Στην περασμένη της συνάντηση, Κυριακή 30 Μαρτίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝΛΕΡ) πρόβαλε στο κοινό της, στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών, μια σειρά ταινιών μικρού μήκους από γυναίκες δημιουργούς οι οποίες διακρίθηκαν στο 8ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2024 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Οι ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάστηκαν είχαν όλες ως κοινό παρονομαστή τις γυναίκες δημιουργούς οι οποίες μέσα από το έργο τους έθιξαν, μέσα από σύγχρονες αφηγήσεις, θεματικές που άγγιζαν τόσο κοινωνικά ζητήματα, τις ανθρώπινες σχέσεις όσο και διαχρονικούς προσωπικούς προβληματισμούς.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Μιρέλα Λεγάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και του WIFT.gr, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η οποία σημείωσε τον σκοπό του εν λόγω φεστιβάλ που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των γυναικών στον κινηματογράφο και την ανάδειξη του έργου τους: «Το WIFT.gr είναι το ελληνικό τμήμα ενός διεθνούς δικτύου γυναικών που εργάζονται στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και εκτείνεται σε πάνω από 55 χώρες σε όλον τον κόσμο. Σκοπό έχει την ανάδειξη του έργου των γυναικών και την υποστήριξή τους στη βάση της αρχής της ισότητας των φύλων και της δημιουργίας ίσων ευκαιριών για άντρες και γυναίκες στον χώρο. Οι ταινίες που θα παρακολουθήσετε είναι ταινίες που προβλήθηκαν και διακρίθηκαν στο πρόσφατο WIFT.gr στην ταινιοθήκη της Ελλάδος. Είναι ταινίες νέων γυναικών δημιουργών που μας φέρνουν τον παλμό του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και μέσω την Ομοσπονδίας των Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας βρίσκουν τον δρόμο τους για να συναντήσουν το κοινό τους σε όλη τη χώρα».
Από την άλλη, ο κ. Ζαχαρίας Σκεπετζής, πρόεδρος της ΚΙΝΛΕΡ, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», σχολίασε: «Το WIFT.gr σημαίνει Women in Film and Television. Ουσιαστικά προβάλλει ταινίες και δημιουργίες από γυναίκες δημιουργούς από όλα τα πόστα, όχι μόνο σκηνοθεσία. Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό, έχει ταινίες μεγάλου μήκους, και έχει και ένα μικρό διαγωνιστικό κομμάτι με μικρού μήκους ταινίες. Αυτές δίνονται στις Κινηματογραφικές Λέσχες αν θέλουνε κάποιες να τις προβάλουν. Εγώ έχω επιλέξει από μια σειρά ταινίες που μου έδωσαν και φέτος, τις παρουσιάζουμε σε μια μεγάλη μέρα, έχει 135 λεπτά διάρκεια η αποψινή προβολή, και ουσιαστικά εστιάζει σε ταινίες μικρού μήκους, από νεαρές γυναίκες «πρωτόβγαλτες» στον χώρο που στα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να τις δούμε να κάνουν δημιουργίες στην τηλεόραση και να γίνονται γνωστές. Οι ταινίες μικρού μήκους δείχνουν το μέλλον κατά κάποιο τρόπο».
«Γίνονται βήματα για την ενίσχυση της γυναίκας στον κινηματογράφο»
Ο κ. Σκεπετζής, πάντως, σημείωσε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλουν στην ενδυνάμωση των γυναικών δημιουργών στον χώρο του κινηματογράφου, έναν χώρος κατά τ’ άλλα ακόμα ανδροκρατούμενο. Ο ίδιος, μάλιστα, σημειώνει πως το φεστιβάλ «WIFT GR» έχει και άλλες διαστάσεις προσεγγίζοντας θεματικές όπως αυτή της οικογένειας, από τον παραδοσιακό θεσμό της οποίας συχνά πηγάζουν τα έμφυλα στερεότυπα, οπότε το φεστιβάλ αναλαμβάνει μέσω των ταινιών που προβάλλονται να προβληματίσει το κοινό και να δώσει έδαφος για γόνιμες συζητήσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
«Βοηθάνε πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή τις γυναίκες δημιουργούς. Σαφώς και παραμένει ένας ανδροκρατούμενος χώρος αλλά τα τελευταία χρόνια νομίζω έχουν διακριθεί πολλές γυναίκες. Όπως για παράδειγμα, η «Φόνισσα» η οποία ήταν από γυναίκα δημιουργό και πολλές άλλες γνωστές ταινίες. Άρα γίνονται βήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκεπετζής και συμπληρώνει: «Το φεστιβάλ αυτό, βέβαια, αναδεικνύει και άλλα πράγματα. Φέτος είχε το θέμα «Είμαστε Οικογένεια;» και «πιάνει» την οικογένεια με μια ευρεία έννοια. Πλέον έχουμε και άλλες μορφές της, οπότε περικλείει την οικογένεια σε μια ευρύτητα, φεύγει από το παραδοσιακό κομμάτι. Οικογένεια μπορεί να είναι και δύο ομοφυλόφιλοι που έχουν ένα παιδί, άρα το φεστιβάλ έχει και τέτοιες προεκτάσεις και πάει σε τέτοιους χώρους. Άρα αναδεικνύει τη γυναίκα, τις θηλυκότητες. Νομίζω όμως τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί αρκετά το ζήτημα και είναι πολλές οι γυναίκες δημιουργοί που αναδεικνύουν το έργο τους και γίνονται γνωστές παγκοσμίως και στην Ελλάδα».
Oι ταινίες που προβλήθηκαν στο κοινό του Ρεθύμνου την Κυριακή ήταν:
• «Αχέροντας» της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου, 18′
• «Λου» της Αντονίνας Φρόκου, 8′
• «Συγκρουόμενα» της Έφης Αναγνωστίδου, 10′
• «Απαρατάτεμε» της Μένης Τσιλιανίδου, 17′
• «Scorched Earth» της Μαρκέλλας Κονταράτου, 16′
• «Our Ashes Are Alive» της Βανέσσα Φερλέ, 8′
• «Κυρία Νίτσα» της Νεφέλης Ράπτη, 17′
• «Σπίτι» της Σοφίας Σφυρή, 25′
• «Zange» της Ίριδας Μπαγλανέα, 16′
Ο κ. Σκεπετζής, δήλωσε στα «Ρ.Ν.», επίσης, πως οι δράσεις της ΚΙΝΛΕΡ θα συνεχιστούν ακόμα μέχρι αρχές Μαΐου και έπειτα θα ανανεωθεί το ραντεβού με το κοινό του Ρεθύμνου μετά το καλοκαίρι: «Θα έχουμε και τον επόμενο μήνα προβολές στη Λέσχη με ένα αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη, Φρανσουά Τρυφώ, ίσως και τον Μάιο ακόμα μια προβολή και διακόπτουμε για το καλοκαίρι».