ζική φυγή χιλιάδων εργαζομένων (περί τις 5.000 υπολογίζεται) από επιχειρήσεις που σχετίζονται με την πιο βαριά βιομηχανία της οικονομίας μας.
Τα στοιχεία παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Επισιτισμό και τον Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου.
Οι περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ομοσπονδία ξεκίνησαν εφέτος από την Κρήτη, με επισκέψεις στα ανατολικά (Άγιος Νικόλαος και Ηράκλειο) και τα δυτικά του νησιού (Ρέθυμνο).
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αποτελούμενο πέραν του κ. Χότζογλου από τον αντιπρόεδρο Νίκο Κοκολάκη και τον γραμματέα Δημήτρη Κουτούκη, μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστα Νικολιδάκη, περιέγραψαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τα διογκούμενα προβλήματα του κλάδου.
Κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζομένων, με στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον τουρισμό και των επισιτισμό.
Οι δύο όψεις του νομίσματος
«Η κατάσταση στον κλάδο έχει δύο όψεις: Η μία είναι η αισιόδοξη, και λέει ότι θα πλησιάσουμε τα επίπεδα του 2019. Αυτή όμως είναι μία άποψη που αφορά τους επιχειρηματίες και το ελληνικό δημόσιο. Η δεύτερη άποψη που αφορά τους εργαζόμενους είναι ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα, τόσο στις συνθήκες εργασίας όσο και στις αμοιβές μας» δήλωσε ο κ. Χότζογλου και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικά να σας πω ότι το κενό των θέσεων που εξαγγέλθηκαν πριν από ένα μήνα ότι υπάρχουν στον κλάδο, δυστυχώς αντί να εκτονώνεται γιγαντώνει. Έχουμε κύμα αποχωρήσεων τις τελευταίες ημέρες από αυτούς που ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Μάιο. Ουσιαστικά δηλαδή άντεξαν ένα μήνα, να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και φυσικά στο τέλος του μήνα όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής δεν είδαν τα χρήματα που έπρεπε να δουν βάσει της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».
Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Επισιτισμό και τον Τουρισμό έκανε λόγο για «Καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων» και «Μία εντατικοποίηση της δουλειάς που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια – καθώς ένας εργαζόμενος κάνει τη δουλειά για τρεις και τέσσερις».
Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε, «Έχουμε τα προβλήματα που μας δημιουργούνται τον χειμώνα, τους νεκρούς μήνες με τη χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανεργίας να φτάνει μόνο τους τρεις μήνες – είναι ένας μνημονιακός νόμος του 2013 και σε αυτόν έχουμε παραμείνει».
Τις προάλλες κατατέθηκε από το βήμα της Περιφερειακής Σύσκεψης συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει η επιμήκυνση της χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανεργίας τους χειμερινούς μήνες.
«Εμείς δεν θέλουμε να καθόμαστε και να ζούμε με επιδόματα. Εμείς λέμε προς την πολιτεία ότι θα πρέπει η επιδότηση να γίνεται αναλογικά. Και τι εννοούμε: Όσα ένσημα μαζέψαμε το καλοκαίρι, τόσες μέρες να επιδοτηθούμε τον χειμώνα. Αν έχουμε μαζέψει 90 ένσημα να πάρουμε τρεις μήνες ταμείο. Αν όμως έχουμε μαζέψει 120 ή 150 ένσημα να πάρουμε τέσσερις και πέντε μήνες αντίστοιχα. Έτσι θα καταφέρουμε ένα πολύ μεγάλο χτύπημα στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Έτσι θα καταφέρουμε τον ΕΦΚΑ να δει έσοδα στα ταμεία του. Γιατί ο εργαζόμενος δεν θα κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Θα κυνηγάει πρώτος το ένσημο, κι έτσι θα δούμε τρομερά αποτελέσματα» εξήγησε ο κ. Χότζογλου.
