Νέες προκηρύξεις για τις θέσεις των αναισθησιολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα του νοσοκομείου Ρεθύμνου που έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία, τα τελευταία δύο χρόνια υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο, συμμετέχοντας σε σύσκεψη με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Το βασικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι αυτό των αναισθησιολόγων. Δεν υπάρχει πρόβλημα στις χειρουργικές ειδικότητες, αλλά στους αναισθησιολόγους. Θα προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε όχι με προσωρινές λύσεις, αυτές των μετακινήσεων, αλλά με μόνιμη προκήρυξη, που ευελπιστούμε με τις διαδικασίες που θα γίνουν, να καλυφθούν» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι: «Επιπλέον, προχωράμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, βγαίνει η προκήρυξη για τους νοσηλευτές που καλύπτεται στο έπακρο και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε και το θέμα των αναισθησιολόγων, γιατί πράγματι είναι υπαρκτό το πρόβλημα, που περιγράφεται. Αν καταφέρναμε να καλύψουμε αυτές τις θέσεις και ανοίγοντας δεύτερη χειρουργική κλίνη, θα ρυθμίζαμε όλο το πλαίσιο των χειρουργείων».
Ο υπουργός συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη Κωτσιόπουλο τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη τη διοικήτρια της 7ηςΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη τον υποδιοικητή Νεκτάριο Παπαβασιλείου. Ο διοικητής του ΓΝΡ Λευτέρης Μαρκάκης καλωσόρισε τον υπουργό, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως θα γίνει αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ενισχυθεί το ΓΝΡ με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
«Η προτεραιότητα επίλυσης και για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και γενικότερα για τα νοσοκομεία μας είναι πρώτα στο ανθρώπινο δυναμικό, διότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για να μπει νέος κόσμος. Άρα είναι προτεραιότητα αυτό, να δοθούν κίνητρα. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι σε όλα τα νοσοκομεία, επειδή υπάρχουν σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήδη έχουμε ζητήσει και από τις πρωτοβάθμιες δομές – που θα καλυφθούν στο έπακρό τους και στο Ρέθυμνο – κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή. Στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, είναι να μπει ένα τμήμα που αφορά και τα ΤΕΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για εξοπλισμούς. Άρα προτεραιότητα είναι το ανθρώπινο δυναμικό που είναι και πάρα πολύ κουρασμένο αυτή τη στιγμή και παράλληλα η αναβάθμιση σε υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό γνωρίζω ότι έχει μεγαλύτερη αξία και στο Ρέθυμνο, διότι υπάρχει και ένα αίτημα της κοινωνίας ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο έχει πλέον εξαντλήσει τις δυνατότητές του».
Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει το αίτημα για ανέγερση νέου νοσοκομείου
Απαντώντας σχετικά με το θέμα ανέγερσης νέου νοσοκομείου μετά και την πρόταση παραχώρησης έκτασης στου Γάλλου που έχει γίνει από το πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το υπουργείο θα εξετάσει το αίτημα και θα ακολουθήσουν όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ανακοινώσεις.
«Το υπουργείο Υγείας κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό στο χάρτη της υγείας. Ήδη όπου έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έκρινε ότι πρέπει να γίνει ένα νέο Νοσοκομείο όπως στην Κω, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό. Θεωρούμε ότι αντίστοιχα ολοκληρώνοντας το χάρτη υγείας που θα αφορά την Κρήτη θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να πούμε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν. Θέλουμε να είμαστε μεθοδικοί, να μην λέμε μόνο εξαγγελίες όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ότι υπάρχει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει μια καλή συνεργασία και ωριμάζουν οι συνθήκες, μας κάνουν οπωσδήποτε να είμαστε πιο θετικοί σε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Αλλά όταν έχουμε να πούμε κάτι θα το ανακοινώσουμε κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα».
Γ. Κεφαλογιάννης: «Σημαντικά έργα αναβάθμισης δρομολογούνται στο νοσοκομείο, παραμένει μεγάλος στόχος η ανέγερση νέου
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τονίζοντας πως: «Με χαρά υποδεχτήκαμε τον υπουργό Υγείας, συνάδελφο Θάνο Πλεύρη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έγινε η παρουσίαση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης με τα διάφορα υποέργα, τα οποία έχουμε εντάξει και είναι ύψους περίπου 5 εκ. ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, ένα έργο ύψους 7 εκ. ευρώ θα είναι ένα πλέγμα έργων υποδομών, περίπου στα 14,5 εκ. ευρώ, κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο και δεν είχε γίνει από τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, καταθέσαμε τον οδικό χάρτη πάνω σε αυτό στο οποίο έχουμε ομονοήσει όλοι οι φορείς του Ρεθύμνου για το νέο Νοσοκομείο και δεσμεύτηκε να το μελετήσει έτσι ώστε να πάμε στα επόμενα , πολύ συγκεκριμένα βήματα και ένα όνειρο δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα, θέλω να πιστεύω πάρα πολύ σύντομα».
