Δάκος και λειψυδρία, δυο παράγοντες που θα κρίνουν τη σοδειά – Κρίσιμος μήνας ο Αύγουστος
Μπορεί η φετινή παραγωγή να είναι καλύτερη από πέρυσι και οι εκτιμήσεις να αναφέρονται σε μια αύξηση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η ανησυχία των ελαιοπαραγωγών είναι έντονη λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των περιορισμένων υδατικών πόρων που δυσχεραίνουν σημαντικά τη διαδικασία της άρδευσης.
Ήδη η περυσινή ελαιοπαραγωγή ήταν συρρικνωμένη με τις ποσότητες της σοδειάς της Κρήτης να μην ξεπερνούν τους 40.000 τόνους, την ίδια στιγμή που η τιμή του λαδιού στο ράφι του σούπερ μάρκετ έχει εκτοξευτεί στα ύψη με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται απλησίαστη για την πλειοψηφία των καταναλωτών.
Με αυτά τα δύο δεδομένα, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο να καταγραφεί αύξηση στην φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, αλλά και να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα στο παραγόμενο λάδι.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο προβληματίζονται οι παραγωγοί, οι οποίοι μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εκφράζουν την αγωνία τους για τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες απειλούν την υψηλή καρποφορία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα ελαιόδεντρα και την μέχρι στιγμής θετική εικόνα.
«Ο φετινός Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών. Εάν ο Αύγουστος συνεχίσει με αυτήν την ένταση της θερμοκρασίας θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν τα ελαιόδεντρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, καθώς επίσης επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο παράγοντες φέτος που δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον της παραγωγής και δεν μπορούν να προβλεφθούν, αυτός της λειψυδρίας και του δάκου.
Όπως ο ίδιος τόνισε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειψυδρία. Ειδικά στην περιοχή της Μεσαράς που περιμέναμε πολύ καλύτερη παραγωγή φέτος. Οι γεωτρήσεις αρχίζουν και στερεύουν η μια μετά την άλλη. Οπότε εάν μείνουν απότιστα τα δέντρα δεν θα βγάλουν και παραγωγή. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και δυστυχώς δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς πως θα εξελιχθεί. Η διαχείριση του νερού είναι κακή. Όλοι έχουν κάνει μεγάλα έξοδα με τις γεωτρήσεις και δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, διότι υπάρχει υπεράντληση. Μια λύση ήταν η δημιουργία φραγμάτων, κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα για τον εμπλουτισμό του εδάφους. Αλλά τώρα δεν έχουμε εμπλουτισμό και πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο. Στη δυτική Κρήτη το θέμα με το νερό δεν είναι τόσο μεγάλο, διότι είχε πιο πολλές βροχοπτώσεις».
Παρόλο που η εικόνα είναι θετική φέτος, επικρατεί αβεβαιότητα: «Το δέσιμο ήταν πολύ καλύτερο από πέρυσι και η εκτίμηση ήταν ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, γύρω στο 20%-30%. Όμως είναι αβέβαιο πλέον, διότι μπορεί να έχουν ελιές τα δέντρα, αλλά εάν δεν ποτιστεί η ελιά δεν θα βγάλει και λάδι. Δεν μπορεί να κάνει κανείς πρόβλεψη, διότι είναι παρακινδυνευμένο», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης.
Παράλληλα, οι τιμές του ελαιολάδου αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται από 7,50 ευρώ μέχρι 7,70 ευρώ, ενώ η τιμή του βιολογικού ελαιολάδου είναι περίπου στα 9 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Αδρεαδάκη δεν υπάρχει ζήτηση για χύμα, αλλά μόνο για ό,τι απορροφάει η κρητική και η ελληνική τυποποίηση.
«Η δακοκτονία είναι το Α και το Ω»
Ο καύσωνας που επικρατεί στο νησί εμποδίζει στην αναπαραγωγή του δάκου στα ελαιόδεντρα, ένα ζήτημα που απασχολούσε έντονα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν δείχνει ανθεκτικότητα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Παρόλα αυτά η προστασία των δέντρων από τον δάκο θα πρέπει να είναι πάντα σε προτεραιότητα σύμφωνα με τους παραγωγούς, καθώς και να προλαμβάνεται με τους απαραίτητους ψεκασμούς για τη δακοκτονία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να προβαίνουν στη σωστή διαχείρισή του.
«Τα ελαιόδεντρα δεν έχουν δάκο αυτήν την περίοδο, διότι ο δάκος σκοτώνεται από τη ζέστη, όμως είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τα δέντρα στη μοίρα του καιρού», επισημαίνει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννης Γλεντζάκης, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι φέτος η βεντέμα θα είναι καλή και θα πλησιάσει το 70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
«Φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα ελαιόλαδα, καθώς μέχρι τώρα είναι καθαρές οι ελιές. Βέβαια, ο Αύγουστος είναι ένας κρίσιμος μήνας για το τι θα μείνει πάνω στο ελαιόδεντρο. Θέλει μεγαλύτερη προσοχή στους ψεκασμούς για τον δάκο, που είναι οι εχθροί της ελιάς. Οπωσδήποτε η ξηρασία που υπάρχει γενικότερα δημιουργεί πρόβλημα. Εάν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα θα είναι μια καλή χρονιά και βέβαια να δείξουμε ενδιαφέρον για τους ψεκασμούς».
Ενώ συμπληρώνει ο κ. Γλεντζάκης: «Η δακοκτονία είναι το Α και το Ω αυτήν τη στιγμή για την ελιά. Οι ελιές αυτήν τη στιγμή είναι σε πολύ καλό σημείο και πρέπει να τις προσέξουμε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη δακοκτονία είναι η διεύθυνση Γεωργίας, η περιφέρεια, η αντιπεριφέρεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει δάκο, είναι σε καλή χρόνια λόγω του καύσωνα που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του δάκου. Φαίνεται να εξελίσσεται μια καλή χρονιά και να μας ευνοεί. Όμως από εδώ και πέρα θέλει μεγαλύτερη προσοχή στις ελιές, διότι εάν πιάσουν δροσεράδες, οι ελιές θα έχουν χοντρύνει και θα είναι στην πιο κρίσιμη καμπή».