Ύστερα από 27 χρόνια άλλαξε ο Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει θεαματικές διαφοροποιήσεις, προς το θετικότερο, σε σχέση με τη σημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς, η διάρθρωση των υπηρεσιών, Διοικητική-Ιατρική-Νοσηλευτική, παραμένει σχεδόν ίδια, οι τομείς μένουν τρεις, Παθολογικός-Χειρουργικός-Εργαστηριακός όμως αρνητική είναι η εξέλιξη σε ότι αφορά ένα πάγιο αίτημα, τόσο του προσωπικού του Νοσηλευτικού Ιδρύματος όσο και των τοπικών φορέων που άπτεται των αναγκών του πληθυσμού του νομού: δεν προβλέπει ο νέος Οργανισμός την κατοχύρωση σημαντικών -για την παροχή υπηρεσιών υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νομού- τμημάτων. Ουδείς λόγος δηλαδή γίνεται στο νέο οργανισμό για την Ψυχιατρική Κλινική, την Πνευμονολογική και την ΩΡΛ.
Οι τρεις παραπάνω κλινικές, θα συνεχίσουν μεν να λειτουργούν αλλά ουσιαστικά θα είναι στον «αέρα», καθώς η πλήρωση θέσης που θα κενώνεται μάλλον θα είναι αδύνατη.
Τουλάχιστον, το υπουργείο Υγείας ικανοποίησε το χρόνιο αίτημα για τον αριθμό των κλινών, προβλέποντας ο Οργανισμός την αύξησή τους από 200 σε 220.
Κατά τα άλλα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης περιλαμβάνεται μεν στο νέο οργανισμό ενταγμένη στον Παθολογικό Τομέα, όχι όμως ως αυτόνομη μονάδα αλλά θα λειτουργεί στα πλαίσια του αντίστοιχου Ιατρικού Τμήματος.
Επίσης, το αίτημα και οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί κατά καιρούς για δημιουργία αυτοτελών τμημάτων Αιμοδοσίας και Αιματολογικού, καθώς έχουν εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, αυτό δεν υιοθετείται από τον νέο Οργανισμό και θα εξακολουθούν να υφίστανται ως ενιαίο τμήμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 31 Δεκεμβρίου 2012, ανά τομείς προβλέπονται τα εξής τμήματα:
Παθολογικός Τομέας: Παιδιατρικό, Παθολογικό, Καρδιολογικό και την Ειδική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Χειρουργικός Τομέας: Χειρουργικό, Ορθοπεδικό, Μαιευτικό-Γυναικολογικό, Ουρολογικό, Οφθαλμολογικό, Αναισθησιολογικό-ΜΜΑΦ και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Εργαστηριακός Τομέας: Βιοπαθολογικό, Βιοχημικό, Αιματολογικό-Αιμοδοσία, Ακτινοδιαγνωστικό, Φαρμακευτικό.
Περιλαμβάνει επίσης ο νέος Οργανισμός τα Διατομεακά τμήματα: Αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας.
Τέλος, στον Οργανισμό προβλέπεται η λειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) -πρόκειται για το πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ- που απευθύνεται σε ασθενείς όλης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, καθώς και σε ασθενείς που θα έρχονται από άλλες ΥΠΕ και του οποίου περιγράφεται εκτενώς ο σκοπός. Άγνωστο πως, όμως, θα επιτευχθεί η λειτουργία του ως σύγχρονο κέντρο παροχής διάγνωσης, αξιολόγησης και θεραπείας αποκατάστασης ατόμων με σωματική αναπηρία, τα οποία πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και ατόμων όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα.
Νέος οργανισμός για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
• Δεν προβλέπει τη λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής, Νευρολογικής, Πνευμονολογικής και άλλων τμημάτων
• Αυξάνονται οι κλίνες από 200 σε 220
Δεν συμπεριλαμβάνονται τελικά στον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου πολλά τμήματα αλλά και η Ψυχιατρική Κλινική, για την οποία υπήρχε σχετική υπουργική δέσμευση, με αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά να υπάρχει θύελλα αντιδράσεων για την αποτελεσματική λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού.
Ο νέος οργανισμός δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την τελευταία ημέρα του 2012 με τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, και σύμφωνα με αυτόν μένουν έκτος ο Ψυχιατρικός τομέας, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί ήδη Ψυχιατρική κλινική, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Βραχείας Παραμονής, Ξενώνας του προγράμματος «Ψυχαργώ» και κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για κλινικές όπως η Πνευμονολογική, η Κλινική ΩΡΛ, η Νεφρολογική, το Γαστρεντερολογικό, το Νευρολογικό, το Δερματολογικό και το Οδοντιατρικό Τμήμα, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται ως αυτόνομες στον νέο οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι αν οι γιατροί που σήμερα στελεχώνουν τα τμήματα αυτά αποχωρήσουν τότε δεν προβλέπεται νέα πρόσληψη για να αντικατασταθούν.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε συναντήσεις θεσμικών φορέων του Ρεθύμνου αλλά και τις επιστολές του τότε διοικητή Γ. Μοσχοβάκη προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αναγκαιότητα ύπαρξης των τμημάτων αυτών ως αυτόνομα στον οργανισμό του Νοσοκομείου κάτι τέτοιο τελικά δεν κατέστη εφικτό.
Σύμφωνα με τον νέο οργανισμό οι κλίνες αυξάνονται από 200 που ήταν μέχρι σήμερα σε 220, ενώ προβλέπονται 83 θέσεις ιατρικού προσωπικού, όσοι δηλαδή ειδικευμένοι γιατροί υπηρετούν ήδη σήμερα στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού.
Στο άρθρο 2 του νέου οργανισμού μάλιστα γίνεται αναφορά για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην ΚΕΚΥΚΕΜΕΑ), το οποίο όπως αναφέρεται στόχο έχει την «Παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό ευθύνης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, καθώς και σε ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες ΥΠΕ και συγκεκριμένα σε άτομα με σωματική αναπηρία, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα. Η πρώιμη διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία αποκατάστασης, η ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, η ενημέρωση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, η προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των Ατόμων με Αναπηρίες, η λειτουργική τους αποκατάσταση, η υποστήριξη για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, η συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για το συντονισμό της δράσης τους» χωρίς όμως να προβλέπεται επιπλέον προσωπικό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 16 η διάρθρωση της Ιατρικής Υπηρεσίας έχει ως εξής:
1. Η Ιατρική Υπηρεσία του Γ.Ν. Ρεθύμνου αποτελεί Διεύθυνση και διαρθρώνεται σε Τομείς, στους οποίους λειτουργούν Τμήματα κατά ειδικότητα, Ειδικές Μονάδες, καθώς και Διατομεακά και λοιπά Τμήματα, ως εξής:
Α. Τομείς
α) Παθολογικός Τομέας με δυναμικότητα 100 κλινών.
β) Χειρουργικός Τομέας με δυναμικότητα 120 κλινών.
γ) Εργαστηριακός Τομέας.
Κάθε Τομέας διαρθρώνεται σε Τμήματα και Μονάδες ως εξής:
α) Παθολογικός Τομέας
Τμήματα Ειδικές Μονάδες:
1. Παιδιατρικό.
2. Παθολογικό.
• Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
3. Καρδιολογικό.
Οι ανωτέρω Ειδική Μονάδα δεν είναι αυτόνομη και λειτουργεί στα πλαίσια του αντίστοιχου Ιατρικού Τμήματος.
β) Χειρουργικός Τομέας:
Τμήματα:
1. Χειρουργικό.
2. Ορθοπεδικό.
3. Μαιευτικό-Γυναικολογικό.
4. Ουρολογικό.
5. Οφθαλμολογικό.
6. Αναισθησιολογικό-ΜΜΑΦ.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
γ) Εργαστηριακός Τομέας:
Α. Τμήματα:
1. Βιοπαθολογικό.
2. Βιοχημικό.
3. Αιματολογικό-Αιμοδοσία.
4. Ακτινοδιαγνωστικό.
5. Φαρμακευτικό.
Β. Διατομεακά Τμήματα:
1. Αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
2. Βραχείας Νοσηλείας.
3. Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ)
Γ. Λοιπά Τμήματα:
• Παραϊατρικού Προσωπικού.
• Κοινωνικής Εργασίας.
• Διαιτολογίας- Διατροφής.
1. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία αποτελεί Διεύθυνση και διαρθρώνεται σε δύο (2) νοσηλευτικούς τομείς, οι οποίοι λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιευθύνσεων. Κάθε Νοσηλευτικός Τομέας διαρθρώνεται σε Νοσηλευτικά Τμήματα, ως ακολούθως:
• 1oς Νοσηλευτικός Τομέας, διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) τμήματα που καλύπτουν τον Παθολογικό και τον Εργαστηριακό Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθώς και τα Εξωτερικά Ιατρεία.
• 2oς Νοσηλευτικός Τομέας, διαρθρώνεται σε πέντε (5) τμήματα που καλύπτουν τον Χειρουργικό Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας, τα Διατομεακά Τμήματα καθώς και τα Χειρουργεία.
2. Στο Νοσοκομείο συνιστάται Νοσηλευτική Επιτροπή κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 115 του Ν. 2071/92 όπως ισχύει η οποία αποτελείται από: Α. Τον/την Προϊστάμενο/η της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ως Πρόεδρο Β. Ένα (1) Προϊστάμενο Τμήματος από κάθε νοσηλευτικό τομέα. Γ. Ένα (1) νοσηλευτή τμήματος από κάθε νοσηλευτικό τομέα.
1. Η Διοικητική-Οικονομική Υπηρεσία αποτελεί Διεύθυνση και διαρθρώνεται σε δύο (2) Υποδιευθύνσεις ως ακολούθως:
α) Υποδιεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού.
β) Υποδιεύθυνση Τεχνικού.
2. Κάθε Υποδιεύθυνση διαρθρώνεται σε Τμήματα ως ακολούθως:
α) Υποδιεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού.
Τμήματα:
1. Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.
2. Γραμματείας.
3. Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων, Επειγόντων Περιστατικών και ΚΕΦΙΑΠ.
4. Κίνησης Ασθενών.
5. Οικονομικού.
6. Επιστασίας-Ιματισμού.
β) Υποδιεύθυνση Τεχνικού.
Τμήματα:
1. Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
2. Τεχνικού.
Ακτινοδιαγνωστικής 5
Αναισθησιολογίας 5
Γαστρεντερολογίας 2
Δερματολογίας 1
Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας 1
Ιατρ. Βιοπαθολογίας 5
Καρδιολογίας 5
Μαιευτικής-Γυναικολογίας 4
Νευρολογίας 2
Νεφρολογίας 4
Οδοντιατρικής 3
Ορθοπεδικής 5
Ουρολογίας 3
Οφθαλμολογίας 2
Παθολογίας 7
Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας
ή Αναισθησιολογίας ή Χειρουργικής 6
Πενυμονολογίας-Φυματολογίας 3
Παιδιατρικής 5
Χειρουργικής 6
Ψυχιατρικής 4
ΩΡΛ 3
Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ή Ορθοπεδικής (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ) ή Γενικής Ιατρικής (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση –
διοίκηση – συντονισμό του έργου της εφημερίας) 2
Σύνολο θέσεων: 83
Παράλληλα, ο νέος οργανισμός προβλέπει τρεις ειδικές θέσεις και ειδικότερα:
• Μία (1) οργανική θέση της κατηγορίας Ειδικών Θέσεων (Ε.Θ.) του άρθρου 80 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α’), με βαθμό 1ο, η οποία καταλαμβάνεται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου.
• Μία (1) οργανική θέση της κατηγορίας Ειδικών Θέσεων (Ε.Θ.) του άρθρου 80 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/Α’), με βαθμό 2ο, η οποία καταλαμβάνεται από τον Υποδιοικητή της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 4025/2011.
• Μία (1) οργανική θέση ειδικού Επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους, του άρθρου 7 (παρ. 10)του Ν. 3329/2005.
Το πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που από τον περασμένο Γενάρη μετονομάστηκε σε Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ του νέου οργανισμού έχει ως σκοπό «Την παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό ευθύνης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, καθώς και σε ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες ΥΠΕ και συγκεκριμένα σε άτομα με σωματική αναπηρία, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα.
Η πρώιμη διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία αποκατάστασης, η ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, η ενημέρωση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, η προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των Ατόμων με Αναπηρίες, η λειτουργική τους αποκατάσταση, η υποστήριξη για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, η συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για το συντονισμό της δράσης τους, ιδίως:
α. Η παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων παροχών σε επίπεδο ποιότητας νοσηλείας, διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών, νέων τεχνολογιών, έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Κοινωνικής Αποκατάστασης.
β. Η εξυπηρέτηση ασθενών με οργανικό και λειτουργικό έλλειμμα μετά από πάθηση συγγενή ή επίκτητο ή τραυματισμό του νευρικού, μυοσκελετικού, καρδιοαναπνευστικού, ουρογεννητικού συστήματος ή πολυσυστηματική βλάβη και εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών από την πρώιμη και υποξεία φάση μέχρι την αποθεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.
γ. Η παροχή όλων των απαραίτητων ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη που χρήζει αποκατάστασης ώστε να κατευθύνει τη διαδικασία ανάρρωσής του, να ενισχύσει τις λειτουργικές ικανότητές του, να υποκαταστήσει τις χαμένες λειτουργίες του και με τη βοήθεια της κατάλληλης υποστηρικτικής τεχνολογίας, να προάγει τη λειτουργική αυτονομία και να συνδράμει στην οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη του πολίτη με αναπηρία παρεμβαίνοντας κατάλληλα στη διαμόρφωση των συνθηκών του περιβάλλοντός του.
δ. Η προώθηση των ενεργειών για την εκπαίδευση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού και ενέργειες για την ανάπτυξη της έρευνας, καθώς και καινοτόμων πρωτοποριακών εφαρμογών. Η ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού της περιοχής για θέματα πρόληψης αναπνευστικών, μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών». Σημειώνεται όμως ότι ο σκοπός αυτός θα πρέπει να επιτελεστεί με το υπάρχον προσωπικό.
Ήδη, κατεγράφησαν οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου οργανισμού από την Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. ο πρόεδρος της οποίας μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως πρόκειται για ένα οργανισμό, ο οποίος «στραγγαλίζει» ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο Γ. Σαριδάκης ανέφερε: «Είναι ένας οργανισμός, ο οποίος πηγαίνει το Νοσοκομείο πίσω. Δεν υπάρχουν τμήματα όπως το Νευρολογικό, το Πνευμονολογικό, το Ωτορινολαρρυγγολογικο, το Οδοντιατρικό και άλλα. Η Ψυχιατρική δεν υπάρχει καν παρά το ότι υπήρχε σχετική δέσμευση του υπουργείου. Είναι ένας οργανισμός, ο οποίος είναι χειρότερος από τον οργανισμό του 1985. Όταν υπάρχει ο γιατρός χωρίς το τμήμα σημαίνει ότι αργότερα δεν θα υπάρχει ούτε ο γιατρός, ο οποίος σε περίπτωση που αποχωρήσει δεν θα αντικατασταθεί, καθώς δεν θα προσληφθεί άλλος στην θέση του. Η έλλειψη τμήματος για παράδειγμα στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που δεν είναι ανεξάρτητο τμήμα, σημαίνει έλλειψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι εντελώς απαραίτητο για να λειτουργήσει η Μονάδα. Ο αριθμός των 220 κλινών σε καμία περίπτωση δεν μας ικανοποιεί, αφού είναι περίπου ίδιος με αυτόν που είχε ο οργανισμός του 85. Εμείς ζητούσαμε και ειδικότητες όπως ο κυτταρολόγος ο ενδοκρινολόγος, ο αλλεργιολόγος που μας τις καταργούν. Είναι ένας οργανισμός που εκτός του ότι καταργεί πολλά τμήματα δεν αφήνει καμία προοπτική ανάπτυξης. Ούτε οι κλίνες επαρκούν ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι ένας οργανισμός που «στραγγαλίζει» ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο και πρέπει να αποσυρθεί αμέσως».