Την καθοριστική σημασία που έχει η φυτοπροστασία δηλαδή η διαφύλαξη και η σωστή «περιποίηση» του ελαιόδεντρου για τη σοδειά που θα παραχθεί επισημαίνουν οι επιστήμονες που δίδουν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές σε παραγωγούς, τυποποιητές και ελαιουργούς, στο πλαίσιο τον ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου, με κύριο σκοπό την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων εφαρμόζοντας τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές στον ελαιώνα τους.
Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκπαίδευση για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti», στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Άδελε παρουσία πλήθους κόσμου που με ενδιαφέρον παρακολούθησε το εκπαιδευτικό σεμινάριο.
Αντικείμενο της εκπαίδευσης ήταν η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με επιμέρους θέματα που αφορούσαν στην ποιότητα του ελαιόλαδου και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων από το τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Λευτέρης Αλυσανδράκης το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν την Κρήτης από πολλές πλευρές. «Δεν είναι μόνο σημαντικό για τον παραγωγό, αλλά είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας και της καθημερινότητάς μας. Ο Κρητικός δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς ελαιόλαδο. Σημαντικό είναι να γνωρίσουν οι παραγωγοί αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας το ελαιόλαδου τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα που έχουμε μέχρι στο ελαιόλαδο που παράγουμε».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η περυσινή χρονιά είχε σαφώς μικρότερη παραγωγή σε ελαιόλαδο απ’ ότι η προηγουμένη η οποία ήταν ένα ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, όμως όπως εξήγησε αυτό είναι εν μέρει λογικό αφού το ελαιόδεντρο τη μια χρονιά παράγει πολύ λάδι και την επόμενη λιγότερο. «Ήταν αναμενόμενο η περυσινή χρονιά να είχε μειωμένη παραγωγή λόγω του ότι η προπέρσινη ήταν πολύ δυνατή. Παρόλα αυτά το ύψος της παραγωγής ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο και σε αυτό σίγουρα συντελούν και οι συνθήκες που πλέον δεν είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Η έλλειψη νερού είναι το βασικό πρόβλημα και οι αντίξοες συνθήκες οι οποίες μπορεί να επικρατούν σε σημαντικά στάδια του βιολογικού κύκλου της ελιάς» ανέφερε.
Ο καθηγητής γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ έκανε ειδική αναφορά στον δάκο που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς, επισημαίνοντας πως για την αντιμετώπισή του γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση φιλοπεριβαλλοντικών τρόπων που να διασφαλίζουν τόσο την ποιότητα όσο και την ασφάλειά του. Ειδικότερα σημείωσε ότι: «Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελια. Το πρόβλημα με τον δάκο είναι δεδομένο και η προσπάθεια που γίνεται για να μετριαστούν τα προβλήματα από τον δάκο έχουν ως στόχο να προστατεύσουμε την παραγωγή, διότι ο δάκος μειώνει και την ποσότητα, αλλά επηρεάζει σημαντικά και την ποιότητα του ελαιόλαδου. Επηρεάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο. Η προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν νέοι τρόποι και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικοί για την αντιμετώπιση του δάκου. Πλέον συζητάμε για μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του δάκου, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε μη χημικές μεθόδους. Η ποιότητα του ελαιόλαδου συνδέεται και με την ασφάλεια. Ένα ελαιόλαδο όσο ποιοτικό και εάν είναι, εάν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων ,αυτό αμέσως το καθιστά μη εμπορεύσιμο. Άρα όταν μιλάμε για δάκο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε στις ελιές θα αφήσουν κάποια υπολείμματα στο παραγόμενο ελαιόλαδο. Οπότε οι παραγωγοί όταν κάνουν παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και αναγκαίες. Να μην ψεκάζουν χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν είναι να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και σίγουρα να ακολουθούν τις οδηγίες που αναφέρονται στην ετικέτα. Αυτά είναι το ευαγγέλιο της φυτοπροστασίας».
Ο Μανώλης Καρπαδάκης εμπειρογνώμονας στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, στη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου αναφέρθηκε στις πρακτικές της διαδικασίας ελαιοποίησης στο ελαιουργείο, αποθήκευσης τους ελαιολάδου και της τυποποίησης σημειώνοντας με έμφαση ότι το ελαιουργείο δεν μπορεί να παράξει ποιότητα καλύτερη από αυτήν που έχει ο ελαιόκαρπος που παραλαμβάνει. «Αυτό σημαίνει ότι το ελαιουργείο πρέπει να παραλάβει μια καλής ποιότητας καρπό και έπειτα με τις κατάλληλες πρακτικές μέσα στο ελαιουργείο να μπορέσει να πάρει το ελαιόλαδο στην καλύτερη δυνατή ποιότητα που γίνεται. Επομένως είναι πολύ σημαντικές και οι πρακτικές του ελαιουργείου, διότι αυτές επηρεάζουν τελικά, όχι μόνο το παραγόμενο αποτέλεσμα ως προς την ποσότητα και την ποιότητα, αλλά και το εισόδημα του παραγωγού. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου δίνεται στην τυποιποίηση».
Στο σεμινάριο παραβρέθηκε και η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη η οποία σημείωσε ότι η δράση αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας Κρήτης για την ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου. «Πιστεύουμε ως περιφέρεια ότι χρειάζεται η εκπαίδευση ώστε να πάμε σε περισσότερο ποιοτικά προϊόντα και γι’ αυτό πραγματοποιούνται σε όλους τους δήμους την Κρήτη εκπαιδεύσεις».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Ρεθύμνης Νεκτάριος Παπαδογιάννης απο τη πλευρά του τόνισε ότι το τμήμα Παιδείας του δήμου Ρεθύμνης πέρα από την τυπική εκπαίδευση, που είναι η πρωτοβάθμια η δευτεροβάθμια και τα πανεπιστήμια, ασχολείται και με τη μη τυπική εκπαίδευση που έχει να κάνει με τη δια βίου μάθηση και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει στην εκδήλωση: «Είναι ουσιαστικά μια συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του δήμου Ρεθύμνης για επιμόρφωση των αγροτών πάνω στα θέματα της παραγωγής, της τυποποίησης και της εστίασης για ποιοτικό ελαιόλαδο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον πολιτιστικό σύλλογο Άδελε Αγίας Παρασκευής για τη συνεργασία που μας παραχώρησε την αίθουσα και το πολιτιστικό κέντρο στο οποίο γίνεται η εκδήλωση, καθώς επίσης και τους ακαδημαϊκούς από το ΕΛΜΕΠΑ, οι οποίοι ήρθαν να μιλήσουν για τα συγκεκριμένα θέματα και να επιμορφώσουν για το τόσο σημαντικό προϊόν που είναι το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή».
Από την πλευρά του ο Μανώλης Παυλάκης εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνης σημείωσε ότι: «Είναι πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που μας δίνουνε οι επιστήμονες με προσοχή. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά και φέτος στα ελαιόδεντρα έπειτα από μια σειρά προβλημάτων, όπως είναι ο καιρός που δεν ήταν ευνοϊκός, όπως και ο δάκος που είναι σε έξαρση, οπότε τέτοιες ενημερώσεις είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές για τους παραγωγούς».