Είναι λίαν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από τότε που ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικης «Το Αρκάδι» πρωτοτύπησε, πρωτοστάτησε και πρώτος είχε την ιδέα της διδαχής της Κρητικής Διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατορθώνοντας να το επιτύχει ώστε να διδάσκεται ως αυτοτελές μάθημα στο παιδαγωγικό τμήμα, προς διάσωση και διατήρησή της, στάθηκε η αφορμή ώστε να παρουσιαστούν πολλά πράγματα υπέρ αυτής.
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση από πολλούς ρέκτες της κρητικής διαλέκτου ανά την Κρήτη κι όχι μόνον τους οποίους κεντρίσαμε το ενδιαφέρον στο να παρουσιάσουν λεξικά, βιβλία με μαντινάδες, και πολλά άλλα έργα που αυτά όλα από μόνα τους ενισχύουν τη διατήρηση και διάσωσή της. Πιστεύουμε ότι δεν περισσεύει ουδείς και τίποτα προκειμένου να λάβει η κρητική διάλεκτος τη δέουσα «αξία» της.
Δηλώνουμε λοιπόν υπερήφανοι για αυτήν τη μοναδική εξέλιξη που πραγματοποιείται υπέρ της κρητικής διαλέκτου, χωρίς φυσικά να επαναπαυόμαστε.
Ενδεικτικά αναφέρουμε δυο πρόσφατες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Η μια αφορούσε τιμητική εκδήλωση στον Ακαδημαϊκό κο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη από τα σωματεία του τόπου καταγωγής του (13-5-2024) και η άλλη από την Κρητική Εστία (21-5-24).
Δυο ξεχωριστές μεν εκδηλώσεις αλλά με κοινό θέμα τη διάσωση της κρητικής διαλέκτου.
Βασικός ομιλητής και στις δυο άνω εκδηλώσεις, ο κορυφαίος γλωσσολόγος ακαδημαϊκός κ. Χριστόφορος Χαραλαμπακης, ο οποίος τόνισε ότι όπως όλοι έχουν δικαίωμα στο κάθε τι έτσι και οι κρητικοί έχουμε δικαίωμα στο να μιλάμε την κρητική διάλεκτο χωρίς φόβο και ενδοιασμούς.
Και στις δυο εκδηλώσεις ο γλαφυρός και μοναδικός Χριστ. Χαραλαμπάκης, με χειμαρρώδη και πηγαίο τρόπο αλλά και με καθαρή και τέλεια κρητική προφορά, ανέλυσε ενδεικτικά τα βασικά σημεία της κρητικής διαλέκτου και τη σημασία που παίζει στη ζωή των Κρητών.
Ίσως ο μοναδικός ακαδημαϊκός που ομιλεί με κρητική προφορά χωρίς φόβο να τον διακωμωδήσουν, μεταφέροντας έτσι με αυτό τον τρόπο την Κρήτη και την ντοπιολαλιά της διεθνώς.
Η κρητική διάλεκτος, είναι σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού και της παράδοσης μας που λειτουργεί ως επιπλέον αξία.
Με την κρητική διάλεκτο, καταλαβαίνουμε την αξία της που έγκειται στο ότι συντηρεί την ταυτότητά μας και είναι ο τρόπος σύνδεσης με τον πολιτισμό μας και ο πιο σημαντικός πυλώνας της παράδοσης μας. Η βασική αιτία αφανισμού των διαλέκτων αποτελεί η τεχνολογία και άλλα που όλα συντείνουν στην ισοπέδωση των λιγότερο ισχυρών γλωσσών.
Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω ότι η κινητοποίηση του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» κι ο στόχος που έχει βάλει από παλιά και ιδίως τα τελευταία χρόνια για την διάσωση και διατήρηση της κρητικής διαλέκτου, ευαισθητοποίησε πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, πολλά σωματεία, τους δυνάμωσε και τους ώθησε να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και για τον σύλλογο μας αλλά και για την κρητική διάλεκτο είναι πολύ ελπιδοφόρο να υπάρχουν τέτοιες εκδόσεις αλλά και προσπάθειες.
Δια στόματος του κου καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη εν μέσω πληθούσης αίθουσας στις άνω εκδηλώσεις, παρουσία προσωπικοτήτων της Ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτικής της εκκλησιαστικής αλλά κυρίως προέδρων κορυφαίων κρητικών σωματείων ανακοίνωσε ευθαρσώς ότι ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» δια του πρόεδρου του Γεωργίου Βλατακη είναι ο πρώτος που είχε την ιδέα και την υλοποίησε ,διότι δεν αρκεί η ιδέα , αφού σημαντικό και σπουδαίο είναι το γεγονός ότι πραγματοποίησε τον στόχο της διδαχής της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πάρα την υπονόμευση που δέχτηκε και δέχεται.
Το ίδιο ακριβώς επανέλαβε και τόνισε την 22/5/24 και ο κος Γεώργιος Νταγάκης στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του στο ράδιο Κρήτη 87,5 fm συνομιλώντας με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας κρητικών σωματείων κ. Μανώλη Πατεράκη, που επιβεβαίωσαν αμφότεροι αυτήν την μοναδική επιτυχία του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής μέσω του κου Γ. Βλατάκη, παρά του ότι προσπάθησαν εκείνη την εποχή να μας καπελώσουν.
Σημασία πάντως δεν έχει η πρωτιά αλλά το αποτέλεσμα της προσπάθειας για το κοινό καλό, σκεφτόμενοι πως πεθαίνοντας ένας παππούς χάνονται πλήθος λέξεων της κρητικής διαλέκτου.
Διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πλήθος βιβλίων για την κρητική διάλεκτο, όπως λεξικά, λογοτεχνικά, μαντινάδες, παραμύθια κ.ά., έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων από πολιτιστικά σωματεία, έχουν παρουσιαστεί αρκετά τηλεοπτικά έργα με την κρητική διάλεκτο, πολλές ραδιοτηλεοπτικές διαφημίσεις που χρησιμοποιούν την κρητική διάλεκτο, κυκλοφορεί επιτραπέζιο παιχνίδι με την κρητική διάλεκτο, και τόσα άλλα.
Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» πραγματοποίησε στην Ακαδημία Αθηνών τιμητική εκδήλωση για τον Γεώργιο Χατζηδάκη ιδρυτή του συλλόγου μας και της Ακαδημίας Αθηνών του πατριάρχη της γλωσσολογίας και βασικό υποστηρικτή της κρητικής διαλέκτου, εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Αι γενεαί πάσαι τση Κρητικής Διαλέκτου» με φωτογραφίες από παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους φορώντας μπλουζάκια με αποφθέγματα της κρητικής διαλέκτου, το οποίο προσφέρθηκε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσφέρει ετησίως στους τιμώμενους φοιτητές αλλά και σε προσωπικότητες ανάλογες μπλούζες που φέρουν λέξεις από την κρητική διάλεκτο, όπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον π. Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Ευγένιο, έχει διανέμει το επιτραπέζιο παιχνίδι της κρητικής διαλέκτου, εξέδωσε λεύκωμα με τον Ερωτόκριτο αναλύοντας την ποίηση του αλλά και την εικαστική του άποψη από πίνακες του φημισμένου αγιογράφου Γεωργίου Κορδή, έχει φιλοξενηθεί με το κο καθηγητή σε ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΤ έχει δε γράψει αρκετά άρθρα αναδεικνύοντας την κρητική διάλεκτο.
Ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» δεν επαναπαύεται αλλά δηλώνει για μια ακόμη φορά την προσπάθειά του για τη δημιουργία μουσείου διατήρησης και διάσωσης της κρητικής διαλέκτου, όπως και πραγματοποίηση σχολής σεμιναρίων – μαθημάτων για εκμάθηση της πολύτιμης κρητικής ιστορίας, όπου βρίσκεται σε συνεργασία με σημαντικό φορέα για την πραγματοποίηση τους. Παραμένει δε σταθερός στην άποψη του να ενισχύσει υλικά κάθε φοιτητή που θα ενσκήψει μελετώντας και γράφοντας βραβευμένες μελέτες υπέρ της κρητικής διαλέκτου.
Στεκόμαστε δε στην σημαντική ανακοίνωση του κυρίου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη ότι θα πραγματοποιηθεί δημιουργία ηλεκτρονικού λεξικού της κρητικής διαλέκτου δια μέσω της Ακαδημίας Αθηνών. Ευχόμαστε σύντομα να υλοποιηθεί αυτό το λεξικό το οποίο θα δώσει άλλη ανάσα στην κρητική διάλεκτο και μην σταματάτε να στηρίζεται παντοιοτρόπως την κρητική διάλεκτο γιατί το Αξίζει.