Συναυλίες λουλουδιών και εκρήξεις αστεριών προαναγγέλλουν την Άνοιξη, μιαν Άνοιξη ωστόσο αυτή τη φορά αναιμική, φοβισμένη, καταπονημένη από τον πόλεμο, δυστυχώς για μιαν ακόμη φορά προβληματική.
Και ενώ τα ροδοκόκκινα μάγουλα του καλοκαιριού αχνο-διαγράφονται στον ορίζοντα, εγώ, ο υπογράφων, μαζί με πάρα πολλούς άλλους παραλλήλως σκεπτόμενους Έλληνες αναμαζώνουμε τα ίχνη αισιοδοξίας που μας απέμειναν και αναμετρούμε τις ελάχιστες πλέον σταγόνες ευτυχίας που ξέχασαν να μας …αρπάξουν.
Αμέσως μετά την θεομηνία του κορωνο-ιού η ανθρωπότητα μπήκε στη δίνη ενός καινούργιου πολέμου, αλλά και μιας πιθανής πυρηνικής περιπέτειας. Το συλλογικό υποσυνείδητό των περισσότερων αριθμητικά ανθρώπων είναι γεμάτο από πυραύλους, αντιαρματικά, εκρήξεις, πυρηνικά. Το συλλογικό υποσυνείδητο έχει γεμίσει με σκουπίδια.
Για εμάς τους απλούς, τους αφελείς και ανυποψίαστους, τα πράγματα δεν είναι απλά. Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία βαραίνει και καταθλίβει τη συνείδηση, το υποσυνείδητο, την κυτταρική μας μνήμη και τη ζωή μας όλη. Ο εγκέφαλος μας, εμάς των δύσμοιρων κατοίκων αυτής της σφαίρας γεμίζει καθημερινά με λεπτομέρειες για τανκς, πτώματα, μωρά που κλαίνε, δυστυχισμένους ανθρώπους που τρέχουν για να σωθούν. Και όλα αυτά μετά ακριβώς από μια πανδημία που έβαλε σε δοκιμασία σώμα μυαλό και συναισθήματα των δύσμοιρων ανθρώπων.
Με ρωτάτε επίμονα για τον πόλεμο αυτό αλλά και τη γενική κατάσταση, όπως φαίνεται σήμερα. Πρώτα να πω ότι δεν βλέπω τη σημερινή Ρωσία συλλήβδην αρνητικά αλλά περισσότερο εξεταστικά. Ρωσία για μένα δεν είναι ο Πούτιν αλλά ο Άντον Τσέχωφ, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ, ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκυ. Η σημερινή σκοτεινή συγκυρία δεν μπορεί να καταδικάζει αυτή τη μεγάλη αυτή ιστορική χώρα.
Όσο για τον πόλεμο και αν αυτός είναι δίκαιος ή όχι, δείτε σας παρακαλώ το παρακάτω πραγματικό περιστατικό που περιγράφει κορυφαίος δικός μας ο Θουκυδίδης. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πολλά:
Κάποτε λέει οι Αθηναίοι, όντας η ισχυρότερη πόλις-κράτος στην Ελλάδα αποφάσισαν να επιτεθούν και να υποτάξουν τους Μηλίους. Όταν οι πρέσβεις των Μηλίων ήρθαν στην Αθήνα και είπαν στους Αθηναίους ότι δεν θα ήταν δίκαιο να τους επιτεθούν, τι απάντησαν νομίζετε οι Αθηναίοι;
Απάντησαν ότι η έννοια του δικαίου υπάρχει μόνο μεταξύ ίσων σε δύναμη κρατών. Στην περίπτωσή μας, είπαν, ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου και τίποτε άλλο.
Ιδού λοιπόν που το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με την Ουκρανία. Το δίκαιο που περιγράφει ο Θουκυδίδης – το δίκαιο του ισχυρότερου – ισχύει και σήμερα στην περίπτωση του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου. Όλα τα άλλα είναι λόγια περιττά.
Η Άνοιξη (και φέτος) για τους φίλους και τους οπαδούς της θα έχει μιαν επίγευση πικρή.