16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ»

Μια μοναδική γιορτινή βραδιά στην Αρχαία Ελεύθερνα

Θερμό το χειροκρότημα του κόσμου στη Μαρία Φαραντούρη

Μία μοναδική βραδιά ήταν αυτή για το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Γιόρτασε τα έξι χρόνια της λειτουργίας του με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις: Τα εγκαίνια της έκθεσης «Στόλα – Ένδυμα Ψυχής», που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο ως τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά και τη μεγάλη συναυλία «Τραγουδώντας την ποίηση στην αρχαία Ελεύθερνα» με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό, μια εκδήλωση με τη χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, που την ενέταξε στο Φεστιβάλ Κρήτης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που όπως και η συναυλία έγιναν με την υποστήριξη της Grecotel, φιλοξένησαν πολύ κόσμο και τους φορείς της Κρήτης, όντας άλλωστε ένα σπουδαίο γεγονός. Όπως είχε πει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, πρόκειται για συνδυασμό διαφορετικών μορφών τέχνης. «Είναι ο ιστός, το ύφασμα, που ξεκινάει από την 5η τουλάχιστον χιλιετία π.Χ. γιατί μέσα σε αυτό ενδυόμεθα, βυθιζόμαστε μέσα στο ρούχο για να φανεί το σώμα με έναν άλλο τρόπο και με αυτόν τον τρόπο ενεδύθησαν τα μοντέλα στολές από το ιστορικό μουσείο της Αθήνας και από τα άλλα μουσεία τη χώρας και φυσικά για πρώτη φορά και της Κρήτης, στη συνέχεια ήρθε το «κλικ» του Βαγγέλη Κύρη που είναι καλλιτέχνης φωτογράφος και με έναν καραβατζικό τρόπο αναδεικνύει το φως και το σκοτάδι όχι μόνο του ενδύματος, αλλά και της ψυχής μας. Για αυτό είναι ένδυμα ψυχής. Πάνω σε αυτό κέντησε ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ αυτά τα σημάδια που άλλοτε είναι λουλούδια της άνοιξης και άλλοτε είναι χρυσοποίκιλτες στολές».

Ακολούθησε στον αύλειο χώρο του μουσείου μια σπουδαία συναυλία με κεντρικό «πρωταγωνιστή» την ποίηση. Και ήταν πάρα πολύς ο κόσμος, που δεν έχασε την ευκαιρία να παραβρεθεί και να ακούσει από κοντά τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό σε μία βραδιά που ξεχώρισε το φετινό καλοκαίρι. Η Μαρία Φαραντούρη και όλοι οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που τη συνόδευαν, ερμήνευσαν ένα απάνθισµα του ελληνικού ποιητικού λόγου, μελοποιημένο από τους μεγαλύτερους συνθέτες. Απέδωσαν έργα βασισμένα σε ποίηση από τις αρχαίες ποιήτριες όπως η Σαπφώ και φθάνοντας στο σήμερα με Μίκη Θεοδωράκη Μάνο Χατζιδάκι και Σταύρο Ξαρχάκο.

Στην συναυλία συμμετείχαν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ – πιάνο, David Lynch – σαξόφωνο και φλάουτο, Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι και µαντολίνο, Μιχάλης Πορφύρης – βιολοντσέλο, Τεό Λαζάρου – κοντραμπάσο.

Θερμά χειροκροτήθηκε από θεσμικούς εκπροσώπους και περισσότερους από 1.500 πολίτες η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, στην μεγάλη συναυλία που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στην Αρχαία Ελεύθερνα Ρεθύμνου. Η Μαρία Φαραντούρη σε γιορταστική ατμόσφαιρα στον ιστορικό χώρο εντυπωσίασε όλους και μαζί της χειροκροτήθηκαν οι εξαιρετικοί Δημήτρης Καταλειφός και ο Βασίλης Γιδάσκης.

Η συναυλία που είχε ελεύθερη είσοδο στους πολίτες, ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Κρήτης» της Περιφέρειας, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου και τον σύλλογο φίλων του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας.

Παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης αλλά και παρακολούθησαν την συναυλία, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Πρόδρομος, ο γ. γ. του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ Κρήτης – εντεταλμένος σύμβουλος Τέχνης και σύγχρονου Πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνης Αναστασία Τσιγκουνάκη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στη συναυλία, ανάμεσα στο κοινό βρίσκονται και σημαντικές προσωπικότητες, όπως η κ. Μαρία Εμπειρίκου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, που ζει στο Λονδίνο, φανατική φιλότεχνη, η οποία είναι και η χορηγός της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» και συνδέεται με στενή φιλία με τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, η Παλόμα Πικάσο, κόρη του σπουδαίου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, η Ναζάν Ολτσέρ, διευθύντρια του μουσείου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης και άλλες διάσημες προσωπικότητες από την Ιταλία και τη Γαλλία.