14 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στο χθεσινό συλλαλητήριο

Πραγματοποιήθηκε χθες με μαζική, μαχητική και πρωτόγνωρη σε συμμετοχή συνταξιουχικών σωματείων, η Παγκρήτια Συγκέντρωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων Κρήτης στην πλ. Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και τις συντάξεις, να πουν πως φτάνει πια η λεηλασία των συντάξεων, της υγείας, της αξιοπρέπειας μας. Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία των αυξήσεων ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση και την κοροϊδία των κυβερνήσεων αυτών που καταλήστεψαν τις συντάξεις μας. Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ που την ανάγκη να συνεχιστούν οι αγώνες και η δράση και των συνταξιούχων, να μην προσαρμοστεί κανένας στο μέλλον που μας ετοιμάζουν, οι αγώνες που έρχονται είναι ακόμη πιο σημαντικοί. Οι συνταξιούχοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από τους επίδοξους «σωτήρες», τωρινούς και παλαιότερους, αφού έχουν επιλέξει να υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που τις εξυπηρετούν.

Στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη αντιπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων Κρήτης παρέδωσαν κοινό ψήφισμα των σωματείων.

Τα σωματεία που συμμετείχαν ήταν δέκα πέντε (15) και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης:

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ηρακλείου, Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ηρακλείου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λασιθίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λασιθίου, Σωματείο Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Λασιθίου, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ρεθύμνου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων, η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» του ΟΑΕΕ Ν. Χανίων, Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλ/νιών Ομίλου ΟΤΕ, Σωματείο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ Κρήτης, Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ηρακλείου, Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ρεθύμνου και σύλλογος Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδεκανήσων.

Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκε και δήλωσε την συμπαράσταση τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

Στο ψήφισμα των συνταξιούχων αναφέρεται: «Τα Συνεργαζόμενα Συνταξιουχικά Σωματεία Κρήτης που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 14 Οκτώβρη ημέρα Παρασκευή στην Πλ. Ελευθερίας και ώρα 10:30 π.μ. συμφώνησαν στο παρακάτω ψήφισμα:

Δεν δεχόμαστε την κοροϊδία, την ασυνέπεια και τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης και μερίδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που συνεχίζουν και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, όσο και σε εκείνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν δεχόμαστε μετά από 13 χρόνια περικοπών στις Συντάξεις μας, τα Δώρα, το ΕΚΑΣ, τα ΕΦΑΠΑΞ, ως βελτίωση της θέσης μας, τα όσα απαράδεκτα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως αυξήσεις τα ποσοστά που αναφέρθηκαν, αλλά ως παραπέρα μείωση του εισοδήματος μας, όταν αυτά δεν καλύπτουν την αυξανόμενη ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος και δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές.

Δεν ανεχόμαστε να μην δίνονται τα αναδρομικά του 11μηνου και με τα χρήματα αυτά, μαζί με τα χαράτσια στο ρεύμα να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση, γιατί με τον Νόμο Κατρούγκαλου που διατηρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ έχουν προσωπική διαφορά.

Δεν ανεχόμαστε αφού μας έχουν κόψει τα πληρωμένα δώρα μας, να δίνουν επιδόματα φτώχειας όποτε τους βολεύει, μόνο σε ορισμένους συνταξιούχους.

Δεν ανεχόμαστε να διατηρούν την Εισφορά Αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ που είναι πολλαπλάσια του πολύ μικρού ποσού της φορολογικής εισφοράς που αφαιρέθηκε.

Δεν ανεχόμαστε να μην αποδίδουν τα πληρωμένα οικειοθελώς από τους συνταξιούχους λειτουργικά έξοδα των Σωματείων με στόχο τον στραγγαλισμό τους.

Έχουμε την πείρα ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων ότι η μια κυβέρνηση που παίρνει την σκυτάλη από την άλλη ανεξάρτητα πολιτικού προσήμου συνεχίζει τον ίδιο θανατηφόρο δρόμο για εμάς και τις οικογένειές μας.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι για το πώς θα θυσιάσουν παραπέρα τα δικαιώματά μας σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τόσο οι δηλώσεις του κ. πρωθυπουργού όσο και εκείνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους, δεν οδηγούν παρά σε νέες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών και των δικαιωμάτων μας στην Υγεία, σε χειροτέρευση της θέσης μας μπροστά στην εκρηκτική άνοδο των τιμών όλων των προϊόντων.

Ας μην «τσακώνονται» μπροστά στις εκλογές για το ποιος θα μας σώσει. Όλα αυτά τα χρόνια η πανδημία δεν μας προξένησε αμνησία και πολύ καλά θυμόμαστε και γνωρίζουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που βρίσκονταν στην κυβέρνηση ευθύνονται για το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας με τις τεράστιες και αβάσταχτες περικοπές στις συντάξεις μας, κύριες, επικουρικές, χηρείας, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, στην υγεία – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις κοινωνικές παροχές, το κούρεμα των ασφαλιστικών μας εισφορών. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και γι’ αυτό βρισκόμαστε στον δρόμο του αγώνα γιατί πολύ καλά γνωρίζουμε ότι όποιος κι αν βρέθηκε στην κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από αυτό που σήμερα γίνεται. Γιατί γνωρίζουμε: Ό,τι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, να επιβραδύνουμε, αλλά και να λύσουμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. 

Είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε στο ακέραιο συνολικά το πλαίσιο των αιτημάτων μας.

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 Ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρίες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
  • Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μηνου που παράνομα παρακρατούνται δίχως προαπαιτούμενα.
  • Να αποδοθεί το 0.5% του ΑΕΠ που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και επί τρία χρόνια δεν το αποδίδει, ποσό που έχει φτάσει στα τρία δισεκατομμύρια.
  • Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018. Καθώς και τα παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.
  • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Όχι στον καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας».