Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Τουρισμός

Με θετικό πρόσημο η αυλαία για τη φετινή τουριστική σεζόν – Αύξηση 5-6% στα ξενοδοχεία της Κρήτης

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

Newsroom Από Newsroom
17/09/2025 - 9:31 πμ
στην κατηγορία Τουρισμός
ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, αλλά και τις προοπτικές και προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά για τον τουρισμό της Κρήτης τα επόμενα χρόνια, σκιαγράφησε μεταξύ άλλων μιλώντας στην τηλεόραση CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο Γιώργος Πελεκανάκης, διευθυντής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων. Όπως ανέφερε, η χρονιά κύλησε με βάση τα νούμερα που είχαν προβλεφθεί ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο, κατά την έκθεση του Λονδίνου, με μια αύξηση της τάξεως του 5-6% σε σχέση με το 2024. Οι ίδιες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και κατά την έκθεση του Βερολίνου, αποτυπώνοντας μια σταθερή ανοδική πορεία του νησιού στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη. «Στην πράξη όλο το καλοκαίρι είδαμε έναν μεγάλο αριθμό αφίξεων, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είδαμε ξενοδοχεία με άδειες κλίνες», σημείωσε, φέρνοντας στο προσκήνιο τον παράγοντα που αλλάζει τα δεδομένα. «Εμείς βλέπουμε ότι ναι μεν υπάρχουν αρκετές αφίξεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Airbnb, τα οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχαν. Μέσα στην τελευταία δεκαετία η αλματώδης αύξηση των κλινών σε διαμερίσματα Airbnb έχουν ξεπεράσει και τις 200.000, δηλαδή όσο είναι ο αριθμός των ξενοδοχείων και είναι εύλογο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα που θα πάνε όλοι αυτοί οι τουρίστες. Άρα δεν θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία γιατί θα πάνε και εκεί». Όπως τόνισε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα διπλή εικόνα στην αγορά: «Έτσι είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αρκετά ξενοδοχεία ναι μεν να έχουν πληρότητες 100%, αλλά και αρκετά ξενοδοχεία με αρκετές κενές κλίνες». Σε ό,τι αφορά την οικονομική εικόνα της σεζόν πάντως ο κ. Πελεκανάκης παρουσιάστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας: «Οι τιμές που πουλάμε είναι σε υψηλά επίπεδα. Νομίζω ότι το κάθε ξενοδοχείο ανάλογα με την τιμή που πουλάει θα έχει τον ανάλογο τζίρο και νομίζω ότι είμαστε σε θετικό πρόσημο και δεν πρέπει να παραπονιέται κάποιος ότι δεν πήγε καλά η σεζόν, έστω και οικονομικά. Νομίζω ότι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και στο τέλος που θα κάνουμε τον απολογισμό θα είναι όλοι ευχαριστημένοι». Σχετικά τώρα με την εικόνα για τις προκρατήσεις του επόμενου έτους, ο κ. Πελεκανάκης αναφέρθηκε στα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία: «Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με κρατήσεις και πελάτες από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν ήδη κρατήσεις και πελάτες για το 2027 από τώρα, για το μεθεπόμενο καλοκαίρι δηλαδή. Οι προκρατήσεις που έχουμε για το 2026 είναι στα ίδια με το 2025, τουλάχιστον για τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι η μόνη που λειτουργεί από τόσο νωρίς με προκρατήσεις».

 

ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ

 

 