Εξίσου σημαντικό κομμάτι στα τουριστικά επαγγέλματα είναι ο θεσμός της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης. Ο κ. Χότζογλου ανέλυσε τον μεγάλο στόχο της Ομοσπονδίας: «Το όραμά μας, ως εργαζόμενοι του 21ου αιώνα είναι αυτό: Να βοηθήσουμε ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό να μπαίνουν στο πνεύμα του κλάδου μας από τις τάξεις Λυκείου – όπως ήταν παλαιότερα τα Τεχνικά Επαγγελματικά λύκεια. Να δημιουργηθεί δηλαδή λύκειο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, κι αργότερα να πηγαίνουν ανά βαθμίδα».
Δεσμεύτηκε ακόμα πως «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο μόνο του. Όπως το κάναμε 2,5 χρόνια τώρα στην πανδημία, έτσι και τώρα που επαναλειτουργεί ο κλάδος δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο έρμαιο στις ορέξεις κάποιων εργοδοτών που δυστυχώς τείνουν να γίνουν πλειοψηφία».
Έλεγχοι, κίνητρα και εφαρμογή της νομοθεσίας
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Επισιτισμό και τον Τουρισμό, Νίκος Κοκολάκης, παρατήρησε: «Ζητάμε από την πολιτεία κίνητρα ώστε να μπουν νέοι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού. Ζητάμε βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επισιτιστικές. Ζητάμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, εφόσον δεν υπάρχει η επέκταση της τουριστικής περιόδου που όλοι θέλουμε να εργαζόμαστε. Το Ταμείο Ανεργίας πρέπει να είναι ανάλογο με την απασχόληση. Πρέπει να επανέλθουν τα βαρέα και τα ανθυγιεινά. Πρέπει να επανέλθει το εφάπαξ στην 20ετία. Πρέπει επιτέλους να γίνει αναβάθμιση των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα νέα παιδιά να μπουν σε αυτές τις σχολές και να φοιτήσουν στον τομέα του τουρισμού και μετά να τους δοθεί προτεραιότητα να μπουν μέσα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εργαστούν. Κι επιτέλους, πρέπει να στελεχωθούν οι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΠΕΚΑ, επιθεώρηση εργασίας) για να μπορέσουμε να δούμε να περιορίζεται τόσο η ανασφάλιστη εργασία όσο και να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία».
Ο γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Επισιτισμό και τον Τουρισμό Δημήτρης Κουτούκης ανέφερε με τη σειρά του: «Ακούμε όλο αυτό το διάστημα ότι υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας. Οι κενές θέσεις υπάρχουν διότι οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων· εφαρμόζουν ωράρια 10 και 12 ώρες καθημερινά, 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες τον μήνα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα πράγματα αποτρέπουν τους ανθρώπους να πάνε να εργαστούν στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια. Ζητάμε να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση, όπως ορίζει ο νόμος. Είναι γενικώς υποχρεωτική. Ζητάμε από τους εργαζόμενους να είναι δίπλα στα σωματεία τους».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ρεθύμνου και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Νικολιδάκης υποστήριξε τέλος: «Για μία ακόμη χρονιά, εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο χωρίς ωράρια, χωρίς μισθούς και πολλές φορές δουλεύοντας 12ωρα-14ωρα-16ωρα. Ακούμε τους εργοδότες και λένε ότι λείπουν 50.000 εργαζόμενοι χωρίς αυτό να έχει προκύψει από κάποια μελέτη, από κάπου. Τους ακούμε και λέμε ότι δεν λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά λείπουν μερικές ειδικότητες βοηθητικού προσωπικού. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι εργαζόμενοι που λείπουν είναι και μάγειρες και σερβιτόροι, και ρεσεψιονίστ και καμαριέρες – όλες οι ειδικότητες λείπουν. Για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του θα πρέπει να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση, το 8ωρο, τα ρεπό και να έρθει η πολιτεία να δώσει κάποια κίνητρα, προκειμένου να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταγγείλουν, χωρίς να φοβούνται, την παραβατικότητα.
Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να στελεχώσει επιτέλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».