Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Παιδεία

Με 423 κενά εκπαιδευτικών ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά

ΣΕ 170 ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΚΑΙ 253 ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ραφαέλα Κουτάντου Από Ραφαέλα Κουτάντου
11/09/2025 - 8:55 πμ
στην κατηγορία Παιδεία, Ρέθυμνο
ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΓΕΙΑ

Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές της χώρας που από νωρίς το πρωί θα πλημμυρίσουν τις σχολικές αυλές ενόψει του σημερινού αγιασμού.

Ωστόσο οι ελλείψεις εκπαιδευτικών και οι κενές θέσεις είναι πολλές παρά τον πρώτο κύκλο προσλήψεων αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Ειδικότερα, τα κενά για τα γυμνάσια και λύκεια του νομού φτάνουν συνολικά τα 170, με ελλείψεις να σημειώνονται σε όλες τις ειδικότητες, τόσο στη γενική παιδεία όπου οι κενές θέσεις είναι αυτή τη στιγμή 96 όσο και στην ειδική αγωγή όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι 74, όπως τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο Παναγιώτης Αντωνιάδης,  προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων και εκτελών χρέη διευθυντή  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Αναλυτικά ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 96 κενά στη γενική εκπαίδευση και 74 κενά στην ειδική αγωγή. Η ειδική αγωγή συμπεριλαμβάνει παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και ειδικό βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό. Σε όλες τις ειδικότητες καταγράφονται ελλείψεις, καθώς στην πρώτη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών από τα 116 κενά που δηλώσαμε, στείλανε μόνο 21 εκπαιδευτικούς. Παρόλα αυτά, τα σχολεία θα ανοίξουν όλα, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα ώστε να μην γίνει αγιασμός σε κάποια σχολική μονάδα διότι σε άλλους νομούς της Κρήτης υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Τουλάχιστον εμείς στο Ρέθυμνο στη Β/μια δεν έχουμε τέτοιο ζήτημα. Όλες οι μονάδες έχουν προσωπικό, θα κάνουν τον αγιασμό και θα λειτουργήσουν ενώ σύμφωνα με το υπουργείο 20-22 Σεπτεμβρίου θα γίνει η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ευελπιστούμε να είναι και ένας γενναίος αριθμός ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης.

Από την άλλη, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού, καταγράφονται επίσης αρκετές κενές θέσεις, με το σοβαρότερο πρόβλημα να σημειώνεται στην ειδική αγωγή και ειδικότερα στις θέσεις δασκάλων παράλληλης στήριξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο Λάμπρος Καρβούνης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, στη γενική αγωγή καταγράφονται αυτή τη στιγμή 80 κενές θέσεις, διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ στην ειδική αγωγή φτάνουν τις 173 κενές θέσεις. Συνολικά τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού ξεκινάνε τη χρονιά με 253 ελλείψεις σε προσωπικό. Όπως ανέφερε ο κ. Καρβούνης: «Έχουμε σε γενική αγωγή 23 κενά δασκάλων, έχουμε 11 γυμναστές, 3 στην πληροφορική, 4 στη μουσική, 3 θεατρολόγους, 3 εικαστικούς, 2 πλήρους ωραρίου Γερμανικών και 2 μειωμένου ωραρίου Γερμανικών. Και 1 μειωμένου ωραρίου Γαλλικών. Έχουμε 28 κενά νηπιαγωγών.

Στην ειδική αγωγή έχουμε 1 κενό σε ειδικό σχολείο και 8 σε τμήματα ένταξης, 32 παράλληλες νηπιαγωγών και 132 παράλληλες δασκάλων».

Με τη σειρά του ο κ. Καρβούνης, σημείωσε επίσης ότι: «Έχουμε υπόσχεση από το υπουργείο ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, και περιμένουμε να καλυφθούν οι θέσεις».

Συνολικά τα οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών για τον νομό Ρεθύμνης αγγίζουν τις 423 τον αριθμό, οπότε με αυτό το δεδομένο ξεκινάει από σήμερα η νέα σχολική χρονιά.

Αγιασμός στις προκάτ κατασκευές για τον δήμο Ανωγείων

Οι μαθητές του «Σταυράκειου» Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων, θα ξεκινήσουν τη χρονιά και φέτος στις ποκάτ κατασκευές όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς παρότι οι εργασίες στατικής αποκατάστασης και ολοκληρωτικής ανακαίνισης  της  σχολικής μονάδας βρίσκονται στην τελική τους ευθεία, δεν έχουν προλάβει ακόμη να αποπερατωθούν.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν τα μαθήματα εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος των Ανωγείων. Όπως δήλωσε και στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, «έχουμε ανεβάσει τους ρυθμούς των εργασιών», προκειμένου να ξαναμπούν σύντομα πια στις σχολικές τάξεις του «Σταυράκειου» Γυμνασίου – Λυκείου, μαθητές και καθηγητές.

