15 °C Rethymno, GR
27/11/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Καταγγέλλουν τον δήμο για παρεμβάσεις στο δικαίωμα των σχολικών καθαριστριών να επιλέξουν συνδικαλιστική οργάνωση

Με κοινή ανακοίνωσή τους το σωματείο προσωπικού καθαριότητας δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων καθώς και  πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων του νομού  καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για παρεμβάσεις στο δικαίωμα των σχολικών καθαριστριών να επιλέξουν ελεύθερα τη συνδικαλιστική τους οργάνωση.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά εμμένει στην απαράδεκτη τακτική της υποχρηματοδότησης της σχολικής καθαριότητας, ο δήμος Ρεθύμνης έκανε φέτος στροφή 180 μοιρών. Από δικούς του πόρους, διαθέτει 275.000€ ώστε οι 310 ώρες εργασίας την ημέρα που δίνει το ΥΠΕΣ  για τα σχολεία του δήμου, να φτάσουν τις 460. Έτσι, έστω και με καθυστέρηση, οι περυσινές μεγάλες διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις του Σωματείου μας των σχολικών καθαριστριών, των συλλόγων Γονέων, των εκπαιδευτικών, των σωματείων και της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας, έφεραν ένα πρώτο αποτέλεσμα.

Η απόφαση αυτή (αν και εξακολουθεί να μην καλύπτει τις συνολικές ανάγκες των σχολείων για ολοήμερη και επαρκή καθαριότητα) θα μπορούσε να συμβάλλει και στην εξομάλυνση των, εδώ και κάποια χρόνια, τεταμένων σχέσεων του δήμου με το σωματείο μας. Φαίνεται όμως ότι ο δήμος και οι υπηρεσίες του δεν ανέχονται στα πόδια τους συνδικαλιστικές οργανώσεις που διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων δυναμικά και αντιστέκονται στην εκμετάλλευσή τους.

Με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς, η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας από τις σχολικές καθαρίστριες μετατράπηκε από τον δήμο και τις υπηρεσίες του σε μια απαράδεκτη και καλοστημένη επιχείρηση παραπληροφόρησης και επηρεασμού των σχολικών καθαριστριών να γραφτούν στον σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου και όχι στο Σωματείο των σχολικών καθαριστριών  γιατί δήθεν μόνο έτσι θα δικαιολογείται το μειωμένο ωράριο της συλλογικής σύμβασης εργασίας αλλιώς θα υποστούν αναλογική μείωση του μισθού τους!

Προφορικά ή από ανεπίσημα ιντερνετικά κανάλια επικοινωνίας, μιλούσαν για υπουργικές εγκυκλίους κ.λπ. Όταν το Σωματείο μας ζήτησε τα σχετικά έγγραφα από τις υπηρεσίες Δήμου μας εμφάνισαν ένα προ διετίας και αμφιβόλου γνησιότητας χαρτί «κατεβασμένο» από το διαδίκτυο, που κάποιο γραφείο του υπουργείου έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής για κάποιο Δήμο της Αθήνας!  Από την υπηρεσιακή οδό τίποτα απολύτως δεν είχε φτάσει στις υπηρεσίες του Δήμου.

Και δεν μπορούσε να φτάσει αφού και ο Δήμος και οι υπηρεσίες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι με βάση το αρ. 11 παρ. 1 του ν 1876/1990, η ΣΣΕ καλύπτει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν προσχωρήσει σε αυτήν. Ακόμα η ομοσπονδία μας

ΟΙΥΕ φρόντισε να συνυπογράψει με την από 15.4.2022 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Π.Κ.6/20-4-2022) όπου ρυθμίστηκαν εκ νέου οι όροι εργασίας όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δίκαιου στους δήμους και στους εποπτευόμενους φορείς τους.

  Για άλλη μια φορά και με πλήρη συνείδηση αξιοποιούσαν την απειρία ή την έλλειψη πληροφόρησης για να κατευθύνουν τις συνδικαλιστικές επιλογές των εργαζομένων. Τις κατεύθυναν να γραφτούν στον σύλλογο των Εργαζομένων του δήμου που ακόμη το καταστατικό του απαγορεύει να γίνονται μέλη του οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου όπως οι σχολικές καθαρίστριες και γι’ αυτό εξ άλλου δεν έχουν δικαίωμα ούτε εκλέγειν ούτε εκλέγεσθε.

Οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν κατάφορα το αρ. 14 του 1264/82 που λέει 1. «Τα όργανα του κράτους έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος για την ίδρυση και αυτόνομη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων» 2. Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που λειτουργούν για λογαριασμό τους και σε οποιονδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα: …β να επιβάλλουν ή να παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο την προσχώρηση εργαζομένων σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση».

Τα υπογράφοντα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία

  • Στηρίζουμε το κλαδικό σωματείο των σχολικών καθαριστριών που μαχητικά, αγωνιστικά και με σημαντικά αποτελέσματα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
  • Καλούμε τον δήμο Ρεθύμνης και τις υπηρεσίες του να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις συνδικαλιστικές επιλογές των εργαζομένων και να υποσκάπτουν το σωματείο των σχολικών καθαριστριών.
  • Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών για πλήρη και μόνιμη εργασία, αφού μόνο έτσι θα καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων για πλήρη και ολοήμερη καθαριότητα.
  • Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε δώσει μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τις σημερινές συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Κάθε απόπειρα αποδυνάμωσής τους στρέφεται εναντίον όλων μας και θα μας βρίσκει δυναμικά απέναντι από όπου κι αν προέρχεται».

Την παραπάνω ανακοίνωση συνυπογράφουν:

Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου

Σύνδεσμος Λογιστών Και Υπάλληλων Ιδιωτικών Υπάλληλων Ν. Ρεθύμνου

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου

Σύλλογος Εργαζόμενων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου