Στις Βρυξέλλες εκτυλίχτηκε η μεγαλύτερη «δωροδοκία» στην ευρωπαϊκή ιστορία, ύψους 10 δισ. ευρώ. Η απόφαση ανήκει στους διευθύνοντες τους ταγούς της Ε.Ε., στην ουσία ο Σολτς και ο Μακρόν, με εκτελεστές τους επικεφαλής των οργάνων του συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν κα Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Αποδέκτης ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και οι επιβαρυνόμενοι το ποσόν είναι οι ευρωπαϊκές αρχές και ιδέες, όπως η ομοφωνία, καθώς και το δημοκρατικό πολίτευμα που οδήγησε στη δημιουργία και εδραίωση της ΕΕ, όπως είναι αυτή σήμερα.
Συνοπτική παρουσίαση του νέου ψυχοδράματος της ΕΕ σε έξι στοιχεία:
Στοιχείο 1: Τα τελευταία χρόνια η Ουγγαρία είδε να δεσμεύονται ποσά που λογικά θα έπρεπε να εισρεύσουν στον προϋπολογισμό της από τα κοινοτικά ταμεία, εξαιτίας μη συμμόρφωσης της με τους κανόνες του δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, με βάση τα οποία είχε ενταχθεί στην ΕΕ. Οι κριτικές που είχαν ακουστεί σε βάρος της Ουγγαρίας αφορούσαν διάφορες πτυχές, όπως η συμμόρφωση προς τους κανόνες και τις απαιτήσεις της ΕΕ σε θέματα όπως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η διακυβέρνηση, η δημοκρατία, η ανθρώπινη δικαιοσύνη, ή άλλες πτυχές που έχουν οριστεί σε συμφωνίες μεταξύ της Ουγγαρίας και της ΕΕ.
Στοιχείο 2: Οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι σοβαρές αποφάσεις όπως είναι η ένταξη της Ουκρανίας, απαιτούν ομοφωνία, βασική αρχή του κοινοτικού δικαίου.
Στοιχείο 3: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στη ένταξη της Ουκρανίας και την αποκαλεί «μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο». Και αρχίζουν τα παράπονα, όπως αυτό του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Daniel Freund ότι «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πληρώνει τη μεγαλύτερη «δωροδοκία» στην ιστορία της ΕΕ στον αυταρχικό και φίλο του Πούτιν, Βίκτορ Ορμπάν».
Στοιχείο 4: Η ΕΕ ήλπιζε και το κατάφερε να σώσει τη σύνοδο κορυφής εξαγοράζοντας το βέτο του Orban.
Στοιχείο 5: Οι ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ έβαλαν φρένο στον Τζο Μπάϊντεν να χορηγήσει τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, για τη συνέχιση του πολέμου. Οι εταίροι τους στην Ευρώπη έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα.
Στοιχείο 6: Ποια διαδικασία επιλέχθηκε για να εφαρμοστεί τη μεγαλύτερη «δωροδοκία» στην ΕΕ; Να πειστεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας να μην παραβρεθεί στην απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας. Άρα οι ευρισκόμενοι 26 πήραν ομόφωνη απόφαση, όπως προστάζουν οι κανόνες!
Έπρεπε όμως να βρεθεί και να δώσει ο αρμόδιος τα λεφτά στους Ούγγρους. Και φυσικά ο ρόλος αυτός ανήκε στην πρόεδρο της Κομισιόν, αφού το όργανο αυτό έχει περιβληθεί το μανδύα της εκτελεστικής εξουσίας.
Χωρίς ντροπή, οι νεόφερτοι αυτοί κομψευόμενοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με βάση το ότι ορισμένοι από αυτούς πληρώνουν αδρά τα χρήματα που δαπανώνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μπορούν και παρασέρνουν και τους υπόλοιπους ηγέτες όπως και τους δικούς μας, προκειμένου να διαλύσουν κάθε ιδέα ευρωπαϊκής συνοχής, μετά τα όσα έχει μαρτυρήσει η ήπειρος αυτή από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα.
Γνωρίζουμε όμως, ότι τα χρήματα αυτά που πληρώνουν οι πλούσιοι προϋπολογισμοί τα εξοικονομούν και με το παραπάνω από την εφαρμογή πολιτικών που συμπλέουν με τα συμφέροντά τους.
Στη συνάντηση κορυφής λοιπόν, της 14 Δεκεμβρίου 2023 οι Ευρωπαίοι ηγέτες απάντησαν ναι στην Ουκρανία για την ένταξη, καθώς και ότι ετοιμάζουν να της δώσουν άλλα 50 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του πολέμου που διεξάγει με τη Ρωσία. Τελικά οι Αμερικάνοι ανήμποροι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έναν ανερμάτιστο πόλεμο έσπρωξαν τους εταίρους τους να το πράξουν αδιαφορώντας αν στο εσωτερικό των κρατών μελών, πλούσιων και φτωχών, οι νεόπτωχοι πολλαπλασιάζονται με αστρονομικές ταχύτητες. Η επιτυχία της τελικής συνόδου κορυφής της ΕΕ το 2023, που επικεντρώθηκε κυρίως στη διεύρυνση και τον προϋπολογισμό, έπρεπε να είναι απόλυτη.
Τι σκαρφίστηκαν οι έξυπνοι Ευρωπαίοι: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εγκατέλειψε την αίθουσα για να επιτρέψει μια ομόφωνη απόφαση. Οι αναλυτές της ιδιάζουσας αυτής περίπτωσης στηλίτευσαν την εκπληκτικά γρήγορη υποχώρηση από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εγκατέλειψε την αίθουσα για να επιτρέψει μια ομόφωνη απόφαση. Έτσι, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, καθώς και μια σανίδα σωτηρίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πληγείσα από τον πόλεμο οικονομία της Ουκρανίας.
Και μετά βγήκε στα παράθυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και δήλωσε ότι «Η απόφαση είναι ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας». Να μην ξεχνούμε ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στη χώρα, και της χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο 2023.
Ευρωπαίος αξιωματούχος διατηρώντας ανωνυμία, είπε ότι ήταν απολύτως νόμιμη σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. «Αν κάποιος απουσιάζει, απουσιάζει. Νομικά είναι απολύτως έγκυρο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η είδηση ήταν «μια νίκη της Ουκρανίας… Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ενδυναμώνει».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να γιορτάσουν την κίνηση.
Τώρα ποιος νοιάζεται αν δεν τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκές ιδέες και οι αρχές τις οποίες εμπνεύστηκαν οι Ζαν Μονέ και Ρόμπερτ Σούμαν όταν συνέλαβαν την ιδέα της Κοινής Αγοράς, ως όπλο κατά της καταστροφής των ευρωπαϊκών λαών, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Απλά, να μαθαίνουμε και εμείς ότι μπορούμε να βάζουμε βέτο και να παίρνουμε παράδες, παρά να μας απομυζούν μέχρι το μεδούλι, όπως έπραξαν και οι ψηφίσαντες μνημόνια και βάλε…