11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

«Κοίτα οι Έλληνες»…Εύα

Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ*

Μεγάλωσα στη Γερμανία χωρίς να μου λείψει τίποτε, γιατί οι γονείς μου έκαναν την επιλογή (ο καθένας ξεχωριστά) ως νέοι, την δεκαετία του 60, να γίνουν οικονομικοί μετανάστες και ν’ αφήσουν την πατρίδα τους, για ένα καλύτερο μέλλον δικό τους και των παιδιών τους.

Έζησα στη Νυρεμβέργη τα 18 πρώτα χρόνια της ζωής μου και πάντα έχω στ’ αυτιά μου τη φωνή της μαμάς μου: Πρόσεχε να μην πούνε οι γείτονες οι Γερμανοί: «Κοίτα οι Έλληνες…».

Δεν περνούσα ποτέ με κόκκινο φανάρι στο δρόμο, δεν πετούσα σκουπιδάκι στο πεζοδρόμιο, δεν έτρεχα στο U-bahn ποτέ να καθίσω αν υπήρχαν όρθιοι μεγαλύτεροι…δεν έπαιρνα ποτέ τη σειρά άλλου…

Ήμουν Ελληνίδα και ένοιωθα ότι εκπροσωπούσα την Ελλάδα με την καθημερινή συμπεριφορά μου, από την ηλικία του νηπιαγωγείου.

Μεγαλώνοντας αργότερα και βαδίζοντας προς την ενηλικίωση, πάντα κυρίαρχη ήταν η έγνοια και η αγωνία αποκόμισης θετικής γνώμης για την ταυτότητά μου για το σχολείο μου, για την καταγωγή μου, για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα.

Αισθανόμουν μια περίεργη εσωτερική περηφάνια όταν με καταλάβαιναν οι άλλοι, ότι είμαι Ελληνίδα.

Σαν να πρόσθετα κι εγώ μια ψηφίδα στην μεγάλη εικόνα της λαμπρής ένδοξης πατρίδας, της «φτωχής πλην τίμιας Ελλάδας»!

Είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ο προσωπικός μου κώδικας αξιών.

Περιελάμβανε και συνεχίζει να περιλαμβάνει ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα,, αυτοεκτίμηση και φιλοπατρία.

Αξίες που μετέφεραν οι γονείς μου από τα Χανιά και τα Γιάννενα…στη Γερμανία και μεταλαμπάδευσαν σε μας μαζί με την ευθύνη!

Πάνω απ’όλα η ευθύνη!Μεγάλη ευθύνη να είμαι Ελληνίδα!

Ευθύνη και έγνοια να μην βλάψω ποτέ με πράξη μου, την εικόνα της Ελλάδας.

Πέρασαν τα χρόνια και ήρθα στην Ελλάδα ως φοιτήτρια, ομογενής, πέρασαν κι άλλα χρόνια και βρέθηκα 2 φορές με άλλες Ελληνίδες και Έλληνες σε ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή!

Πόση συγκίνηση, να καλούνται να με ψηφίσουν οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές μου από το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης.

Οι Έλληνες που έχουν επαναπατριστεί που μένουν και διαπρέπουν στην Ελλάδα.

Μεγάλη η ευθύνη να είμαι υποψήφια ως ομογενής. Σε ελληνικό ψηφοδέλτιο! Υποψήφια Ελληνίδα για το Κοινοβούλιο της Ευρώπης!

Μαζί συνυποψήφια και τις δύο φορές η Εύα, που πρώτευσε το 2014,και εξελέγη 2η το 2019.

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, απορούσε πως έβρισκε κόσμο στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στα Τρίκαλα στην Καβάλα, που με ήξεραν προσωπικά.

Της έλεγα ότι ήταν οι Έλληνες της Γερμανίας.

Οι Έλληνες που όπως κι εγώ, μάθαμε στο σχολείο να μην εκθέτουμε την πατρίδα μας, την χώρα καταγωγής μας αλλά και να μην δίνουμε δικαίωμα σε κανέναν με την συμπεριφορά μας να πούνε «γιάε οι Έλληνες» (όπως έλεγε ο μπαμπάς μου στα κρητικά το «κοίτα οι Έλληνες»).

