Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ τον θάνατο του αξιόλογου ανθρώπου και εξαιρετικού επιστήμονα, συναδέλφου, φίλου και συνεργάτη Αντώνη Φώσκολου.
Ο Αντώνης Φώσκολος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1930. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley. Ακολούθως, προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, όπου εργάστηκε στην έρευνα των υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στη θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά. Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου δίδαξε Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων. Είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ. Είχε πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Επίσης, είχε εκτενή συμμετοχή με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και την Αμερική και είχε συμμετάσχει σε τεχνικές εκθέσεις διεθνών και Ελληνικών Οργανισμών. Πλέον ήταν ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά.
Είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον ημερήσιο Ελληνικό τύπο και με εμφανίσεις του στα ΜΜΕ είχε δημοσιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας, αν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον Ελλαδικό χώρο. Πρόσφατα, είχε τονίσει τη σημασία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Ιονίου πελάγους, που κρίνεται τεράστια και αναβαθμίζει εκθετικά τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, είχε αναδείξει τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας στην ενεργειακή αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αντώνης Φώσκολος ήταν μέγας ευπατρίδης και πρωτοστάτης στον αγώνα για την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων, όπως τόνισε και ο κ. Σ. Καμενόπουλος, PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, που έκανε γνωστή την απώλεια με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η απώλειά του σε αυτή τη χρονική συγκυρία στερεί τη χώρα από ένα τεράστιο απόθεμα επιστημονικής γνώσης και νηφάλιας καθοδήγησης.
Η προσφορά του ήταν τεράστια. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!