Υπενθυμίζεται ότι το σχολικό συγκρότημα είχε κριθεί ακατάλληλο για τη στέγαση των μαθητών έπειτα από φθορές που προκλήθηκαν στο κτίριο από σεισμό που εκδηλώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Έκτοτε με χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης το κτίριο βρίσκεται υπό ανακατασκευή από το 2023 με ένα σύνολο εργασιών που αφορούν στη στατική αποκατάστασή του και τις ηλεκτρομηχανολογικές αναγκαίες παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού γύρω στα 2 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση προέβλεπε: κατασκευή νέας θεμελίωσης, ενίσχυση εξώστη, κατασκευή μανδύα σε υποστυλώματα, σε λιθόκτιστο τοίχο και σε δοκούς, καθώς και όλες τις απαιτούμενες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Παράλληλα, για την ανακαίνιση της σχολικής υποδομής «έτρεξε» και το έργο ενεργειακής αναβάθμισής της, συνολικού προϋπολογισμού γύρω στα 750.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Οι εργασίες αφορούσαν τη θερμομόνωση και υγρομόνωση τοιχοποιίας με δημιουργία κελύφους που περιορίζει τις αποθήκες θερμότητας, τη θερμομόνωση και υγρομόνωση κεραμοσκεπής, την αντικατάσταση κουφωμάτων με ενεργειακά χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας διπλού υαλοπίνακα, την αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος για ενεργειακό συμψηφισμό.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές του Αυγούστου έχει καταφτάσει και ο σχολικός εξοπλισμός για την επένδυση των νέων, ανακαινισμένων εγκαταστάσεων, ο οποίος προήλθε έπειτα από αίτηση του σχολείου, με τη βοήθεια του δήμου στο πρόγραμμα των «Κτιριακών Υποδομών», όπου σε σχετική πλατφόρμα υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήματα οι σχολικές μονάδες οι οποίες έχουν ανάγκη από υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Έτσι, μέσω αυτού του προγράμματος έφτασαν στο σχολείο, θρανία, βιβλιοθήκες, έδρανα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, προκειμένου το σχολείο να είναι πλήρως λειτουργικό.

Υπενθυμίζεται επιπλέον πως το νέο ανακαινισμένο σχολικό συγκρότημα των Ανωγείων πρόκειται να στεγάσει και το νεοϊδρυθέν Εσπερινό ΕΠΑΛ Ανωγείων.

ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΓΕΙΑ

Μ. Λιονή: «Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας»

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε μήνυμά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, εύχεται στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και επισημαίνει ότι η Αντιπεριφέρεια στηρίζει τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά της:

«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα ήθελα να απευθύνω τις πιο θερμές ευχές μου σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Ρεθύμνου.

Κάθε Σεπτέμβρης σηματοδοτεί μια νέα αρχή, γεμάτη όνειρα, προσδοκίες και στόχους. Η εκπαίδευση είναι το σπουδαιότερο εφόδιο για το μέλλον των παιδιών μας και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πρόοδο και την προκοπή της κοινωνίας μας.

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, στηρίζοντας τις ανάγκες της και ενισχύοντας την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και δημιουργικού σχολικού περιβάλλοντος. Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική, γόνιμη και γεμάτη υγεία, χαμόγελα και επιτυχίες για όλα τα παιδιά, δύναμη και υπομονή στους γονείς και έμπνευση στους εκπαιδευτικούς μας.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!»

Tags: sidebar_nowαγιασμόςΑΓΙΑΣΜΟΣ 2025δευτεροβάθμιαδήμος ΑνωγείωνκενάΚΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑΜαρία ΛιονήΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑπρωτοβάθμια
Share240Tweet150Send
Ραφαέλα Κουτάντου

Ραφαέλα Κουτάντου

Σχετικά νέα

ΑΝΩΓΕΙΑ - ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ

Συνάντηση εργασίας δήμου Ανωγείων με τη ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε. για την προώθηση αναπτυξιακών έργων

06/03/2026 - 8:54 μμ
20260306 125922(0)

Η ενίσχυση της αστυνόμευσης στον δήμο Ανωγείων στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου με τον νέο αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου

06/03/2026 - 8:04 μμ

Μ. Λιονή: «Τιμούμε όλες τις γυναίκες που με δύναμη, επιμονή και δημιουργικότητα συμβάλλουν καθημερινά στην πρόοδο της κοινωνίας»

06/03/2026 - 10:46 πμ
ΛΙΟΝΗ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ

Προτεραιότητα η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης

25/02/2026 - 11:04 πμ
Επόμενο άρθρο
Θέλει να παραμείνει ψηλά ο Ν.ΟΠΕΡ (φωτορεπορτάζ)

Μαθαίνει τους αντιπάλους του ο Ν.ΟΠΕΡ

Τελευταία νέα

ΕΓΟΥΟΣΤΕΡ

Ορθή διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος

07/03/2026 - 10:00 πμ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Σε «παύση» οι εξαγωγές της Κρήτης λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

07/03/2026 - 9:00 πμ
μεταναστες

Έκρηξη μεταναστευτικών ροών για μια ακόμα φορά στην Κρήτη

07/03/2026 - 8:00 πμ
5420445709448096 06032026-dt-taoek-1

Ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα στους 12 για απάτες με κρυπτονομίσματα

06/03/2026 - 11:51 μμ
ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ ΡΕΝΑ

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η 8η Μαρτίου: Μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες όλου του κόσμου, χωρίς διακρίσεις

06/03/2026 - 9:23 μμ
ΧΑΡΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Υπογραφή της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής χάρτας για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες

06/03/2026 - 8:57 μμ
ΑΝΩΓΕΙΑ - ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ

Συνάντηση εργασίας δήμου Ανωγείων με τη ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε. για την προώθηση αναπτυξιακών έργων

06/03/2026 - 8:54 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr