Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην οικονομική δραστηριότητα γίνεται σήμερα πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υπό την επίδραση της πρόσφατης πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, τις εικόνες της καταστροφής από την κλιματική αλλαγή, (πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ανισότητες να αυξάνονται σε κάθε μορφή), αλλά κυρίως την αναγκαιότητα για δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.
Η οικονομία της φιλοξενίας μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της βιώσιμης και πράσινης μετάβασης, καθοδηγώντας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τόσο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσο και τους υπόλοιπους κλάδους που συμβάλλουν στη δημιουργία του τουριστικού προϊόντος.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες στο πρώτο Φόρουμ Βιώσιμης Φιλοξενίας (1st Sustainable Hospitality Forum) που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου.
«H Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο τουριστικής διακυβέρνησης», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του πρώτου Φόρουμ Βιώσιμης Φιλοξενίας που διοργανώθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Το φόρουμ φέρνει στο επίκεντρο του διαλόγου το Ελληνικό Σύμφωνο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας, το οποίο προωθεί τη συνεργασία διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων στην προσπάθεια για την εξασφάλιση των όρων της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από τον ολοκληρωμένο Στρατηγικό μας Σχεδιασμό για τον τουρισμό, υλοποιούμε έναν ανοικτό κύκλο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το μέλλον του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στον άνθρωπο», ανέφερε ο περιφερειάρχης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις του τουρισμού με ορίζοντα την εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό 2030 και το μοντέλο και τους κανόνες που πρέπει ν’ ακολουθηθούν. «Οι αλλεπάλληλες κρίσεις λειτουργούν ήδη ως επιταχυντές των εξελίξεων, αλλά και ως ευκαιρία να αναδειχθούμε ακόμα πιο ισχυροί στον διεθνή ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία.
Σημειώνεται ότι το πρώτο φόρουμ βιώσιμης φιλοξενίας εντάσσεται στις εκδηλώσεις εκκίνησης του Ελληνικού Συμφώνου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας (ΕΣΒΕ), που υλοποιείται σε τοπικά με κλαδική διάσταση. Το ΕΣΒΕ το οποίο λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, με όραμα τη συσπείρωση και καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων από κάθε κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην προσπάθεια μετάβασης προς ένα νέο βιώσιμο και υπεύθυνο επιχειρηματικό μοντέλο, σύμφωνα με τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τους στόχους της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, μεταφέρει στην ελληνική πραγματικότητα την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Pact 4 Sustainable Industry, που αναπτύχθηκε από το CSR Europe, και έχοντας τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδήγησε στη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κλαδικού Βαρόμετρου Βιωσιμότητας (European Sectoral Sustainability Barometer).