Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, με μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιώργος Βενιεράκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιάννης Βαγιονάκης και Τίτος Δασκαλάκης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που επακολούθησε, επισημάνθηκαν τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον για την ομαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
Ειδικότερα, αναφορά έγινε στο θέμα της εκρηκτικής αύξησης του κόστους παραγωγής, η οποία επιτάθηκε από την ενεργειακή και ρωσο – ουρανική κρίση και συνδυαστικά με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έχει οδηγήσει τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο σε αδιέξοδο.
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη μη καταβολή μέχρι και σήμερα της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» προς τους παραγωγούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας, αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2 ετών από την εξαγγελία του μέτρου και ένα έτος από την κατάθεση των αιτήσεων των παραγωγών.
Επισημάνθηκε ακόμα η αναγκαιότητα αναμόρφωσης και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ασφάλισης ΕΛΓΑ. Υπογραμμίστηκε πως απαιτείται να συμπεριληφθούν και νέα αίτια που η εξελισσόμενη κλιματική κρίση έχει προκαλέσει, ενώ καίριας σημασίας αποτελεί το ζήτημα της στελέχωσης του με νέο επιστημονικό προσωπικό για την κάλυψη διαφόρων αναγκών με κυριότερες, την άμεση καταγραφή των ζημιών αλλά και την άμεση αποζημίωση των παραγωγών μας.
Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι, τόνισαν το ζήτημα της έξαρσης του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων, για την επίλυση του οποίου απαιτείται να ληφθούν άμεσα και μόνιμα μέτρα, όπως η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, αλλά και η ενίσχυση των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, για να μην τίθεται σε κίνδυνο το εισόδημα των παραγωγών.
Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που αναδείχθηκε μετ’ επιτάσεως είναι και το αίτημά τους για την τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας για την ΚΑΠ. Τονίστηκε ιδιαιτέρως, ότι η εσωτερική σύγκλιση θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί σταδιακά στο 85% και όχι στο 100% μέχρι το έτος 2027 και όχι από το πρώτο έτος, ενώ αναφορά έγινε και στην απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, χωρίς κόστος για τους αγρότες. Επιπλέον, επισημάνθηκε και η απλούστευση των διαδικασιών στις αγροτικές δανειοδοτήσεις για την επίτευξη της συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας χωρίς περαιτέρω εμπόδια.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σε δήλωση του ανέφερε:
«Η Νέα Δημοκρατία έχει διαπιστωθεί ότι και τα πέντε συναπτά έτη της διακυβέρνησής της ασκεί μία αναποτελεσματική αγροτική πολιτική και ως εκ τούτου υπάρχει αδυναμία επίλυσης τόσο των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι όσο και ικανοποίησης των αναγκών τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της μη συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας.
Το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις και τις προτάσεις του έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα οποία επιτείνονται από την ολοένα και εξελισσόμενη κλιματική κρίση, απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις για την ανακούφιση των παραγωγών μας. Γιατί ένας ισχυρός πρωτογενής τομέας είναι ταυτόσημος με μία ισχυρή οικονομία και κατ’ επέκταση μία ισχυρή Ελλάδα».