10 °C Rethymno, GR
29/01/2023

Λαμπαδηδρομία «Ειρήνης» στους δρόμους του Ρεθύμνου

Απ’ την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο Ρέθυμνο άναψε η φλόγα της ειρήνης! Μια φλόγα που δεν απανθρακώνει, αλλά κατακαίει με αγάπη τις καρδιές κι αφυπνίζει συνειδήσεις, η οποία παρέμεινε άσβεστη όλον αυτόν τον καιρό· και το βράδυ της Κυριακής… φούντωσε: Η τοπική κοινωνία φρόντισε να την διασπείρει σε κάθε γωνιά της πόλης. Με λαμπαδηδρομία και πολιτιστικά δρώμενα, μικροί και μεγάλοι έγιναν μία αγκαλιά εκφράζοντας για ακόμη μία φορά, με τον πλέον ηχηρό και πολυδιάστατο τρόπο, την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Ήταν η κεντρική εκδήλωση μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία  του δικτύου εθελοντών δήμου Ρεθύμνου «ΡΕθελοντώ» προκειμένου να σταλεί το μήνυμα υπέρ της ειρήνης και του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Η  εκδήλωση  έλαβε χώρα προχθές Κυριακή με μια λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης: Αφετηρία ήταν η πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη. Ο τερματισμός δόθηκε στην πλατεία Μικρασιατών, όπου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση για την «ειρήνη» από τη Δημοτική Φιλαρμονική, τη Δημοτική Χορωδία και το μουσικό σχολείο Ρεθύμνης.

Χορευτικές επιδείξεις έκανε ο κρητικός σύλλογος Χοροκρήτες, ενώ το παραδοσιακό μουσικό σκέλος της βραδιάς ανέλαβε το συγκρότημα του Νίκου Λαγουδάκη και του Γιάννη Χριστοδουλάκη και στους κρητικούς χορούς το κοινό απόλαυσε τα μέλη του συλλόγου «Χοροκρήτες».

Η βραδιά έκλεισε με την οπτικοακουστική προβολή του έργου του Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη «Για σένα Ειρήνη» σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Εύας Λαδιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου, εθελοντές, μαθητές, παραδοσιακοί και αθλητικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου.

Η αντιδήμαρχος τουρισμού, επιχειρηματικότητας και εθελοντισμού του δήμου Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη σχετικά με την εκδήλωση του τμήματος εθελοντισμού τόνισε ότι: «Από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και την πλατεία Μικρασιατών, δύο πλατείες με βαρύνουσα σημασία στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, δίνουμε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα: Σταματήστε τους πολέμους, θέλουμε ειρήνη! Θέλουμε να επικρατήσει η Ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο για να μπορούμε όλοι αρμονικά να δώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας. Ενώνουμε τις φωνές μας: οι τέχνες, ο Πολιτισμός, μόνο μέσα στην Ειρήνη ζουν και μόνο έτσι  δημιουργούν  ένα καλύτερο κόσμο!».

Η  Αγγελική Σερβιλάκη, υπεύθυνη συντονίστρια του δικτύου ΡΕΘελοντώ,δήλωσε: «Ειρήνη σε όλο τον κόσμο! Πονάει πολύ η ψυχή μας το τελευταίο διάστημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να ακουστούμε κι εμείς. Θα στείλουμε το μήνυμά μας. Αυτή είναι η τρίτη μας δράση. Πιστεύω να ακουστούμε» ενώ η  Αναστασία Γαρδή, μέλος των ΡΕθελοντών, πρόσθεσε: «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει! Φτάνει πια! Θα ακουστούμε! Όταν είμαστε ενωμένοι, κάποια στιγμή θα μας ακούσουν. Δεν πρέπει να είμαστε αμέτοχοι».

Ο κ. Κώστας Μαυρογιαννάκης, αντιπρόεδρος του σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών νομού Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» ανέφερε: «Το μήνυμα σίγουρα είναι Ειρήνη! Οι Δότες Ζωής δεν είναι ξεκομμένο κομμάτι από αυτή την κοινωνία· αποτελούν κομμάτι της και σίγουρα στέλνουν κι αυτοί το δικό τους μήνυμα: Ειρήνη! Όχι άλλο άδικο αίμα!».

Ο κ. Μανώλης Καπαρός, χοροδιδάσκαλος του λαογραφικού ομίλου «Χοροκρήτες», επισήμανε: «Στέλνουμε   ένα πολύ ωραίο μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την Ειρήνη, να σταματήσουν οι πόλεμοι. Και να είμαστε όλοι οι λαοί αγαπημένοι μεταξύ μας, χωρίς να μπαίνουμε σε επεκτατικές και παράλογες διαδικασίες».