12 °C Rethymno, GR
21/03/2023

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Καταπάτηση δημοτικής περιουσίας καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι του Ρεθύμνου

Καταπάτηση δημοτικής έκτασης 8,5 στρεμμάτων στον Μαρουλά,από ιδιώτες,καταγγέλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρεθύμνου Μανούσος Μανουσογιάννης (επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης)και Σταύρος Βουρβαχάκης(επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Ενεργοί πολίτες),οι οποίοι κατέθεσαν σχετική επερώρηση προς την δημοτική αρχή,αναφέροντας ότι ιδιώτες με δικαστική απόφαση,αξιοποιώντας την απουσία διαδίκου(δηλαδή του δήμου),κέρδισαν την εν λόγω δημοτική έκταση.

Ειδικότερα, στην ερώτηση τους οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν τα παρακάτω:

«Εδώ και πολλά χρόνια συγκεκριμένα πρόσωπα καταπατούν και καπηλεύονται δημοτική έκταση βόρεια του παλιού κοινοτικού ελαιουργείου του Μαρουλά. Τουλάχιστον δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε επισημάνει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα δικαιώματα του Δήμου. Εισπράτταμε πάντα την καθησυχαστική απάντηση του Δημάρχου πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν ισχύει το καθεστώς της χρησικτησίας σε δημόσια και δημοτικά ακίνητα». Απάντηση που δεν ικανοποιούσε ούτε εμάς, ούτε τον πρόεδρο της κοινότητας και τους κατοίκους του χωριού.

Ανεξάρτητα από την ορθότητά της, η απάντηση αυτή είναι αντικειμενικά μια ανεπίτρεπτη ανοχή σε θρασείς καταπατητές να καπηλεύονται αυθαίρετα και χωρίς συνέπειες την χρήση έστω της δημοτικής περιουσίας. Ανοχή που προκαλεί όλους τους υπόλοιπους δημότες να αναρωτιούνται γιατί να μην κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Αλλά και ως προς την διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δήμου δεν είναι σωστή καθώς αντικειμενικά η επί πολλά έτη ανεμπόδιστη καπηλεία της χρήσης ανοίγει την όρεξη να οικειοποιηθούν και την ιδιοκτησία.

Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν. Πριν λίγες μέρες κάτοικοι του Μαρουλά, αναστατωμένοι, μας παρέδωσαν έγγραφα του κτηματολογικού γραφείου Ρεθύμνης, που με την 1.603/15-10-2020 καταχώρηση αναγνωρίζουν την οριστική και πλήρη κυριότητα σε αναφερόμενο φυσικό πρόσωπο σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης.

Από ότι αντιλαμβανόμαστε στο κτηματολόγιο η εν λόγω έκταση εμφανίζονταν με άγνωστο ιδιοκτήτη είτε από λάθος του Κτηματολογίου είτε από αμέλεια του Δήμου είτε και τα δύο. Αυτό άνοιγε το δρόμο στους καταπατητές με σαθρές «αποδείξεις» και αξιοποιώντας την απουσία αντιδίκου να εκμαιεύσουν από το δικαστήριο την εν λόγω απόφαση.

Η κατάσταση είναι ήδη πολύ σοβαρή και μπορεί να γίνει ακόμη σοβαρότερη καθώς τίποτα δεν εμποδίζει η έκταση αυτή να πουληθεί σε κάποιον ανυποψίαστο αγοραστή και βέβαια η κατάσταση να πάρει ακόμη μεγαλύτερη περιπλοκή. Ήδη μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πολύ ασφαλείς πληροφορίες μας η έκταση αυτή επιχειρήθηκε να επινοικιαστεί από τους δήθεν ιδιοκτήτες σε κτηνοτρόφο της περιοχής.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω ερωτάται η δημοτική αρχή:

1. Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει για να αποβάλει τους καταπατητές και να προστατεύσει τα ιδιοκτησιακά αλλά και τα δικαιώματα χρήσης του συγκεκριμένου ακινήτου.

2. Τι θα κάνει ώστε σε συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων όλη η ακίνητη περιουσία του Δήμου να καταγραφεί, να απομακρυνθούν τυχόν καταπατητές και να κατοχυρωθεί στο κτηματολόγιο».