7 °C Rethymno, GR
04/02/2023

Μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου καταγγέλλουν παράνομες προσλήψεις για το «Open Mall»

Παράνομες προσλήψες για το “Open Mall” από πλευράς του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου,καταγγέλουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέλη του Δ.Σ.του Συλλόγου,Γεώργιος Πολιουδάκης,Θωμάς Παπαδογιάννης,Ελένη Σαλβαράκη,Costantino Costa,τα οποία κάνουν λόγο για μετατροπή του Ε.Σ.σε άβατο τσιφλίκι μιας παρέας, με πλαστές αποφάσεις, εικονικές συνεδριάσεις, στημένους διαγωνισμούς.

Αναλυτικά,στο κείμενο-καταγγελια τους,ανφέρουν τα παρακάτω:

«Μετά το φιάσκο της απόπειρας αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών και το ράπισμα των καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων οι οποίες έβαλαν τέρμα στην απελπισμένη προσπάθεια της πλειοψηφίας για τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου, θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν γίνει τουλάχιστον πιο προσεκτικοί.

Δυστυχώς είμαστε στην δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για ακόμη χειρότερες και απίστευτες πρακτικές, που η αποσιώπησή τους θα μας καθιστούσε συνένοχους ηθικά, συνδικαλιστικά αλλά και ποινικά.

Τα γεγονότα:

Στα μέσα του Οκτώβρη, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενημερωθήκαμε από την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, πως έχει προχωρήσει στην πρόσληψη δυο υπαλλήλων, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος για το “Open Mall”.

Αναζητώντας τις σχετικές Προσκλήσεις, αφού ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε το οτιδήποτε, ανακαλύψαμε ότι στις 30/08/2022 (!!) στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, αναρτήθηκε η «πρόσκληση για την επιλογή στελεχών υποστήριξης ως συν δικαιούχου της πράξης «ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ», στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην ανύπαρκτη «εξουσιοδότηση της Προέδρου κα. ΤΣΙΚΙΝΤΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ για την υπογραφή κάθε εγγράφου που θα αφορά στην υλοποίηση της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου ΡΕΘΥΜΝΟΥ με Κωδικό ΟΠΣ 5034932» καθώς επίσης και στην ανύπαρκτη «από 23/08/2022 Απόφαση Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου για την έγκριση της παρούσας Ανοιχτής Πρόσκλησης για την Επιλογή Στελεχών Υποστήριξης του Εμπορικού Συλλόγου ΡΕΘΥΜΝΟΥ»

Κατόπιν των παραπάνω στην συνεδρίαση του ΔΣ 22/10/22 με παρόντα 4 μέλη της πλειοψηφίας και τους 4 υπογράφοντες της μειοψηφίας, ζητήσαμε να μας δοθούν οι σχετικές εξηγήσεις, δεδομένου ότι στην επίσημη Πρόσκληση, αναγράφονταν εικονικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. και ανυπόστατες εξουσιοδοτήσεις, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι κάθε παρατυπία, ακόμα και αβλεψία που παραβαίνει το πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ελλοχεύει τον κίνδυνο να γίνει καταλογισμός των δαπανών στον Εμπορικό Σύλλογο και φυσικά να οδηγήσει στην απένταξη του έργου με πολύ οδυνηρές συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν όσο και για την πόλη μας, καθώς επίσης και τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της διαφάνειας, της δημοκρατικής λειτουργίας, της χρηστής διαχείρισης κλπ.

Δυστυχώς, όπως προέκυψε, ακόμα και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, πλην της προέδρου, έδειξαν να αιφνιδιάζονται και να έχουν πλήρη άγνοια των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Έτσι, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα η πρόεδρος (με ύφος απολογητικό και μειλίχιο) κατάφυγε στις γνωστές φτηνές δικαιολογίες. Αρχικά μας δήλωσε άγνοια, απειρία και κακούς συμβούλους, μετέπειτα ότι τάχατες δεν προλάβαινε να συγκαλέσει το ΔΣ και ότι τις διαδικασίες υλοποίησε η «άτυπη» επιτροπή του Open Mall. Ακόμα και όταν επισημάναμε τη σοβαρότητα του ζητήματος και ότι είναι παράβαση του καταστατικού μας αλλά και της νομιμότητας μια τέτοια πρόσκληση χωρίς αντίστοιχη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η κα. Πρόεδρος κατέφυγε σε νέες προφάσεις ότι τάχα μου τίποτα δεν είναι οριστικό, αποκρύπτοντας ότι ο Εμπορικό Σύλλογος είχε ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη των δυο «νέων» συνεργατών.

