23 °C Rethymno, GR
25/06/2022

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Αμερικάνος»

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Αραπάκη με τίτλο «Ο Αμερικάνος» θα παρουσιαστεί στο Ρέθυμνο σε εκδήλωση που διοργανώνουν τα βιβλιοπωλεία Κλαψινάκης και οι εκδόσεις Τόπος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαΐου, ώρα 19.30 στον χώρο του κεντρικού βιβλιοπωλείου (Λεωφ. Ηγουμ. Γαβριήλ 59, Ρέθυμνο έναντι δημοτικού κήπου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

– Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Ειρήνη Γαβριλάκη.

– Ο συγγραφέας Γιώργος Γιαννουκαράκης.

– Ο συγγραφέας του βιβλίου.

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο δημοσιογράφος και ηθοποιός Αντώνης Βαμιεδάκης.

 

Περίληψη βιβλίου

1890, Κρήτη. O νεαρός Ισμαήλ, γιος Τούρκου μεγαλοκτηματία, μεγαλώνει υπό τη σκέπη του προστατευτικού, φιλελεύθερου για τα δεδομένα της εποχής πατέρα του. Στο νησί μορφώνεται και αποκτά ευρεία καλλιέργεια χάρη σε έναν κοσμογυρισμένο Ιρλανδό δάσκαλο που βρίσκεται εκεί τυχαία. Όμως, λίγο μετά την ενηλικίωσή του, ο Ισμαήλ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, ταξιδεύοντας με πλαστά έγγραφα πρώτα στην Ελλάδα και τελικά στις ΗΠΑ, ως Ηρακλής Συναξάκης. Τον πρώτο καιρό στις ΗΠΑ εργάζεται στον οίκο ανοχής ενός Έλληνα μετανάστη στη Νέα Υόρκη, συνδέεται με μια νεαρή Ιταλίδα βιολίστρια και τελικά πιάνει δουλειά στην εφημερίδα της ομογένειας Ατλαντίς. Η εφημερίδα τον στέλνει σε διάφορες πολιτείες και ο Ισμαήλ, που πλέον τον αποκαλούν Ερκ, αποκτά πλήρη εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και εργάζονται μετανάστες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, γεγονός που καλλιεργεί την ταξική συνείδησή του. Αναγκάζεται όμως να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και καταλήγει στο Ντένβερ του Κολοράντο. Εκεί συναντά τον γνωστό συνδικαλιστή Λούις Τίκας και γίνεται άτυπο μέλος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Το τελευταίο ετοιμάζει μεγάλη απεργία στα ορυχεία της περιοχής, η οποία ξεκινάει το 1913 και τον Απρίλιο του 1914 καταλήγει στη «σφαγή του Λάντλοου», όπως έμεινε στην Ιστορία…

«Ο Αμερικάνος» είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα που ρίχνει μια ρηξικέλευθη, πολυπρισματική ματιά στους αγώνες των Ελλήνων μεταναστών στις HΠΑ, για την επιβίωση και την ενσωμάτωσή τους εκεί, εισχωρώντας τολμηρά σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους. Ο Αμερικάνος είναι ένα μυθιστόρημα που, χάρη στην πυκνή πλοκή του, στους ζωντανούς χαρακτήρες και στη μαστοριά με την οποία η Ιστορία συνομιλεί με τη μυθοπλασία, κατακτά τον αναγνώστη από την πρώτη παράγραφο.

 

Ο συγγραφέας

Ο Νίκος Αραπάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει παρακολουθήσει δύο κύκλους δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ, με τον Στρατή Χαβιαρά και την Τατιάνα Αβέρωφ. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Και στη μέση η θάλασσα (Εκδόσεις Μπατσιούλας 2008), Το δίκιο (Εκδόσεις Λιβάνης 2010). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.