Ο καφές που όλοι γνωρίζουμε αποτελεί μέρος των καθημερινών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου, γιατί θεωρεί ότι αποτελεί την κινητήριο δύναμη έναρξης της εργασίας του, σωματικής ή πνευματικής.
Πριν αναφερθούμε στις εν γένει επιπτώσεις του καφέ, καλό θα είναι να γίνει μια ιστορική αναφορά του
Σύμφωνα με την παράδοση, η ιστορία του καφέ ξεκίνησε περίπου το 850 μ.Χ., όταν ένας Αιθίοπας βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του ήταν δραστήριες όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου θάμνου. Μάζεψε από αυτούς να τους δοκιμάσει και διαπίστωσε ότι του έδιναν κάποια ενέργεια και από τότε οι Αιθίοπες μασούσαν ωμούς τους κόκκους του καφέ, προκειμένου να έχουν περισσότερη ενέργεια στην καθημερινή ζωή τους
Η καλλιέργεια του καφεόδενδρου ξεκίνησε περίπου κατά το1100μ.Χ. στην Αραβική Χερσόνησο και σύντομα αντικατέστησε ως ποτό το απαγορευμένο από το Κοράνι αλκοόλ.
Το ψήσιμο και η σημερινή μορφή του ροφήματος ξεκίνησε από τον 13ο αιώνα στην Υεμένη, ενώ περί το 1400μ.Χ. άνοιξε το πρώτο καφεκοπτείο στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκαν οι βάσεις κοινωνικής συνέρευσης και συνάθροισης, τα καφενεία.
Η παγκόσμια παραγωγή εκτός Αραβίας ξεκίνησε από τους Ολλανδούς που μετέφεραν παράνομα κόκκους καφέ στην Ινδία.
Ο καφές εισήχθη στη Γαλλία (Παρίσι) επί της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ. Περί το 1700 μ.Χ. επινόησαν τη διαδικασία παρασκευής καφέ με φίλτρο,προκειμένου να αφαιρούν τα στερεά υπολείμματα (κατακάθι) που άφηνε ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος μέχρι τότε.
Το 1933 στην Ιταλία κατασκευάστηκε η καφετιέρα espresso.
Έτσι λοιπόν δημιουργείται η νέα κουλτούρα του «τρίτου κύματος καφέ» που ξεδιπλώνει την επεξεργασία του καφέ σε τέχνη και την κατανάλωση του σε ένα ταξίδι στο κόσμο των γεύσεων
Πολλές μελέτες έχουν διενεργηθεί και διενεργούνται για τα πιθανά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, αλλά και για τα αρνητικά, πάντως οι γνώσεις μας γύρω από τον καφέ βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς μας έρχονται συνεχώς νέες πληροφορίες.
Ο καφές εκτός από την κυριότερη πηγή καφεΐνης,περιέχει και άλλα συστατικά, όπως φαινόλες, νιασίνη, μαγνήσιο,κάλιο και διαιτητικές ίνες, τα οποία έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία.
Θετικές επιδράσεις του καφέ
– Αντιοξειδωτική δράση
Η αντιοξειδωτική του δράση στον οργανισμό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού και ιδιαίτερα του εγκεφάλου.
– Διαβήτης τύπου 2
Λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη και σε μαγνήσιο,πιθανώς να προστατεύει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
– Καρδιά
Η πλειονότητα των υπαρχόντων επιστημονικών δεδομένων συγκλίνουν ότι ο καφές μπορεί να ασκεί ευεργετική δράση αναφορικά με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
– Καφές και καρκίνος
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να μειώνει
την επίπτωση του καρκίνου συνολικά, μάλιστα μπορεί να έχει προστατευτική δράση σε μορφές καρκίνου, όπως της ουροδόχου κύστης, του μαστού, της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του παχέος εντέρου κ.λ.π.
– Καφές και αρτηριακή πίεση
Η κατανάλωση καφέ σε μικρή κλίμακα περίπου ένα(1) φλιτζάνι/ημέρα δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, ενώ η κατανάλωση περισσοτέρων των τριών(3) φλιτζανιών/ημέρα αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
– Καφές άνοια και νόσος Alzheimer(Αλτσχάιμερ)
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές σε ήπιες ποσότητες, ασκεί προστατευτική δράση, όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Αρνητικές επιδράσεις του καφέ
Όταν αυξάνει η κατανάλωση του καφέ με περισσότερα από τρία(3) φλιτζάνια την ημέρα, αυξάνει και η αρτηριακή πίεση.
Η κατανάλωση καφέ με πλέον των δύο(2) φλιτζανιών τις βραδυνές ώρες, επηρεάζεται ο ύπνος αρνητικά.
Προσοχή για το πως πρέπει να πίνουμε τον καθημερινό καφέ μας
Πηγές
-Βιβλιογραφία
-Διαδίκτυο