Έχουμε συνυπάρξει με την Εύα στη βουλή και συμπορευτήκαμε σε δύο προεκλογικούς αγώνες για την Ευρωβουλή ,με όπως αποδείχτηκε διαφορετικούς κώδικες ηθικής και δεοντολογίας!

Υπήρξαν πολλές φορές που διαφωνήσαμε πολιτικά, και το 2011 στη βουλή και τελευταία περισσότερο, παρόλο που προσωπικά μου ήταν συμπαθής,όπως άλλωστε και στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους της οι οποίοι από χθες πέφτουν από τα σύννεφα και αναρωτιούνται αν είναι μόνο η απληστία που την οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Φοβάμαι όμως ότι είναι κάτι πολύ χειρότερο, είναι η έλλειψη σεβασμού στην πατρίδα και στους θεσμούς της, είναι η έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους που την έστειλαν να τους εκπροσωπήσει και αντί γιαυτό βρίσκονται απολογούμενοι και εκτεθειμένοι, είναι η έλλειψη σεβασμού στον εαυτό της και στην παράταξη που την ανέδειξε.

Η Εύα μέχρι τη διαγραφή της ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, αδιάφορο και άνευ σημασίας είναι αν σκόπευε να μετακινηθεί στη ΝΔ για την οποία τρέφει εσχάτως θετικά πολιτικά συναισθήματα.

Αδιάφορο επίσης είναι αν προσπαθούν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ να τη «φορτώσουν» σε εσωκομματική ομάδα προσποιούμενοι ότι δεν είχαν σχέση μαζί της, και ότι αυτοί ήταν «η καλή ομάδα».

Το ενδιαφέρον αλλά και τραγικά σημαντικό είναι ότι η Εύα που έκανε αυτήν την τεράστια ζημιά στην εικόνα της Ελλάδας, ήταν βουλευτής του κόμματος που όταν χρειάστηκε, έβαλε την πατρίδα πάνω απ’ όλα, του κόμματος που πλήρωσε γι’ αυτό και συνεχίζει να πληρώνει.

Τι τραγική ειρωνεία επίσης, η τόσο όμορφη Ελληνίδα να ασχημαίνει έτσι την εικόνα της πατρίδας της. Η πιο ωραία ευρωβουλευτής με την πιο άσχημη συμπεριφορά. Ντρέπεται και η ντροπή!

Ποτέ δεν θα της συγχωρεθεί ότι με τη συμπεριφορά αυτή έδωσε το δικαίωμα σε όλη την Ευρώπη να προβάλλει την Ελλάδα συνδεόμενη με τη διαφθορά, όταν σε όλα τα ΜΜΕ «παίζει» η είδηση της ωραίας Ελληνίδας που βρίσκεται στη φυλακή!

Αχ βρε Εύα, πρώην συντρόφισσα αν σου είχε μάθει κάποιος τι θα πει να είσαι Ελληνίδα, αν τα όμορφα μάτια σου είχαν δακρύσει μια φορά για την Ελλάδα, στα οκτώ χρόνια που έμεινες στις Βρυξέλλες, δεν θα μας έδειχνε σήμερα όλη η Ευρώπη να λέει: «κοίτα οι Έλληνες!».

Υ.Γ. Και όχι, αυτή τη φορά δεν θα απολογηθώ,γιατί δεν αισθάνομαι ότι φταίω σε κάτι, γιατί όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχουμε και εμείς οι «άλλοι» που ζούμε πάντα με γνώμονα την αλήθεια, πάντα με αγάπη και σεβασμό στη Ελλάδα.

Προσωπικά ως Ελληνίδα της διασποράς, πάντα θυμάμαι και τιμώ την συμβουλή των γονέων μου,να μην εμπλακώ ποτέ σε κάτι που θα κάνει οποιονδήποτε να πει:«Κοίτα οι Έλληνες…».

*Η Ευαγγελία Κουρουπάκη είναι πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων