Μέρος 1
Η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει αναλάβει εργολαβία να δημιουργήσει ένα ΝΑΤΟ μέσα στο ΝΑΤΟ. Από ότι έχει γίνει γνωστό κανείς αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης (τουλάχιστον φανερά) δεν της έχει αναθέσει τέτοιο έργο, με ορατό αποτέλεσμα την καταστροφή της ΕΕ τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με ένα κοινοτικό κεκτημένο που μας στέλνει πλέον στα τάρταρα! Οι γνωστοί πυλώνες της γεωργίας, της συνοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης θυσιάζονται χωρίς προηγούμενο, στο βωμό της βιομηχανικής παραγωγής όπλων! Ξαφνικά η μετάβαση από την ευημερία των πολιτών μετετράπη σε «υπεράσπιση της Ευρώπης» και σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας αυτής, «είναι ένα ευρωπαϊκό καθήκον, με τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται στενά». Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δε θα έχουν δεύτερη ευκαιρία για να την απομακρύνουν από τη θέση της. Αργότερα θα είναι πλέον αργά, και ας το καταλάβει πρώτος και καλύτερος ο ομοεθνής της Γερμανός καγκελάριος, που συγκατάθεσε στο Γάλλο ομόλογό του να επανατοποθετηθεί στην ίδια θέση για άλλη μια φορά!
Η ζοφερή εισαγωγική παρατήρηση προέρχεται από την επιστολή που έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν προς τον Λιθουανό κ. Κουμπίλιους (Kubilius), σχετικά με το έργο που του ζητείται να αναπτύξει κατά την περίοδο που θα είναι επίτροπος. Μάλιστα, ο επιτακτικός τόνος των σημείων με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί ο νέος επίτροπος δεν επιδέχονται, ούτε συζήτηση, ούτε τροποποίηση. Και με αυτά θα τον χειροκροτήσουν και οι ευρωβουλευτές όταν με το καλό «παρουσιάσει» ως δικές του, τις θέσεις που του επιβάλει η πρόεδρος της Κομισιόν, στις 18:30 της 6ης Νοεμβρίου, που έχει προκαθοριστεί ως ημέρα τυπικής τοποθέτησής του και με τις ευλογίες των βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, Βιομηχανίας και Έρευνας και Ενέργειας. Και επειδή οι Συνθήκες περί άλλα τυρβάζουν, καλό θα είναι να πάρουμε τα μέτρα μας, γιατί αρκετά έχουμε ανεχθεί τις αλλοφροσύνες των ταγών της ΕΕ. Πάντως, στην επιστολή της κυρίας προέδρου της Κομισιόν η πρώτη-πρώτη παρατήρηση αφορά την «αυξανόμενη και πολύπλοκη φύση των απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και έχει επισημάνει την ανάγκη να κάνει το επόμενο βήμα στην άμυνα. Πρέπει να αναλογιστούμε τη μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και πρέπει να επενδύσουμε στη δική μας ασφάλεια και άμυνα, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας και με το ΝΑΤΟ. Ένα ΝΑΤΟ μέσα στο ΝΑΤΟ. Μέχρι εκεί φτάνει ο παραλογισμός που μάλλον πρέπει να έχει ευήκοα αυτιά στους ταγούς της Ευρώπης!
Το πρώτο που καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας την επιστολή προς τον νέο επίτροπο Άμυνας και Διαστήματος είναι η υποχρέωσή του να συνεργαστεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο και με σειρά άλλων θεματικών επιτρόπων για να γίνει δυνατή η δημιουργία «μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».
Κοντολογίς η κυρία φον ντερ Λάϊεν ζητά από τον εκκολαπτόμενο επίτροπο:
1. Να παρουσιάσει εντός 100 ημερών τη Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας με μια νέα προσέγγιση των επενδυτικών αναγκών για την παροχή ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων πλήρους φάσματος με βάση κοινές επενδύσεις, της ΕΕ και των κρατών μελών για τα πιο ακραία στρατιωτικά απρόβλεπτα.
2. Να συμβάλλει σε ένα κοινό όραμα και φιλοδοξία μεταξύ του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, του κοινού και άλλων ενδιαφερομένων, για την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας και ετοιμότητας της Ευρώπης. Αυτά και αν είναι οράματα!!! Και μάλιστα όχι για τον πολίτη της Ευρώπης, αλλά για το … κοινό!
3. Να συνεργαστεί με τον Επίτροπο για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό, τον δικό μας τον κ. Τζιτζικώστα για την περαιτέρω ενίσχυση των διαδρόμων υποδομής μεταφορών διπλής χρήσης σε όλο το Διευρωπαϊκό Δίκτυο και την προώθηση μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για την ταχεία μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού και του υλικού του. Δηλαδή να μετατρέψουμε τους διεθνείς αυτοκινητόδρομους σε διαδρόμους προσγείωσης στρατιωτικών αεροσκαφών …
4. Να εργαστεί για τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες άμυνας.
5. Να εργαστεί για να αυξήσει τη συγκέντρωση της ζήτησης για αμυντικά μέσα μεταξύ ομάδων κρατών μελών και να εργαστείτε με τα κράτη μέλη και το ΝΑΤΟ για να επιδιώξετε την περαιτέρω τυποποίηση και εναρμόνιση του αμυντικού εξοπλισμού. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ, να ετοιμαστεί πρόταση Αμυντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
6. Να αρχίσει να εργάζεται με τα κράτη μέλη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινού έργου Ευρωπαϊκής Αεροπορικής Ασπίδας και άμυνας στον κυβερνοχώρο, σε στενή συνεργασία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο.
Πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει στην επιστολή ότι «Τα κράτη μέλη θα είναι πάντα υπεύθυνα για τις ένοπλες δυνάμεις τους – από το δόγμα μέχρι την ανάπτυξη», αλλά τονίζει ότι «υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει εννοείτε την άμυνα, όσον αφορά τις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τις προμήθειες, την έρευνα, την καινοτομία και πολλά άλλα». Και μας πασάρει και το επίκεντρο της νέας φιλοσοφίας της ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά». Αλλά δε λέει ότι μέχρι σήμερα η Ευρώπη προσπαθούσε να «ξοδεύει για την επάρκεια των αγαθών και τη σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών της, ούτε μας υπενθυμίζει ότι το ζητούμενο είναι η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών». Για τοΝ λόγο αυτό και μας υπεξαίρεσε μόνο για φέτος και μόνο από το Ταμείο Συνοχής 30 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές χωρών όπως και η δική μας. Γι αυτό και διαβάζουμε κάθε μέρα για τις δυσχέρειες που παρουσιάζονται στα έργα βελτίωσης των υποδομών στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας, αφού η συγχρηματοδότηση μας υποχρεώνει να κινητοποιούμε κονδύλια μόνο από τον εθνικό μας κορβανά! Η αναφορά μας στα οικονομικά που θα απαιτηθούν και είναι μέσα στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν θα παρουσιαστεί στο Β΄ μέρος του σημειώματός μας.