Είναι αναγκαίο να δοθούν κίνητρα και στους ιδιοκτήτες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες παρεμβάσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ Ρεθύμνου
Η οργανωμένη καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων στο πλαίσιο του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι το πρώτο βήματα για την αντισεισμική θωράκισή τους. Αυτό τονίζει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ Ρεθύμνου Σπύρος Καλησπεράκης επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο είναι η αποκατάσταση των κτιρίων που θα διαπιστωθεί ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα καθώς το κόστος θα είναι αυξημένο.
«Αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κοστίζει 32,5 εκ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο θα είναι το κόστος αποκατάστασης για τα κτίρια στα οποία θα διαπιστωθούν προβλήματα» ανέφερε ο κ. Καλησπεράκης.
Σε τοπικό επίπεδο η εικόνα δεν είναι ανησυχητική όπως προσθέτει, ωστόσο πάντα ο έλεγχος είναι απαραίτητος στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης.
Το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου ξεκινά από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ. Όπως επισημαίνει το υπουργείο στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και έκτη παγκοσμίως, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, αποτελούσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας. Ήδη από χθες ο ΟΑΣΠ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών.
Διευκρινίζεται ότι, αρμόδιος φορέας για την καταχώρηση των στοιχείων ταυτότητας των κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων του ΟΑΣΠ, είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια είναι οι δήμοι.
Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών», καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων.
Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Σπύρος Καλησπεράκης, πρόεδρος τη ΝΕ του ΤΕΕ Ρεθύμνου ανέφερε: «Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφοροι έλεγχοι όμως είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται οργανωμένα και ενιαία και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Ο μεγάλος πονοκέφαλος βέβαια μετά από τον έλεγχο είναι οι επεμβάσεις οι οποίες θα χρειαστεί να γίνουν στα κτίρια καθώς το κόστος είναι υψηλό. Σε τοπικό επίπεδο πάντως έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά. Για παράδειγμα – επειδή το πρόγραμμα αφορά στα δημόσια κτίρια -, το δημαρχείο Ρεθύμνου ανακαινίστηκε πρόσφατα με τις απαραίτητες εργασίες ενίσχυσης, το ίδιο και το κτίριο της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου οπού έχουν προβλεφθεί σχετικές εργασίες. Πρόβλημα έχει σίγουρα το κτίριο της Αστυνομίας όπως όλοι γνωρίζουμε και για αυτό πρέπει να προχωρήσει το έργο ανέγερσης του νέου αστυνομικού Μεγάρου, καθώς στο υφιστάμενο κτίριο δεν αξίζει κανείς να επενδύσει χρήματα, αφού το κτίριο είναι προς κατεδάφιση. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία έχουν φτιαχτεί πολλά καινούρια τα τελευταία χρόνια. Σε κάποια παλαιοτέρα ενδεχομένως να εντοπιστούν προβλήματα στη διάρκεια του προσεισμικού ελέγχου. Γενικά πάντως σαν νομός, τουλάχιστον στην πόλη δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πραγματικά πολύ θετικό ότι θα γίνει οργανωμένος ο προσεισμικός έλεγχος σε όλη τη χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής Αλλαγής σκοπός του προγράμματος είναι:
- Αρχικά να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κτλ. και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
- Να καταγραφούν τα κτίρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
- Να βαθμονομηθούν τα κτίρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.
Τεράστιο πρόβλημα με τη στατικότητα των ιδιωτικών κτιρίων
Το μεγάλο πρόβλημα στην πόλη του Ρεθύμνου δεν εντοπίζεται στα δημόσια – δημοτικά κτίρια αλλά στα ιδιωτικά τόσο στην παλιά όσο και στη νέα πόλη, για τα οποία πρέπει όπως αναφέρει, το κράτος να μεριμνήσει για την απόδοση κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους, ώστε να τα αποκαταστήσουν αφού εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι.
Ο πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ Ρεθύμνου Σπύρος Καλησπεράκης επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι έντονο στα ιδιωτικά κτίρια όπου υπάρχουν πολλά σπίτια τόσο σε παλιά όσο και νέα πόλη με στατικά προβλήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε πρόβλημα στην παλιά πόλη αλλά και στη νέα πόλη με κτίρια πολύ νεότερα. Στην παλιά πόλη δεν είναι τόσο σεισμικά τα θέματά μας με την έννοια ότι τα περισσότερα κτίρια είναι ισόγεια και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται σε ορόφους. Στη νέα πόλη όμως, το πρόβλημα είναι μεγάλο εξαιτίας των διαβρώσεων. Στα ιδιωτικά κτίρια δεν μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση. Εμείς σαν ΤΕΕ αυτό που πιέζουμε είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό του «εξοικονομώ» που να δώσει ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες σε αυτή την κατεύθυνση της αποκατάστασης τω ζημιών των κτιρίων τους. Λόγω του ότι το Ρέθυμνο είναι μια παραθαλάσσια πόλη το πρόβλημα με τις διαβρώσεις των κτηρίων είναι σοβαρό και σε συνδυασμό με την παλαιότητα δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα. Προς το παρόν το ζήτημα είναι περίπλοκο και ειδικά στις περιπτώσεις πολυκατοικιών που πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ιδιοκτητών. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα κίνητρο από πλευράς πολιτείας προς τος ιδιώτες να αποκαταστήσουν τα κτίριά τους. Από κει και πέρα εμείς σαν ΤΕΕ επισημαίνουμε τα προβλήματα όπως και ο κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που έχει για την ασφάλεια τω ενοικιαστών του ή της οικογένειάς του αν μένει ο ίδιος».