Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού, του οποίου η λειτουργία είναι οριακή, αλλά και το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ε.Σ.Υ. που δίδει τη δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να εργάζονται σε ιδρωτικές δομές, αποτέλεσαν το θέμα της συζήτησης της πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νέα Αριστερά Ρεθύμνου το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.
Με θέμα της εκδήλωσης «ΕΣΥ: τι αλλάζει, τι υπερασπιζόμαστε» και ομιλητές νοσοκομειακούς γιατρούς αναδείχτηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ προτάθηκαν και οι λύσεις από τη Νέα Αριστερά.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Καλομενίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά στις εκλογές του Ιουνίου τόνισε ότι διακύβευμα για την υγεία είναι η χώρα να διαθέτει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να προσφέρει δωρεάν καθολική και ποιοτική περίθαλψη στον πληθυσμό.
Τόνισε επίσης ότι η Νέα Αριστερά είναι διατεθειμένη να συμμαχήσει με δυνάμεις της Ευρώπης, ώστε οι δαπάνες για την υγεία να εξέρθουν από το σύμφωνο σταθερότητας. Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ανάφερε: «Αρχίζω την προσπάθειά μου στις Ευρωεκλογές από το Ρέθυμνο, για το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αναφορικά με τις δομές περίθαλψης, όπως επίσης και πάρα πολλές ελληνικές πόλεις πλέον. Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε, όχι τα προβλήματα τα οποία είναι γνωστά, αλλά για να προτείνουμε λύσεις που μπορεί να είναι δύο ειδών. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να ανασχεθεί η κατάσταση υποστελέχωσης που υπάρχει, μέσω ενός μαζικού κύματος προσλήψεων και κινήτρων που να υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα και το δεύτερο είναι να περιγράψουμε το Ε.Σ.Υ., το οποίο εμείς θέλουμε να έχει η χώρα, ένα Ε.Σ.Υ. το οποίο χτίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού των κατοίκων της χώρας. Το διακύβευμα αναφορικά με την υγεία, είναι να μπορέσει η χώρα να έχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να προσφέρει δωρεάν καθολική και ποιοτική κάλυψη περίθαλψης στον πληθυσμό. Αυτό βέβαια δεν είναι ξεκομμένο από τα γενικότερα σημαίνοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την έννοια ότι για να εξασφαλίσεις τέτοιου τύπου σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση. Είμαστε διατεθειμένοι να ζητήσουμε, συμμαχώντας με άλλες συγγενικές δυνάμεις στην Ευρώπη, δημόσιες δαπάνες υγείας, να εξαιρεθούν από το σύμφωνο σταθερότητας και αυτό να αφορά όλη την Ευρώπη, καθόσον θεωρούμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας για όλες τις χώρες είναι ένας σημαντικός βραχίονας ανθεκτικότητας της κοινωνίας την εποχή των μεγάλων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να τεθεί ένας φραγμός στην πρόθεση κομματιών της ευρωπαϊκής ελίτ που λένε ότι εμείς πάμε και χτίζουμε μια οικονομία πολέμου, μεταφέροντας πόρους από παντού σε εξοπλιστικά προγράμματα. Το μήνυμα των Ευρωεκλογών για τη Νέα Αριστερά είναι η συμπαράταξη με άλλες συγγενικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για να πετύχουμε ειρήνη, να προασπίσουμε και να διευρύνουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Ο Ανδρέας Ξανθός, γιατρός Ε.Σ.Υ. και πρώην υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην γύμνια των δημόσιων δομών υγείας τονίζοντας ότι: «πιστεύουμε ότι πραγματικά η κατάσταση σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι η χειρότερη από ποτέ. Θεωρώ ότι η υγειονομική κατάρρευση, η οποία είναι οφθαλμοφανής και στα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα το τελευταίο διάστημα ακόμα και σε μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα το Βενιζέλειο, πραγματικά έχει φέρει το Ε.Σ.Υ. και τους ανθρώπους του, αλλά και τους ασθενείς στα όριά τους. Υπάρχει μια τεράστια υγειονομική ανασφάλεια στον κόσμο, ο οποίος συνειδητοποιεί κάθε μέρα ότι για να μπορέσει να έχει μια αξιόπιστη υγεία, πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυξάνεται η ιδιωτική δαπάνη υγείας στα τελευταία χρόνια, αυξάνεται η επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα και εξετάσεις που έχουν ανάγκη».
Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. «όλες οι αλλαγές που γίνονται τον τελευταίο καιρό στο Ε.Σ.Υ. και νομοθετούνται από την κυβέρνηση, οδηγούν όχι σε αναβάθμιση, όχι σε μεταρρύθμιση, όχι σε αναδιοργάνωση του Ε.Σ.Υ., αλλά οδηγούν σε μια μετάλλαξή του, σε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα που θα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων, αλλά και ασθενείς πολλών ταχυτήτων, αυτό σημαίνει ότι και η περίθαλψη και η φροντίδα, η οποία θα παρέχεται, θα εξαρτάται όχι από τη σοβαρότητα μιας πάθησης και τον επείγοντα χαρακτήρα ενός νοσήματος, αλλά από το πορτοφόλι του ασθενή. Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια τεράστια ανατροπή στη φιλοσοφία του Ε.Σ.Υ. Πάμε πλέον στη φιλοσοφία ότι η υγεία δεν είναι πλέον καθολικό και εγγυημένο δικαίωμα, αλλά είναι ένα προνόμιο, το οποίο παρέχεται ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση κάθε ανθρώπου. Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια τεράστια ανατροπή του κοινωνικού κεκτημένου της αντιπολίτευσης. Πάμε στην προ Ε.Σ.Υ. περίοδο, τότε δηλαδή που σε αυτήν τη χώρα πριν δημιουργηθεί το Ε.Σ.Υ. και ο δημόσιος τομέας υγείας, τότε που περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα και όσοι είχαν πολιτικό μέσο. Νομίζω ότι αυτό είναι μια οπισθοδρόμηση και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί αυτή η καταστροφή».
Προτεραιότητα για τη Νέα Αριστερά, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό είναι: «πρώτον να δώσουμε λόγο στο μαχόμενο κομμάτι των υγειονομικών, στους ανθρώπους που παρά τις αντιξοότητες κρατούν όρθια τη δημόσια περίθαλψη. Να δώσουμε λόγο στην τοπική κοινωνία για να αναδειχτούν για άλλη μια φορά οι ακάλυπτες ανάγκες, ειδικά στον νόμο Ρεθύμνου, που νομίζω ότι είναι κοινός τόπος πια ότι έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και για να συζητήσουμε ποιο είναι το νέο τοπίο στο Ε.Σ.Υ. μετά τον τελευταίο νόμο που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς να δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία, έναν νόμο ο οποίος ουσιαστικά καταργεί κάθε θεσμικό και εργασιακό όριο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Νομίζω ότι σε αυτό το νέο τοπίο πρέπει να ξανασκεφτούμε όλοι τι υπερασπιζόμαστε, ποιο Ε.Σ.Υ. υπερασπιζόμαστε, ποιες είναι οι αξίες και ο πυρήνας της δημόσιας περίθαλψης που θέλουμε πάση θυσία να διατηρηθεί και βεβαίως τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για να αναστραφεί αυτό το διαλυτικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια».
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Ηρακλείου, είπε: «Δυστυχώς η κατάσταση έχει εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε σήμερα το Ε.Σ.Υ. δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ιδρύθηκε το 1983 και με τον τρόπο που πορεύτηκε, όπως και με τον τρόπο που ανεξάρτητα από τις όποιες παθογένειες ή αδυναμίες του, έχει σταθεί δίπλα στην ελληνική κοινωνία. Εάν το αφήσουμε ανυπεράσπιστο, νομίζω ότι πια δεν θα μιλάμε καν για ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Θα είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση, όπου όποιος θα έχει χρήματα θα επιβιώνει και οποιασδήποτε άλλος θα πεθαίνει με τα στοιχειώδη. Στην καθημερινότητα, όσον αφορά στην Κρήτη, η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών νοσοκομείων, με εξαίρεση πρώτα το πανεπιστημιακό και μετά το νοσοκομείο Χανίων, όλα τα άλλα είναι νοσοκομεία υπό διάλυση. Το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, το οποίο έχει μάθει πια να ζει με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται και τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου. Είναι σαφές ότι ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της υποστελέχωσης όλων των υπολοίπων. Πάρα πολύ γρήγορα και αυτό, εάν δεν κατάρρευση, σίγουρα δεν θα μπορεί να παράσχει τις υπηρεσίες για το οποίο είναι ορισμένο να κάνει».