Συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλο έχει ζητήσει ο δήμαρχος Αμαρίου για την ένταξη των πυρόπληκτων στο Ταμείο Κρατικής Αρωγής
Περισσότερα από 11.000 στρέμματα γης έγιναν κάρβουνο από την καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε τα χωριά του δήμου Αμαρίου για περισσότερες από τρεις μέρες. Η εικόνα στην περιοχή απογοητευτική. Γεμίζει θλίψη και στενοχώρια τους κατοίκους των ορεινών χωριών που είδαν τις περιουσίες τους και τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτες και αποκαΐδια. Η μανία της πύρινης λαίλαπας ήταν μεγάλη και οι πυροσβέστες έδιναν για τρια εικοσιτετράωρα μια άνιση μάχη με τις φλόγες που εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων άλλαζαν συνεχώς κατευθύνσεις και η φωτιά έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Οι απώλειες όμως ήταν μεγάλες σε ό,τι αφορά τα ελαιόδεντρα.
Σύμφωνα με τον διοικητή τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Κωνσταντίνου Θεοδοσίου η προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, ενώ όπως αναφέρει στην περιοχή παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη και συγκεκριμένα είκοσι αυτοκίνητα με σαράντα άντρες και δυο ομάδες πεζοπόρων.
Ελαιώνες, βοσκοτόπια, αμπέλια μελίσσια και κάποια ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες και οι κάτοικοι μετρούν πληγές. Πληγές μετρά και ο δήμος που είδε τις υποδομές του τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης να καταστρέφονται από τη μανία της φωτιάς. Ήδη χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε την καταγραφή, ενώ και οι παραγωγοί καλούνται να κάνουν τις αιτήσεις τους για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων.
Την ίδια στιγμή το Σάββατο στην έκδοση νέας απόφασης με την οποία κηρύσσονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και οι Δημοτικές Κοινότητες Νίθαυρης (Νίθαυρη – Βαθιακό) και Πλατάνου προχώρησε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν νέου αιτήματος που υπέβαλε την Παρασκευή ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, μετά την εξέλιξη του πύρινου μετώπου, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών που έπληξαν τις εν λόγω περιοχές.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας με προγενέστερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη κηρυχθεί οι δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους (Άνω Μέρος – Χορδάκι) και Αποδούλου (Σάτα – Ρίζικας – Μάντρες).
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιοχή παρούσα του δημάρχου Παντελή Μουρτζανού του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Σαρρή και των προέδρων των πυρόπληκτων περιοχών παρουσία και του διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τις αποζημιώσεις στους κατοίκους.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Παντελή Μουρτζανό η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, ενώ αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχει ζητηθεί και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μουρτζανός, ανέφερε: «Η καταστροφή είναι τεράστια. Οι ζημιές είναι μεγάλες σε ελαιόδεντρα χοντρολιάς, σε κορωνέικα, σε βοσκότοπους. Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στις υποδομές του δήμου. Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης διαλύθηκαν από την πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η καμμένη έκταση είναι γύρω στα έντεκα χιλιάδες στρέμματα βάση δορυφόρου. Ξεκίνησε ήδη η καταγραφή για τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου όπου γίνεται απευθείας αίτηση των παθόντων στον ΕΛΓΑ. Στο φυτικό κεφάλαιο οι πληγέντες κάνουν αίτηση στον δήμο και θα πρέπει να την κάνουν εντός δεκαπέντε ημερών από την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Στη συνάντηση που είχαμε (χθες) με τους τοπικούς φορείς, δηλαδή με προέδρους, όλους του δημοτικούς συμβούλους του δήμου κάναμε μια αποτίμηση των ζημιών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις, προκειμένου να δούμε πως θα επανέλθουμε. Παράλληλα έχω ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τον κ. Τριαντόπουλο προκειμένου να ενταχθούμε οπωσδήποτε στο ταμείο κρατικής αρωγής. Γιατί με αυτό τον τρόπο δίνουν μια προκαταβολή στους παθόντες και τα υπόλοιπα δίνονται μετά την καταγραφή του ΕΛΓΑ. Οι δημότες μας αντιμετωπίζουν κάτι πρωτόγνωρο και τα χωριά είναι αντιμέτωπα πλέον με πολλά προβλήματα. Χρειάζονται στήριξη οι κάτοικοι, χρειάζεται στήριξη η περιοχή. Πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα γιατί τον χειμώνα με τις πρώτες βροχές είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα με τις πλημμύρες και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να θωρακίσουμε την περιοχή μας.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Σαρρής που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση ανάφερε:
«Όλοι κατανόησαν ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να παλέψουμε και για τις αποζημιώσεις αλλά και για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για το Αμάρι».
Εντός 15 ημερών οι αιτήσεις για τις ζημιές των παραγωγών στον ΕΛΓΑ
Εντός 15 ημερών θα πρέπει να συμπληρωθούν οι αιτήσεις για τις ζημιές των παραγωγών όπως αναφέρει το έγγραφο του ΕΛΓΑ προς τον δήμο Ρεθύμνου.
Χαρακτηριστικά στο έγγραφο αναφέρεται: «Για τις Τ Κ. Αγίου Ιωάννη, Νιθαύρεως, Αποδούλου, Αγίας Παρασκευής, Πλατάνου, Λοχριάς, Άνω Μέρους, σας ενημερώνουμε ότι πρέπει άμεσα και το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημέρα υποβολής της αναγγελίας, να συμπληρωθούν οι αιτήσεις ζημιάς των παραγωγών. Βάσει του Φ.Ε.Κ. 1151/19-22024, για το φυτικό κεφάλαιο, το πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.) και τα αποθηκευμένα προϊόντα, πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί αρχική αίτηση ζημιάς, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ (εφόσον και η συγκεκριμένη αναγγελία ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα). Η δήλωση υποβάλλεται σε 3 αντίτυπα, (ένα λαμβάνει ο παραγωγός, ένα μένει στο αρχείο του ανταποκριτή και ένα αποστέλλεται στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ).
Να ενημερωθούν οι παραγωγοί που θα υποβάλουν Αίτηση Ζημιάς Παγίου Κεφαλαίου, ότι ενισχύσεις καταβάλλονται μόνο στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν τις προβλεπόμενες από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία διατάξεις περί νόμιμης λειτουργίας και έχουν ασφαλίσει κύρια στοιχεία της γεωργικής τους εκμετάλλευσης σε Ασφαλιστικό Φορέα για τουλάχιστον ένα από τους στατιστικά συχνότερους κλιματικά κινδύνους. Ειδικότερα για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις απαιτείται η κατοχή της Άδειας Εγκατάστασης και Λειτουργίας.
Παρακαλούμε επίσης, να μας αποσταλεί έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που να πιστοποιεί από το Βιβλίο Συμβάντων την προαναφερόμενη πυρκαγιά (συνοδευόμενη με το αίτημά σας) καθώς και το μέγεθός της, που βάσει του Φ.Ε.Κ. 1151/19-2-2024 του κανονισμού ΚΟΕ πρέπει να υπερβαίνει τα 500 στρέμματα συνολικής καμένης έκτασης.
Σημείωση: Τα προγράμματα Κ.Ο.Ε, δεν ενισχύουν την αποκατάσταση ζημιών σε αγωγούς μεταφοράς νερού, σε ελαιόδιχτα και σε περιφράξεις κάθε τύπου».
Δήμος Αμαρίου: Ευχαριστίες για την αλληλεγγύη και τη στήριξη στις δύσκολες στιγμές
Τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας που επιχείρησαν στο τεράστιο έργο κατάσβεσης του πύρινου μετώπου που έπληξε τις τελευταίες μέρες τον δήμο Αμαρίου και συνεχίζουν να βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, διατύπωσε με γραπτή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός.
Παράλληλα, ο κ. Μουρτζανός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την άμεση υποστήριξη που έλαβε ο δήμος Αμαρίου από τον δήμο Αγίου Βασιλείου, τον δήμο Φαιστού και τον δήμο Αποκορώνου, εξήρωντας παράλληλα το έργο των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας των εν λόγω δήμων, της ομάδας πολιτικής προστασίας Ρεθύμνου ΕΝΑ και Αμαριωτών και όχι μόνο εθελοντών, με ιδιωτικά οχήματα και τρακτέρ με βυτία, που συνέβαλαν στο έργο της κατάσβεσης και της επιτήρησης.
Τέλος, ο δήμαρχος Αμαρίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν η Ιερά Μητρόπολή Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και το Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Άγιος Νεκτάριος», το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου – Χανιών, η εταιρεία Gerakari Lamasat | Γιάννης Γενεράλης, ο όμιλος Grecotel και μια σειρά άλλων φορέων, εταιριών και συλλόγων που συνέβαλαν στη μεταφορά, τη φιλοξενία και τη σίτιση, την υγειονομική φροντίδα και την διαρκή υποστήριξη τόσο των πολιτών που κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, όσο και προς των δυνάμεων κατάσβεσης και επιτήρησης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ως Αμαριώτες νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε, για άλλη μια φορά, δημόσια, τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ένα πρωτόγνωρης έκτασης και δύναμης πύρινο μέτωπο το οποίο σάρωσε την περιοχή μας, αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες καταστροφές στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους, Αποδούλου, Νίθαυρης και Πλατάνου.
Παράλληλα, εκ μέρους του δήμου Αμαρίου, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς τους δήμους Αγίου Βασιλείου, Φαιστού και Αποκορώνου για την άμεση υποστήριξη που προσέφεραν, καθώς και προς τις εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας των εν λόγω Δήμων, την ομάδα πολιτικής προστασίας Ρεθύμνου ΕΝΑ και τους εκατοντάδες εθελοντές από το Αμάρι και τις γύρω περιοχές, οι οποίοι με ιδιωτικά οχήματα και τρακτέρ με βυτία συνέβαλαν αποφασιστικά στο έργο της κατάσβεσης και της επιτήρησης κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών.
Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, το Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Άγιος Νεκτάριος», το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου – Χανίων, το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής, το ΕΚΑΒ, τον Ερυθρό Σταυρό, το Στρατόπεδο 699 ΠΑΠ στο Τυμπάκι, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η εταιρεία Gerakari Lamasat | Γιάννης Γενεράλης, ο όμιλος Grecotel, ο όμιλος Hapimag Resort Damnoni, το ξενοδοχείο Kalypso Cretan Village Resort & Spa, το ξενοδοχείο Alianthos Garden Hotel, η εταιρεία Creta Farms, οι Ελληνικές Φάρμες – Hellenic Farms, η εταιρεία ΖΑΡΟΣ Α.Ε., η εταιρεία ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ., ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η εταιρεία Super Market Χαλκιαδάκης Α.Ε., η εταιρία Περνιεντάκης Δ. ΑΕΒΕ, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου, ο Μελισσοκομικός σύλλογος Ρεθύμνης, το Αρτοποιείο Μανωλακάκης Δημήτρης, το Super Market Κ. Κουτελιδάκης, η ταβέρνα Αψίδα στο Γερακάρι, η επιχείρηση Sigma Creta Stefanakis, η επιχείρηση του κ. Ιορδάνη Μπιτσακάκη, η επιχείρηση του κ. Χριστόφορου Μουρτζανού, η επιχείρηση Ζωοτροφές Καπετανάκης, η επιχείρηση ΑΦΟΙ Πρωτογεράκη στο Τυμπάκι, η επιχείρηση του Μαρίνου Σταυρουλάκη, καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Φουρφουρά, Τυμπακίου, Κουρουτών, Παντάνασσας, Άνω Μέρους, Κρουσώνα, Πλατάνου, Νίθαυρης, Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη, Πλατανιών, Αμνάτου, Κούμων, Σελλίου και Φρατί.
Είναι ευτύχημα ότι η διάθεση για προσφορά διαρκώς αυξάνεται και η λίστα αυτή το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεγαλώσει καθώς ήδη αναμένουμε σημαντικές δωρεές από μια σειρά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ζωοτροφών και όχι μόνο. Η συνεισφορά αυτών των ανθρώπων μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αναγέννηση του τόπου μας».