Δυσαρέσκεια τουριστών για το περιβαλλοντικό τέλος

Ειδική μνεία έκανε και στο περιβαλλοντικό τέλος που από φέτος καταβάλλουν οι τουρίστες, ως ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός «Τώρα έχουμε ένα περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο πληρώνει φέτος ο τουρίστας για πρώτη φορά, το οποίο στα 5στερα ξενοδοχεία είναι στα 15 ευρώ ανά δωμάτιο». Όπως εξήγησε, οι πελάτες πλέον εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για αυτό το τέλος που ανέρχεται σε 150 ευρώ για 10 μέρες, ενώ αν μιλάμε για οικογένεια με πολλά παιδιά και δύο δωμάτια, ακόμα και 300 ευρώ. «Όπως καταλαβαίνετε έρχεται με ένα ειρωνικό χαμόγελο, σε πληρώνει, αλλά λέει ότι αναμένει να δει τι θα κάνουμε αυτά τα χρήματα, από τη στιγμή που είναι περιβαλλοντικό το τέλος. Άρα αυτός ο πελάτης μεθαύριο θα μας κάνει αυστηρή κριτική για το τι έχουμε κάνει για το περιβάλλον». Η στάση των επισκεπτών, όπως σημείωσε, έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει: «Ο Σκανδιναβός για να ταξιδεύει πια επιλέγει τον προορισμό του να είναι πιο πράσινος, πιο φιλικός προς το περιβάλλον, ήδη αυτό αποτελεί κριτήριο. Τα ξενοδοχεία μπορεί να παίρνουν βραβεύσεις και πιστοποιήσεις για την περιβαλλοντική τους πολιτική, αλλά τώρα πια θα πρέπει και ο προορισμός να πιστοποιείται έτσι ώστε να λέει ότι είναι φιλικός προς το περιβάλλον και τι κάνω σαν δήμος και σαν Περιφέρεια». Αναφερόμενος στο προφίλ των επισκεπτών, τόνισε ότι οι μεγάλες παραδοσιακές αγορές εξακολουθούν να έχουν πρωταρχικές θέσεις: «Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι πρώτη, η Μεγάλη Βρετανία δεύτερη και τρίτη η Γαλλία. Βλέπουμε μία πολύ δυναμική αύξηση κάθε χρόνο και αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Πολωνίας, η οποία για πρώτη φορά είναι πολύ ψηλά, έχει φτάσει στην 4η-5η θέση, η Ιταλία που και εκεί είδαμε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά, αλλά η μεγάλη αύξηση που μας εκπλήσσει είναι πραγματικά η Πολωνία και για τους καλούς επισκέπτες και για τον αριθμό που μας στέλνει εδώ στην Κρήτη».

 

Το αεροδρόμιο Καστελλίου θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Κρήτης

Παράλληλα, ο κ. Πελεκανάκης αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο του αεροδρομίου του Καστελλίου, που αναμένεται να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Κρήτης: «Το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου σίγουρα θα φέρει μία μεγάλη αύξηση τα επόμενα χρόνια στον τουρισμό της Κρήτης, που πραγματικά η Κρήτη δεν θα είναι πια όπως την ξέρουμε σήμερα. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί ταυτόχρονα με το άνοιγμα του αεροδρομίου θα πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες υποδομές, για να μπορέσει η Κρήτη να υποδεχθεί αυτόν τον κόσμο και δεν εννοώ παραπάνω ξενοδοχεία και παραπάνω κλίνες. Αυτά θα τα έχουμε ούτως ή άλλως είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε». Οι προτεραιότητες, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη θα πρέπει να εστιάζουν στην συνολική αναβάθμιση των υποδομών: «Πρέπει να γίνει δουλειά με τις υπόλοιπες υποδομές, με πρώτη και καλύτερη το νερό, μεγάλο πρόβλημα. Θα υπάρχει επάρκεια στο νερό; Τι θα γίνει με τα απόβλητα; Θα προχωρήσει περισσότερο η ανακύκλωση;». Ο κ. Πελεκανάκης επεσήμανε επίσης ότι εκτός από καινούργιες σύγχρονες εγκαταστάσεις, το αεροδρόμιο θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους τουριστικούς πράκτορες. Ήδη, όπως είπε, «Βλέπουμε η Ανατολική κυρίως Κρήτη να έχει μία πολύ μεγάλη αύξηση και αυτό έχει να κάνει με το ότι από τώρα οι τουριστικοί πράκτορες φέρνουν κόσμο στην περιοχή μας. Κάθε χρόνο θα φέρνουν περισσότερο κόσμο, και έχουμε μία ανοδική τάση με αποκορύφωμα το 2028. Μην ξεχνάμε ότι το 21,70% ανήκει σε ιδιωτικό φορέα από την Ινδία, ήδη ξεκίνησαν για πρώτη φορά πτήσεις από την Ινδία με ινδική εταιρεία χαμηλού κόστους. Θα μπορούν λόγω του μεγάλου μήκους του αεροδιαδρόμου στο Καστέλλι, να έρχονται μεγάλα αεροσκάφη, τα οποία θα φέρνουν κόσμο από την Κίνα και από τις ΗΠΑ». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, θα είναι καθοριστικό για τον τουρισμό της Κρήτης: «Με το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου θα δούμε καινούργιες αγορές, μεγαλύτερη σεζόν, κόσμο και τον χειμώνα, αεροπλάνα που θα σταματούν τον χειμώνα που κάνουν μακρινές πτήσεις. Θα αλλάξει ριζικά ο χάρτης, όχι μόνο στη Βόρεια Κρήτη, αλλά θα δούμε και μία ανάπτυξη της Νότιας Κρήτης». Παράλληλα, έθεσε ένα ακόμα ζήτημα: «Έχουμε έναν μεγάλο προβληματισμό, τι θα γίνει με τα θερμοκήπια και με τον πρωτογενή τομέα, δεν θα πρέπει ο τουρισμός να λειτουργήσει εις βάρος του πρωτογενούς τομέα, αλλά να γίνει ένα πάντρεμα. Πρέπει από τώρα να γίνει πραγματικά μία σωστή προσπάθεια αναβάθμισης, να βρεθεί νερό και για τον πρωτογενή τομέα, για να μπορέσει να υπάρξει μία υγιής ανάπτυξη στην Κρήτη».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΓΛΟΥ

