«Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη» ο τίτλος το περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί ο δήμος με τη συμμετοχή δέκα δημοτικών σχολείων
Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων ξεκίνησε να υλοποιεί από χθες ο δήμος Ρεθύμνου και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος με βασικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τα παιδιά μπορούν να δώσουν το καλύτερο παράδειγμα για ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Ήδη λοιπόν μετά την έγκριση της πρότασης που κατέθεσε ο δήμος Ρεθύμνου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου ξεκίνησε από χθες το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν συνολικά δέκα σχολεία, -τόσα ανταποκρίθηκαν στην σχετική πρόσκληση που έγινε.
Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Στέλιος Σπανουδάκης και η διευθύντρια της Υπηρεσίας Νικολέτα Γκολφινοπούλου και προϊσταμένη του Τμήματος Καθαριότητας κ. Στέλλα Χριστοφοράκη ξεκίνησαν χθες το πρωί από το 2ο δημοτικό σχολείο, όπου έκαναν την πρώτη ενημέρωση στους μαθητές του σχολείου αναφορικά με τα απορρίμματα και πως αυτά διαχειρίζονται, ενώ παράλληλα ενημερωθήκαν για την ανακύκλωση. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο δήμος Ρεθύμνου μοιράζει στα σχολεία ειδικούς κάδους με διαφορετικά χρώματα για την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού. Παράλληλα θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι στα σχολεία όπου θα γίνεται καταμέτρηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η εγκατάσταση ειδικών κάδων εξωτερικών, μπλε, σύγχρονων με ηλιακά πάνελ και κουμπιά, για να ανοίγουν, όπου εκεί τα παιδιά θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά, θα ζυγίζονται και στο τέλος της χρονιάς, όποιο σχολείο μαζέψει τα περισσότερα υλικά, θα λάβει σχετικό βραβείο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη των μαθητών στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου.
Στην πρώτη χθεσινή συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας, αλλά και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την ενημέρωση, έκαναν ερωτήσεις και φάνηκαν να ενδιαφέρονται για το θέμα. Πολλοί μαθητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για την ανακύκλωση που κάνουν στο σπίτι τους.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας του δήμου Ρεθύμνου Στέλιο Σπανουδάκη, είναι να περιοριστεί στο 10% από 30% που είναι σήμερα ο αριθμός των απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε ταφή. Ο στόχος είναι δύσκολος, είναι όμως και σημαντικός αφενός για το περιβάλλον και την προστασία του και αφετέρου για την εξοικονόμηση χρημάτων με δεδομένο το υψηλό κόστος που επιφέρει το τέλος ταφής απορριμμάτων που έχει επιβληθεί στους δήμους και το πληρώνουν οι δημότες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Στέλιος Σπανουδάκης, ανέφερε: «Στον Δήμο Ρεθύμνης θεωρούμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ σύνθετο πράγμα. Δεν είναι κάτι απλό: τα μαζεύω, τα πετάω. Και οι λόγοι είναι και περιβαλλοντικοί και οικονομικοί και λόγοι εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας. Άρα, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πρέπει και στην προσπάθεια, πέραν των άλλων δράσεων, των οποίων θα αναλάβουμε ως Δήμος, να κάνουμε και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών -ξεκινάμε πάντα από εκεί, αφού το μέλλον αυτού του τόπου είναι τα παιδιά μας. Προχωρούμε λοιπόν με ενημέρωση των παιδιών για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση μέσα από το πρόγραμμα το οποίο έχει τίτλο «Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις ενημέρωσης σε σχολεία, μεγάλα παιχνίδια, πόλεις, επισκέψεις στο πεδίο, δηλαδή στη ΜΕΑ Αμαρίου με την χορηγία του ΚΤΕΛ Ρεθύμνης, το οποίο ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς όλων των μαθητών, όσοι χρειαστούν. Περιλαμβάνει επίσης δράσεις εικαστικής δημιουργίας με ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα πολλά αντικείμενα και δράσεις, οι οποίες σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, να τα ενημερώσουν και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ορθή διαχείριση των απορριμμάτων με τη διαλογή στην Πηγή».
Ο κ. Σπανουδάκης ευχαρίστησε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Λάμπρο Καρβούνη, ο οποίος αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και αμέσως ενέκρινε το πρόγραμμα αυτό, για τις δράσεις στα σχολεία, όπως επίσης και το ΚΤΕΛ, το οποίο άμεσα ανταποκρίθηκε και ανέλαβε εξολοκλήρου τη μεταφορά των μαθητών από και προς τη ΜΕΑ Αμαρίου, καθώς και τον διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γεώργιο Ασπρούλη και την διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μαρίνα Σούκα για την φιλοξενία των δύο πρώτων εκδηλώσεων.
Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «συγχαίρω τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κύριο Σπανουδάκη, για την πρωτοβουλία αυτή που αποτελεί μία πολύ σημαντική δράση, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο Δήμος για την ανακύκλωση και μάλιστα η τελευταία δράση με τα βιοαπόβλητα κλπ. πρέπει να περάσει στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι παρουσιάσεις, αυτές, που γίνονται μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντικές, γιατί τα παιδιά είναι ακριβώς, από φύση τους ευαισθητοποιημένα σε σχέση με το περιβάλλον, οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχουν σωστή ενημέρωση, για να μπορούν να δράσουν και να καταλαβαίνουν ακριβώς τις δράσεις αυτές, διότι πολλές φορές αυτό που έχουμε δει είναι ότι η περιβαλλοντική συνείδηση που καλλιεργείται στα σχολεία περνάει και στην ίδια την οικογένεια. Είναι αλήθεια εμείς οι μεγαλύτεροι δεν είμαστε τόσο πολύ συνειδητοποιημένοι περιβαλλοντικά και δεν αντιλαμβανόμαστε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Γι’ αυτό αυτές οι δράσεις με τα σχολεία, είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε και το περιβάλλον να προστατεύσουμε, αλλά και οικονομία κλίμακας να κάνουμε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, καθώς δυστυχώς έχουν ακριβύνει πάρα πολύ και η αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά κυρίως η ταφή των σκουπιδιών, τα τελευταία χρόνια, που είναι ένα δυσβάσταχτο έξοδο για τον δήμο μας».