Οι προσλήψεις δηλαδή έγιναν από μια ανύπαρκτη επιτροπή προσλήψεων για να καταφύγει στη συνέχεια σε μια επιτροπή για το open mall, που όμως ουδέποτε έλαβε σχετική εξουσιοδότηση και μάλιστα προχώρησε αυθαίρετα και εν κρυπτό, τον Αύγουστο σε διαδικασία για την πρόσληψη δυο εργαζόμενων. Περιττό να αναφέρουμε ότι, η σχετική πρόσκληση σε μια απροκάλυπτη κίνηση αδιαφάνειας, δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου (αλήθεια ποιος υποψήφιος εργαζόμενος αναζητεί προσκλήσεις στη σελίδα του Επιμελητηρίου, και σε ποιους απευθυνόταν η πρόσκληση ;;) και όχι στον τοπικό ή ηλεκτρονικό τύπο, ούτε καν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του Εμπορικού Συλλόγου που σε κάθε άλλη περίπτωση αναρτούν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της προέδρου, αλλά ούτε και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος κατά τα λοιπά είναι εταίρος και συν δικαιούχος του έργου. Οπότε αναπόφευκτα και μάλλον καθόλου «συμπτωματικά», στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν μόλις δυο (2) – τρεις (3) υποψήφιοι για τις δύο (2) θέσεις!!

Όπως δείχνουν τα γεγονότα το σχέδιο της προέδρου για τον πλήρη έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου και εν συνεχεία, μετά τη δικαστική καταδίκη της, η άρνησή της για συμμετοχή της μειοψηφίας στη Διοίκηση είχε πολύ συγκεκριμένο στόχο. Διότι φυσικά η συμμετοχή της μειοψηφίας στη Διοίκηση δεν θα επέτρεπε ποτέ, ούτε τις αυθαιρεσίες, ούτε τις εξυπηρετήσεις των «ημετέρων».

Δυστυχώς όμως για την πρόεδρο, δεν χωρούν και δεν θα επιτρέψουμε προχειρότητες και τέτοιες εξόφθαλμες παρατυπίες που θέτουν σε αμφισβήτηση το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό έργο και εκθέτουν τα μέλη μας σε κίνδυνο, καθώς οι συνέπειες των πράξεων και των «αστοχιών» της κας προέδρου θα βαρύνουν το σύνολο των μελών του Εμπορικού Συλλόγου, οι οποίοι ασφαλώς θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο», είτε αυτό είναι αποτέλεσμα σχεδίου, είτε προφανής άγνοια.

Ως υπεύθυνα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου έχοντας ακέραια την ευθύνη να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των μελών μας οφείλουμε να διατυπώσουμε δημοσίως τα ακόλουθα ερωτήματα και ελπίζουμε οι απαντήσεις της κας προέδρου να μην οδηγήσουν εκ νέου τον Εμπορικό σύλλογο στο κατώφλι των δικαστηρίων:

  1. Σε ποια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δόθηκε «εξουσιοδότηση της Προέδρου κα. ΤΣΙΚΙΝΤΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ για την υπογραφή κάθε εγγράφου που θα αφορά στην υλοποίηση της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου ΡΕΘΥΜΝΟΥ με Κωδικό ΟΠΣ 5034932;
  2. Από ποιό Δ.Σ. πάρθηκε η αναγραφόμενη στην επίσημη πρόσκληση «23/08/2022 Απόφαση Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου για την έγκριση της παρούσας Ανοιχτής Πρόσκλησης για την Επιλογή Στελεχών Υποστήριξης του Εμπορικού Συλλόγου ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Συνδικαιούχου της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου ΡΕΘΥΜΝΟΥ με Κωδικό ΟΠΣ 5034932;
  3. Πότε δόθηκε εξουσιοδότηση στην άτυπη επιτροπή του Open Mall να λειτουργεί ανεξάρτητα, υποκαθιστώντας το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο και να παίρνει αποφάσεις επ’ ονόματι του Δ.Σ. εν αγνοία των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ.;
  4. Ποιο άρθρο του καταστατικού μας επιτρέπει την υποκατάσταση του Δ.Σ. από άτυπες επιτροπές;
  5. Πότε συστάθηκε επιτροπή αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας και από ποιους αποτελείται;
  6. Ποιος επέλεξε την οδό της αδιαφάνειας και γιατί αποφασίστηκε η αποκλειστική δημοσίευση της Πρόσκλησης στην Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και δεν δημοσιεύτηκε, έστω και για τα μάτια του κόσμου στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης;
  7. Πόσοι και ποιοι ήταν τελικά οι υποψήφιοι στη διαγωνιστική διαδικασία και με ποια κριτήρια έγινε η εν λόγω επιλογή; Θα μας κοινοποιηθούν άραγε τα στοιχεία συμμετοχής τους; Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα το Δ.Σ. δεν έχει καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο για τα βιογραφικά των υποψηφίων; Έγινε άραγε κάποια αξιολόγηση; ή το αποτέλεσμα ήταν προσωπική επιλογή της κας. Προέδρου;
  8. Εάν πράγματι είχαν γίνει όλες οι παραπάνω διαδικασίες και υπήρχε συμμετοχή έστω των μελών της πλειοψηφίας που απαρτίζουν τις άτυπες επιτροπές, πως γίνεται να μην είχε κανείς γνώση σχετικά με τις διαδικασίες αυτές και να δηλώνουν άγνοια στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 22/10;

Μήνες τώρα οι συνάδελφοι της μειοψηφίας πιέζουμε την πρόεδρο και την πλειοψηφία να μας δώσουν την σύμβαση του open mall, το έγγραφο δηλαδή το οποίο δεσμεύει τις επιχειρήσεις – μέλη του Open Mall με τον Εμπορικό Σύλλογο προσπαθώντας να προλάβουμε ενδεχόμενες αρνητικές δεσμεύσεις των συναδέλφων σε σχέση με το ωράριο ή με άλλες παραμέτρους. Η πλειοψηφία ενώ τα έχει όλα στα χέρια της αποφεύγει παράνομα να μας τα δώσει με ψευτοδικαιολογίες. Εμείς ανησυχούσαμε για την κατοχύρωση των συναδέλφων και κάποιοι κοίταζαν φαίνεται πως θα κρύψουν την κούπα με το μέλι.

Ως εκλεγμένα μέλη της μειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου έχοντας την ύψιστη ευθύνη να προστατεύσουμε τον Εμπορικό Σύλλογο και όλα τα μέλη του από κάθε αυθαιρεσία αλλά και κάθε παρατυπία ή αβλεψία, η οποία θα επιφέρει δυσμενέστατες συνέπειες σε αυτά, εφόσον η κα. Πρόεδρος για άλλη μια φορά προσπαθεί με ανακρίβειες και εικονικές επιτροπές να μετατρέψει τον Εμπορικό Σύλλογο σε χώρο εξυπηρέτησης ημετέρων, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε τόσο στον Δήμο, όσο και στην Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος Open Mall προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αν μη τι άλλο δεν θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις – μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και του Open Mall τις συνέπειες των επιλογών της προέδρου. Θεωρούμε στοιχειώδες καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στους συναδέλφους μας, απέναντι στην ηθική και συνδικαλιστική μας υπόσταση αυτές τις απαράδεκτες και ποινικά κολάσιμες πρακτικές να τις αποτρέψουμε με όλα τα μέσα και αυτό θα κάνουμε.

Καλούμε το Επιμελητήριο, τον Δήμο Ρεθύμνης – εταίρο του Open Mall αλλά και τη Διαχειριστική Αρχή της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνου» στο πλαίσιο της Δράσης «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις καταγγελίες μας και να διερευνήσουν εις βάθος τα γεγονότα, προκειμένου να προλάβουμε να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί, όσο είναι ακόμα νωρίς.

Ζητούμε την βοήθεια και την στήριξη όλων των συναδέλφων ανεξάρτητα του τι ψήφισαν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου να είναι μια ακόμη παράγκα».