Tags: homepage_featuredKRITIΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥΑΥΛΑΙΑΓιώργος ΠελεκανάκηςξενοδοχείασεζόνΤηλεόραση CRETAτουρισμός
Share236Tweet148Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

Έσοδα ρεκόρ για τον τουρισμό: Ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025

Έσοδα ρεκόρ για τον τουρισμό: Ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025

19/09/2025 - 3:14 μμ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - ΚΡΗΤΗ

Δράσεις υγείας και πρόληψης από την Κινητή Μονάδα Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 

19/09/2025 - 2:05 μμ
ΚΟΥΔΑΣ - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

«Μετέωρη» η κατάσταση της δημόσιας ψυχικής υγείας στην Κρήτη

17/09/2025 - 1:25 μμ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-κεντρικη

1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Κρήτη: «Πολίτης – Αλήθεια – Δικαιοσύνη»

17/09/2025 - 12:31 μμ
Επόμενο άρθρο
Η «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών επισπεύδει τη δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη

Η «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών επισπεύδει τη δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη

Τελευταία νέα

ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως για οικογένειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές – Τα βήματα για τους δικαιούχους

ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως για οικογένειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές – Τα βήματα για τους δικαιούχους

21/09/2025 - 6:27 μμ
Επιστροφή ενοικίου: Δεν «ξεκλειδώνει» η επιδότηση χωρίς τον κωδικό 081 – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία

Επιστροφή ενοικίου: Δεν «ξεκλειδώνει» η επιδότηση χωρίς τον κωδικό 081 – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία

21/09/2025 - 12:56 μμ
Λασίθι: Πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Λασίθι: Πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

21/09/2025 - 11:16 πμ
Απο 1 Οκτωβρίου τα ραντεβού με όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ στο 1566

Απο 1 Οκτωβρίου τα ραντεβού με όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ στο 1566

21/09/2025 - 11:13 πμ
Κυβερνοεπίθεση στα αεροδρόμια: Δεύτερη μέρα ταλαιπωρίας και χάους

Κυβερνοεπίθεση στα αεροδρόμια: Δεύτερη μέρα ταλαιπωρίας και χάους

21/09/2025 - 11:05 πμ
Αισιόδοξα τα μηνύματα στον τουρισμό τον Σεπτέμβριο – Αύξηση 12,5% στα έσοδα

Αισιόδοξα τα μηνύματα στον τουρισμό τον Σεπτέμβριο – Αύξηση 12,5% στα έσοδα

21/09/2025 - 9:02 πμ
Επιστροφή ενοικίου: Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μην χάσουν την ενίσχυση οι φορολογούμενοι

Επιστροφή ενοικίου: Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μην χάσουν την ενίσχυση οι φορολογούμενοι

20/09/2025 - 7:13 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr