8 °C Rethymno, GR
30/03/2023

ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Λαμπάδες και παιδικά δώρα για βαφτιστήρια στην «υποχρεωτική» λίστα των πασχαλινών αγορών

Σε πασχαλινούς ρυθμούς βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η αγορά του Ρεθύμνου, με τους επιχειρηματίες να κάνουν τον «σταυρό» τους για την έστω και μικρή αύξηση της κίνησης στα καταστήματά τους, λόγω της εορταστικής περιόδου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ωθήσει τον κόσμο να ρίξει διερευνητικές ματιές στα μαγαζιά της πόλης, προκειμένου να κάνει τις τελευταίες αγορές πριν από το πασχαλινό τραπέζι, ενώ παράλληλα, σε συνδυασμό με τους πρώτους τουρίστες που έχουν φθάσει στο Ρέθυμνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έχει ενισχυθεί σε έναν βαθμό η τοπική αγορά. Η αύξηση της κίνησης και του τζίρου είναι συγκρατημένη, ωστόσο η εικόνα των γεμάτων από κόσμο στενών του Ρεθύμνου, δίνουν μια θετική αύρα στον εμπορικό κόσμο της πόλης.

Την τιμητική τους αυτές τις ημέρες έχουν, μεταξύ άλλων, οι πασχαλινές λαμπάδες και τα παιδικά δώρα που κάνουν οι νονοί/-ες στα βαφτιστήρια τους. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, η κίνηση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ο κόσμος παραμένει φειδωλός στις αγορές του και στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει οικονομικές επιλογές, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι παρά τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση, έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα ή τουλάχιστον να παρέχουν και φθηνότερες εναλλακτικές στα προϊόντα τους. Οι λαμπάδες ξεκινούν από τρία ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν έως και τα 36, ανάλογα το μέγεθος και τον στολισμό τους.

Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Μανώλης Μεταξάκης, ιδιόκτητης εποχιακού καταστήματος, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο κόσμος παραμένει φειδωλός στις αγορές του, ωστόσο οι λαμπάδες κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. «Όχι με την ίδια άνεση όπως άλλες χρονιές», παραδέχεται. «Οι πελάτες ψάχνουν κάτι πιο οικονομικό, αλλά επειδή είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό, έχουμε πλέον μεγάλη γκάμα και βρίσκουν αυτό που θέλουν. Και εμείς ανήκουμε στον κόσμο και έχουμε τα ίδια προβλήματα, οπότε καταλαβαίνουμε και γι’ αυτό έχουμε μεγάλο εύρος στις τιμές». Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις λαμπάδες ο κόσμος προμηθεύεται και άλλου είδους δώρα, πιο παραδοσιακά, όπως ρούχα και παπούτσια, ενώ όταν πρόκειται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας προτιμώνται τα κοσμήματα και τα μπιζού.

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Φορτσάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται χρόνια στο χώρο του κεριού και της λαμπάδας τόνισε ότι η κίνηση είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι πλέον σε καθεστώς καραντίνας, όπως ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια. «Λόγω των φαινομένων όμως φέτος, όπως αυτό του πολέμου, έχουν αυξηθεί σε όλα οι τιμές. Η πιο φθηνή λαμπάδα κυμαίνεται στα τρία ευρώ, ενώ η πιο ακριβή θα φτάσει έως και τα 36 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι ο κόσμος θα προτιμήσει κυρίως λαμπάδες που βρίσκονται ανάμεσα στις τιμές που προαναφέρθηκαν. «Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θα προτιμήσουν και τις πιο ακριβές, καθώς θέλουν να πάρουν κάτι καλό στα βαφτιστήρια τους», πρόσθεσε.

Ο Νεκτάριος Κυδωνάκης, ιδιοκτήτης εποχιακού καταστήματος υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του και φέτος το Πάσχα προβλέπεται «φτωχό», με τις περισσότερες αγορές να αναμένονται τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. «Πέρυσι μπορεί να ήμασταν ανοιχτά – κλειστά αλλά και φέτος κατά την άποψή μου το Πάσχα θα είναι φτωχό. Όλοι ζοριζόμαστε, η ενέργεια έχει πάρει τα ύψη και η αγορά γενικά δε δουλεύει όπως πρέπει. Αυτές τις μέρες ότι γίνει, είμαι όμως αισιόδοξος ότι γενικά σαν σεζόν θα πάει καλά φέτος», ανέφερε. «Ο νονός όπως και να έχει θα πάρει το δώρο στο βαφτιστήρι. Είναι μια σοβαρή υποχρέωση και όπως και να έχει θα την βγάλει εις πέρας, θέλοντας και μη. Θα κόψει από κάπου αλλού, αλλά το βαφτιστήρι θα πάρει τη λαμπάδα», πρόσθεσε ο κ. Κυδωνάκης αναφέροντας ότι οι τιμές ξεκινούν από 4 ευρώ έως και φθάνουν έως και τα 19 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Ο κόσμος προτιμάει κάτι το ενδιάμεσο και είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Θέλει κάτι οικονομικό για να πάρει κάτι επιπλέον αν μπορεί, όχι μόνο στο βαφτιστήρι, αλλά και στο παιδί του και για το σπίτι του ακόμα,, απλά και μόνο για να ξεχαστεί και να αλλάξει λίγο η ψυχολογία του».

O Μανώλης Καραταράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος με παιδικά ρούχα, μας δήλωσε ότι η πελατεία στο μαγαζί του πάει αρκετά καλά, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τιμές έχουν διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα. Βέβαια η αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γενικότερα μια υποτονική κίνηση. «Ο κόσμος είναι σε γενικές γραμμές «φρεναριστός». Έρχονται οι γονείς και οι νονοί για τις πασχαλινές αγορές τους, να ντύσουν τα παιδιά τους και να τους πάρουν δώρα. Είναι δηλαδή η αναμενόμενη κίνηση, αλλά σε σχέση με πέρυσι είναι ελαφρώς αυξημένη. Είναι τελείως διαφορετική η ψυχολογία του κόσμου φέτος», υποστήριξε.

Κλείνοντας, η κυρία Χρυσούλα, η οποία διαθέτει εποχιακό – τουριστικό κατάστημα, σχολίασε ότι αυτές τις ημέρες κινούνται κυρίως τα πασχαλινά είδη, παρότι η πελατεία της στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε ξένους επισκέπτες. «Εμείς κατά κύριο λόγο περιμένουμε τους τουρίστες και απ’ ότι φαίνεται η σεζόν θα εξελιχθεί καλά. Τα πασχαλινά είδη πέρυσι κινούνταν λίγο καλύτερα βέβαια, γιατί αναγκαστικά έχουμε ανεβάσει τις τιμές μας επειδή και εμείς τα προμηθευόμαστε όλα πιο ακριβά, αλλά γενικά είμαστε αισιόδοξοι», κατέληξε.