Μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η τιμή του ελαιολάδου με τη φετινή σοδειά
Πτώση στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω υψηλών τιμών
Σε τρεις μήνες αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή της ελιάς στην Κρήτη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δημιουργούν αισιοδοξία για την ποσότητα που πρόκειται να παραχθεί, καθώς και για τις τιμές που θα διαμορφωθούν στην αγορά του ελαιόλαδου με τη νέα σοδειά.
Ωστόσο «κρίσιμος» χαρακτηρίζεται ο επόμενος μήνας Σεπτέμβριος από τους παραγωγούς και την πολιτεία, διότι αφενός η παρατεταμένη ανομβρία και η ξηρασία θέτουν σε κίνδυνο τον καρπό του ελαιόδεντρου με την εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα και την ανεπάρκεια άρδευσής τους και αφετέρου η ενδεχόμενη πτώση της θερμοκρασίας στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ευνοήσει στην εμφάνιση του δάκου, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή.
Παράλληλα, υψηλές παραμένουν οι τιμές του ελαιολάδου με τα υφιστάμενα αποθέματα μέχρι και τη νέα συγκομιδή, κάτι το οποίο αποτρέπει τους καταναλωτές να το προμηθευτούν και να στρέφονται σε άλλου είδους λάδια, με τη ζήτηση για ελαιόλαδο να είναι πολύ μικρή σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Συγκεκριμένα, οι τιμές του ελαιολάδου αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται από 7 ευρώ – 7,50 ευρώ, ενώ στα βιολογικά ελαιόλαδα το εύρος των τιμών είναι από 8 ευρώ μέχρι 9 ευρώ, τιμές οι οποίες εκτιμάται ότι θα μειωθούν με τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.
Αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή ελαιοπαραγωγή – Επικρατεί αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες
Πρόκειται για μια καλή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, σύμφωνα με τους παραγωγούς, με τα μηνύματα να δείχνουν θετικά αυτήν τη στιγμή, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν επιφύλαξη για τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Γιάννη Γλετζάκη, ο οποίος μίλησε στα «Ρ.Ν.», ικανοποιητική αναμένεται η φετινή χρονιά: «Η ελαιοκομική περίοδος πιστεύω ότι εξελίσσεται καλά. Παρόλο που τα δέντρα ζορίζονται από την έλλειψη νερού, ο καρπός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ο δάκος δεν υπάρχει, απλώς από εδώ και πέρα θέλει μεγαλύτερη προσοχή διότι θα αρχίσουν οι δροσεράδες και ενδεχομένως θα εμφανιστεί ο δάκος και οι άλλες ασθένειες που εμφανίζονται αυτήν την εποχή. Η κοροναίικη ελιά θα εξελιχθεί σε μια πολύ καλή βεντέμα. Η τσουνάτη έχει πρόβλημα σε ένα ποσοστό 50%-60%. Μέχρι στιγμής είναι μια ικανοποιητική χρονιά και από πλευράς ποσότητας και καρπού. Από εδώ και πέρα που θα αρχίσουν οι δροσεράδες που είναι ευνοϊκές για τον δάκο, πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη προσοχή στα δέντρα. Εάν έχουμε πρόωρες βροχές θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις ελιές».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Γιώργος Ανδρεαδάκης τόνισε, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», την κρισιμότητα αυτής της περιόδου, αλλά και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτήν τη στιγμή η ξηρασία που υπάρχει δημιουργεί μια αβεβαιότητα. Η εκτίμηση βέβαια είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει τους επόμενους τρεις μήνες. Επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε μια σταθερή και βέβαιη εκτίμηση για την ποσότητα. Εάν δεν βρέξει νωρίς, τέλος Αυγούστου ή μέσα στον Σεπτέμβριο, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την παραγωγή. Μπορεί να υπάρχει παραγωγή, αλλά εάν συρρικνωθεί ο καρπός λόγω λειψυδρίας, δεν θα βγάλει λάδι. Υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα σε όλο το νησί. Πληροφορούμε από τους παραγωγούς της Μεσαράς ότι οι γεωτρήσεις δεν έχουν δυνατότητα πλέον να αρδεύουν τα ελαιόδεντρα, στερεύουν, και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργείται ανησυχία. Η έλλειψη βροχοπτώσεων τα δύο τελευταία χρόνια έχει εξαντλήσει τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς παίρνουν από τις γεωτρήσεις περισσότερο νερό πλέον απ’ ότι έπρεπε να παίρνουν».
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές του ελαιολάδου
Οι τιμές της φετινής ελαιοκομικής περιόδου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, όμως θα είναι ικανοποιητικές τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.
Όπως τόνισε ο κ. Γλετζάκης, καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των τιμών του ελαιολάδου αποτελεί η παραγωγή της Ισπανίας, που καθορίζει τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο και που φέτος εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη παραγωγή με τις τιμές να πέφτουν, καθώς επίσης και οι κλιματολογικές συνθήκες πρόκειται να επηρεάσουν τις τιμές: «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή τιμή εκκίνησης. Γενικότερα φέτος φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τον αγρότη και τον ελαιοπαραγωγό. Βέβαια είναι κρίσιμος ο μήνας Σεπτέμβριος, διότι παρουσιάζει τα προβλήματά του και πρέπει να έχουμε την προσοχή μας. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές είναι η λειψυδρία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και η παραγωγή της Ισπανίας που καθορίζει τις τιμές του ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία, ό,τι και να γίνει, προβλέπω ότι θα είναι μια καλή χρονιά και από πλευράς ποσότητας, αλλά και τιμής. Πιστεύω ότι οι τιμές του ελαιολάδου θα είναι λίγο μειωμένες, όμως θα είναι καλές για τον ελαιοπαραγωγό, διότι πάντα θα πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι πρέπει να είναι προσιτές και στον καταναλωτή».
