκράφιτι, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκίνησε από χθες στον «Άγνωστο Στρατιώτη» σε συνεργασία με τον ΠΑΣ Ρεθύμνου «Άτλας» και τον σύλλογο ΟΚΑ «Πρέβελη», τα ρόλερς που θα έχουν στήσει το «πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής».
Είναι δράσεις χρήσιμες για μικρούς και μεγάλους που θα αποτελέσουν την αφετηρία μιας πενθήμερης γεμάτης σε διάφορους τομείς, εκπαιδευτικούς, ψυχαγωγικούς αλλά και με κινηματογραφικές προβολές. ποδηλατοβόλτες αλλά και την έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα «μαθήματα φωτογραφίας του δήμου Ρεθύμνου.
Φυσικά θα πάμε και στα χωριά μαζί με τον Άτλαντα αυτό το Σάββατο «

Δ. Λαχνιδάκης: «Ποδήλατο σε κάθε σπίτι δημότη»
«Είναι ένα σπουδαίο γεγονός αυτές οι εκδηλώσεις. Εμείς ως πόλη, θα υποδεχθούμε όλους τους επισκέπτες που ξεκίνησαν από το Ηράκλειο με προορισμό τα Χανιά. Παράλληλα, θέλουμε να μπει το ποδήλατο σε κάθε σπίτι δημότη ώστε να γίνει, πέρα από ένα μέσο άθλησης κι ένα μέσο μεταφοράς. Θέλουμε να δείξουμε ότι η πόλη του Ρεθύμνου αγαπάει το ποδήλατο αλλά και τους επισκέπτες του που θα το περιηγηθούν.»

Στ. Σπανουδάκης:»Τουρισμός, αθλητισμός και οικονομία»
«Η αλήθεια είναι ότι το δικό μου κομμάτι δεν είναι τόσο το οικονομικό που, ειρήσθω εν παρόδω, στοίχισε πολύ λίγο στον δήμο γιατί, σε τέτοιες εκδηλώσεις κυριαρχεί ο εθελοντισμός.
Ο ρόλος ο δικός μου ήταν η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. της Cycling Greece, ένα γεγονός από μόνο του είναι τεράστιο αφού θα έχουμε τις συμμετοχές πάνω από 40 ομάδων και πάνω από 140 ποδηλατών για ένα ποδηλατικό γύρο που αναβιώνει έπειτα από 10 χρόνια μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Είμαστε τυχεροί που το 1ο ΕΤΑΠ περνάει από την πόλη μας, το Ρέθυμνο το οποίο σαφώς και θα αναδείξει τις ομορφιές του αλλά και θα στηρίξει την προσπάθεια των αθλητών. Αυτό δεν είναι η αρχή αλλά το ότι εδώ και 10 χρόνια στηρίζουμε ως πόλη τη βιώσιμη κινητικότητα.
Αυτό που ξεκινάμε τώρα, πέρα από μια πόλη φιλική στους επισκέπτες είναι κι ένας γνήσιος ποδηλατικός προορισμός -εδώ αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κα Μπιρλιράκη- σχετίζεται με το κομμάτι του τουρισμού κι εκεί έχει μεγάλη σημασία και το οικονομικό σκέλος γιατί, ο δήμος Ρεθύμνου είναι κατ’ εξοχήν ένας τουριστικός δήμος. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από τον τουρισμό. Οπότε ναι, όλα συνδέονται, ο αθλητισμός, ο τουρισμός και η οικονομία με τις ημέρες «bike Friendly…» στις οποίες εμείς αφιερωνόμαστε΄».

Θ. Κρεβεντζάκης: «Κατανόηση και συνεργασία με τους πολίτες»
«Το Ρέθυμνο όλα αυτά τα χρόνια μέσω της πολιτικής της βιώσιμης κινητικότητας, προσπαθεί να δώσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο και παράλληλα να δημιουργήσει το αίσθημα της ασφάλειας της κυκλοφορίας τόσο του πεζού όσο και του ποδηλάτη.
Αντιλαμβάνεστε ότι σ’ ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός όπως είναι ο διεθνής ποδηλατικός γύρος της Ελλάδας είναι αναγκαίες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μάλιστα στο Ρέθυμνο αφού είναι η μοναδική πόλη της Κρήτης όπου ένα μεγάλο κομμάτι της διοργάνωσης περνάει μέσα από τον αστικό ιστό της. Η αστυνομική διεύθυνση Κρήτης σε συνεργασία με την Τροχαία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και μαζί με την οργανωτική επιτροπή, έχουν αναλάβει την επιτήρηση της ασφάλειας.

Στο Ρέθυμνο όμως θα πάρουμε επιπλέον μέτρα γι’ αυτό και ζητάμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών μας. Ουσιαστικά με την είσοδο των ποδηλάτων από τον κόμβο του Αμαρίου, θα διασχίσουν την Μάχη Κρήτης ενώ θα κατέβουν στο παραλιακό μέτωπο όπου θα έχουμε κι έναν αγώνα «σπιρντ». Εκεί τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Υπολογίζουμε ότι οι αθλητές θα αφιχθούν στο Ρέθυμνο κατά τις 13.30 οπότε, κινούμενοι μετά περιμετρικά στο φρούριο της Φορτέτζας θα ξαναμπούν στον ΒΟΑΚ.
Η τροχαία συνιστά να υπάρξει περιορισμός στην κίνηση και να έχουν βγει τα όποια σταθμευμένα αυτοκίνητα κατά το μήκος της διαδρομής. Χρειάζεται η συνεργασία της οργανωτικής επιτροπής και των πολιτών προκειμένου να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα ή κάτι που θα δυσχεραίνει την όλη εξέλιξη του αγώνα.»

Γ. Μαρινάκης:«Επενδύουμε τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα και από τους διεθνείς αγώνες»
«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας για την εξαιρετική χορηγία από τον σύλλογο ξενοδόχων μιας και ο νικητής θα φιλοξενηθεί για μία εβδομάδα στο Ρέθυμνο κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές. Δίνουμε ένα κίνητρο στον νικητή που, αν και δεν το χρειάζεται γιατί έχει μέσα του τη φλόγα να κινείται με αυτόν τον τρόπο και να αγωνίζεται συνεχώς, εμείς θεωρήσαμε σωστό να επιβραβεύσουμε αυτή την προσπάθεια.
Όπως βλέπετε στο πρόγραμμα που έχουμε βγάλει, προσπαθούμε μέσα από τον αγώνα που αναβίωσε έπειτα από 10 χρόνια χάρη στις προσπάθειες του υφυπουργού αθλητισμού και Κρητικού πολιτικού Λευτέρη Αυγενάκη να επενδύσουμε αυτό το σπουδαίο γεγονός με τη διέλευση των σπουδαίων αθλητών απ’ όλο τον κόσμο με ένα πενθήμερο εκδηλώσεων γιατί, για εμάς είναι πολύ σημαντικό μέσα από αυτές τις δημόσιες λειτουργίες και τις δράσεις και τους αγώνες, να περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία στα νέα παιδιά… Το μήνυμα της βιώσιμης κινητικότητας που εμείς στην πόλη μας το έχουμε πολλά χρόνια ενσωματώσει στη δημόσια δράση μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες βραβευτήκαμε με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο οδικής ασφάλειας ανταγωνιζόμενοι μεγαθήρια όπως, η Φλωρεντία και η Βαρσοβία. Εκείνοι κι εμείς, ήμασταν οι τρεις φιναλίστ πόλεις. Το βραβείο που λάβαμε τελικά ήταν ένα κίνητρο για να πάμε ακόμα παραπέρα.
Θα πω και κάτι άλλο που το έχω τονίσει και στο παρελθόν… Το δημόσιο έργο και η δημόσια δράση είναι παιδαγωγική διαδικασία. Αυτό θέλουμε να τονίσουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αντιδημάρχους και όλο το σύστημα του δήμου που έχει «βάλει πλάτη» για να γίνουν αυτά τα πράγματα που λόγω των ημερών του Πάσχα η περίοδος ήταν «νεκρή». Όλα θα γίνουν με τρόπο εξαιρετικό και ακίνδυνο και για τους συμμετέχοντες και για τους θεατές.
Να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που θα πρέπει να επιστατήσουν -και θα το κάνουν- με επαγγελματική ευσυνειδησία και με τη συνέπεια που τους διακρίνει γι’ αυτές τις δράσεις.
Να ζητήσω και ‘γω με τη σειρά μου την κατανόηση των πολιτών γιατί θα διαταράξουμε τη συνήθη λειτουργία της πόλης, μία ώρα αιχμής που ευτυχώς τα σχολεία θα είναι κλειστά και τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όπως θα ήταν μια άλλη περίοδο. Να πούμε τέλος ότι, αξίζει να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας ως τρόπο μετακίνησης το ποδήλατο και τα άλλα ήπια μέσα κίνησης. Είναι, αν θέλετε θέμα υγιεινής, περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τις δράσεις τις ταινίες, τα πολιτιστικά γεγονότα, τις εκθέσεις που στην ουσία βρήκαμε τον καλύτερο τρόπο να τα επενδύσουμε δίπλα στο μεγάλο γεγονός του ποδηλατικού γύρου Ελλάδας, στην ουσία το Ρέθυμνο δηλώνει «παρών» στο «αύριο» ενός πλανήτη του οποίου την αειφορία θα πρέπει όλοι να προστατεύουμε και να υπηρετούμε.

Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες, ευχαριστίες στους συντελεστές και στον χορηγό επικοινωνίας, το Creta Channel το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο περνώντας τα μηνύματά μας σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στον κόσμο.»

 

Το πρόγραμμα της Τετάρτης 27ης Απριλίου

13.00: Παραλιακοί οδοί Σοφοκλή και Ελευθερίου Βενιζέλου:
Διέλευση αθλητών «ΔΕΗ διεθνής ποδηλατικός γύρος Ελλάδας»

14.00: «Ακολουθώντας το Peloton». Ποδηλατικός γύρος πόλης από πολίτες, φίλους του ποδηλάτου.
Αφετηρία: Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

18.00: Ποδηλατοβόλτα

20.00: Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το ΠΟΔΗΛΑΤΟ που διοργανώνει η ομάδα «Μαθήματα φωτογραφίας Ρεθύμνου».  (Είσοδος δημοτικού κήπου Ρεθύμνης Λ. Κουντρουριώτη).