Σημαντικός είναι ο ρόλος της πολιτείας στον έλεγχο της διαμόρφωσης των τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή σύμφωνα με τον κ. Γλετζάκη, συγκεκριμένα τόνισε: «Πρέπει το ελαιόλαδο να πάει στο καταναλωτή σε μια λογική τιμή, να μπορεί να το αγοράσει και να μην στρέφεται στα πυρηνέλαια και σε άλλου είδους υποβαθμισμένα προϊόντα. Η πολιτεία πρέπει να βάλει ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τιμή που φεύγει από τον παραγωγό και για την τιμή που πωλείται στον καταναλωτή».
Φόβος για την εμφάνιση δάκου το επόμενο διάστημα – Σε ετοιμότητα πολιτεία και ελαιοπαραγωγοί
Σε εγρήγορση είναι οι ελαιοπαραγωγοί και η πολιτεία για την προστασία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη από κάθε είδους ασθένειας, κάνοντας τους απαραίτητους ελέγχους και ψεκασμούς, προς το παρόν σε προληπτικό επίπεδο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δεν ευνοούν στην εξάπλωση του δάκου στα ελαιόδεντρα, όμως οι παραγωγοί δεν εφησυχάζουν διότι υπάρχει κίνδυνος το επόμενο διάστημα για την εμφάνισή του.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη: «Οι ελαιοπαραγωγοί είναι υποψιασμένοι, καθώς και η περιφέρεια μεριμνά με ψεκασμούς κατά του δάκου. Θέλει προσοχή. Πάντως τη δεδομένη στιγμή με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν υπάρχει πληθυσμός. Ο δάκος όμως κοιμάται, δεν τον καταστρέψαμε και ο φόβος υπάρχει τους επόμενους μήνες. Εάν τον Σεπτέμβρη κάνει δροσεράδες ενδέχεται να εμφανιστεί. Οι σωστοί παραγωγοί παρακολουθούν, ειδικά κάποιοι που έχουν λιόφυτα με βεντέμα, διότι κινδυνεύει η παραγωγή τους».
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Ειρήνη Βιτινιώτου – Καλογεράκη: «Πρόκειται για ένα συλλογικό πρόγραμμα. Οι τοπικές κοινότητες στους δήμους δηλώνουν συμμετοχή και εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα γίνεται η διαδικασία του ψεκασμού από την υπηρεσία μας. Ο αριθμός των ψεκασμός που πραγματοποιούνται εξαρτώνται από τις παρατηρήσεις που έχουμε στις παγίδες και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν του 28 βαθμούς κελσίου ή φυσάει αέρας πάνω από τρία μποφόρ δεν μπορούμε να κάνουμε τον ψεκασμό. Εάν είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες δεν πετάει ο δάκος, οπότε το να κάνουμε ψεκασμούς είναι δώρο άδωρον. Επίσης, εκτός από τους ψεκασμούς, έχουμε δίκτυο παγίδων, παρακολουθούμε τις παγίδες, και τις εξετάζουν οι τομεάρχες δακοκτονίας. Σε αυτήν την ελαιοκομική περίοδο μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις ψεκασμοί από την περιφέρεια».
Μικρή η ζήτηση των διαθέσιμων αποθεμάτων ελαιολάδου στην αγορά
Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου τα τελευταία δύο χρόνια «αναγκάζουν» τους καταναλωτές να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης: «Υπάρχουν αποθέματα ελαιολάδου, όμως δεν υπάρχει ζήτηση. Οι ξένοι δεν αγοράζουν από την Κρήτη. Βρίσκουν κάποιες τιμές πιο συμφέρουσες από την Ισπανία, καθώς προβλέπουν μεγάλη παραγωγή και διαθέτουν τα αποθέματά τους με τις τιμές τους να είναι πιο χαμηλές από αυτές στην Ελλάδα. Η παγκόσμια κατανάλωση του λαδιού έχει πέσει κατά 50% τα τελευταία χρόνια και έχουν υποκατασταθεί από σπορέλαια, ηλιέλαια, πυρηνέλαια κ.λπ., λόγω των υψηλών τιμών του ελαιολάδου. Όταν οι τιμές από τρία ευρώ τριπλασιάζονται στα εννέα ευρώ, δημιουργεί πτώση στην κατανάλωση».
Για τη διατήρηση του ελαιολάδου στις προτιμήσεις των καταναλωτών μίλησε ο κ. Γλετζάκης αναφέροντας: «Είναι πολύ λίγα τα αποθέματα, γι’ αυτό πιστεύω ότι η χρονιά θα είναι καλή όσον αφορά στις τιμές. Διότι άλλες χρονιές ξεκινούσαμε με μεγάλα αποθεματικά, ενώ φέτος υπάρχουν πολύ λίγα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, διότι ο κόσμος έχει φοβηθεί με τις ακριβές τιμές, από κει και πέρα ο κόσμος έχει μάθει το ελαιόλαδο και το ζητάει. Και εμείς με τη σειρά μας πρέπει να το προσέξουμε αυτό το προϊόν και να μην στρέφονται σε άλλα προϊόντα οι καταναλωτές».