Επιτακτική ανάγκη στελέχωσης ειδικοτήτων πρώτης γραμμής
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης, ευχαρίστησε τον υπουργό για το έργο που έχει γίνει στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και συγκριμένα όπως είπε για τις 25 προσλήψεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, τις 14 προσλήψεις επικουρικών γιατρών και τους 109 εργαζόμενους που έχουν προσληφτεί σε λοιπό και νοσηλευτικό μόνιμο και επικουρικό προσωπικό. Επεσήμανε ωστόσο την επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το αναισθησιολογικό και τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας: «Έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για 5,5 περίπου εκ. ευρώ και με το έργο αυτό θα έχουμε πολλαπλά οφέλη, σε σχέση με το ενεργειακό αποτύπωμα και σε σχέση με την εξυγίανση των οικονομικών. Το νοσοκομείο θα μπορέσει με την υλοποίηση του έργου να εξοικονομεί ένα μεγάλο κόστος ενέργειας. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτή την ώρα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Η λοιπή στελέχωση είναι σε καλά επίπεδα, όμως υπάρχει διαχρονική υποστελέχωση στις ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπως είναι τα ΤΕΠ, το αναισθησιολογικό τμήμα και η μονάδα. Έχουν γίνει ενέργειες, έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις και έχουν επαναπροκηρυχθεί σε θέσεις μάλιστα ανώτερης βαθμίδας. Έχουν αποδώσει σε κάποιο βαθμό όμως στις ειδικότητες πρώτης γραμμής εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα» είπε στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Μαρκάκης.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονη επανέλαβε πως η περιφέρεια θα συνδράμει τα νοσοκομεία για να υλοποιήσουν τα έργα που θα τα ενισχύσουν και θα τα αναβαθμίσουν μέσω των τεχνικών της υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και εκείνη στην έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, ζητώντας από τον κ. Πλεύρη να δει το συγκεκριμένο θέμα με μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι ο νομός δεν διαθέτει άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο. Μεταξύ άλλων η κ. Λιονή, ανέφερε: «Έχουμε άριστη συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και προσπαθούμε να βοηθήσουμε κυρίως τις τεχνικές μας υπηρεσίες, παρότι είναι και αυτές υποστελεχωμένες, όμως προσπαθούμε με προγραμματικές συμβάσεις να βοηθάμε τα νοσοκομεία για να γίνουν έργα και να παρασχεθούν υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου έργο που θα το αναλάβει η περιφέρεια μέσα από το πρόγραμμα «Έλενα» και ότι άλλο ζητήσει το νοσοκομείο και μπορούμε θα το κάνουμε. Επιπρόσθετα να πω ότι έχουμε ομονοήσει όλοι: Δήμος, Περιφέρεια, βουλευτές, πανεπιστήμιο σε ότι αφορά την αναγκαιότητα νέου νοσοκομείου. Θέλω όμως να προσθέσω τη φωνή μου και να ζητήσω λίγη παραπάνω στοργή και φροντίδα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για τις ειδικότητες πρώτης γραμμής. Έχουμε μόνο ένα νοσοκομείο που απευθύνεται σε ένα πληθυσμό 100.000 συν οχτώ χιλιάδες φοιτητές, συν το στρατόπεδο, συν σχολή Αστυφυλάκων. Οι εργαζόμενοι έδωσαν παλληκαρήσια τη μάχη για κορονοϊό και έχουν τον σεβασμό και την εκτίμησή μας. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα όμως να έρθουν γιατροί, ακόμα και οικονομικά κίνητρα για να ενισχυθεί το νοσοκομείο, γιατί η εικόνα του Ρεθύμνου αδικεί τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του. Θέλουμε να δοθεί από την κεντρική πολιτεία λίγο παραπάνω σημασία για αυτές τις ειδικότητες» ανέφερε.
«Χρειαζόμαστε τρεις αναισθησιολόγους για να εξυπηρετούμε τα τακτικά χειρουργεία»
Η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Ελισάβετ Γιαννούση, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι βασικές ειδικότητες του ΓΡΝ για να μπορέσουν αποτελεσματικά να εξυπηρετούνται οι πολίτες χωρίς να εξαντλείται το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το νοσοκομείο. Πρότεινε μάλιστα το βάρος των εμβολιασμών να αναλάβει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το νοσοκομείο να κρατήσει μια εμβολιαστική γραμμή για το προσωπικό του, τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδία: «Στο δευτεροβάθμιο κομμάτι υπάρχουν υψηλού επίπεδου υπηρεσίες σε πολλά τμήματα, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Πνευμονολογική κλινική και Μαιευτική. Αυτό όμως αμαυρώνεται εξαιτίας των κενών, όμως δεν είναι δυνατόν σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με τόσο πληθυσμό να υπάρχει μέρα που να μην υπάρχει ειδικευμένος γιατρός ΤΕΠ. Αυτό δεν επιτρέπεται. Έχουν γίνει προσπάθειες, προκηρύσσονται θέσεις όμως δεν λύνεται το θέμα. Πρέπει να υπάρξει ευελιξία και απόφαση της πολιτείας, έστω και με μετακινήσεις – δεν μας αρέσει – όμως πρέπει να λυθεί με μετακινήσεις είτε από άλλα νοσοκομεία είτε από πρωτοβάθμια. Λειτουργούμε covid και μη covid ΤΕΠ με δυο ειδικευόμενους παθολογίας, χωρίς ειδικευόμενο χειρουργικής εφημερίας, με ένα ειδικευόμενο ορθοπεδικής, χωρίς διαλογή και κάποιες μέρες δυστυχώς χωρίς επιμελητή ΤΕΠ. Αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα. Περιμείνουμε τις προκηρύξεις μακάρι τα κίνητρα και οι προσπάθειες να αποδώσουν. Έχουμε γιατρό που θέλει να έρθει από το κέντρο υγείας Τζερμιάδο. Το δεύτερο είναι η αδυναμία εξυπηρέτησης πολιτών που χρήζουν τακτικό χειρουργείο. Πάνω από δυο χρόνια δε γίνονται τακτικά χειρουργεία. Ή γίνονται επιλεκτικά όταν μπορέσει να λειτουργήσει χειρουργικό τραπέζι. Χρειάζεται ενίσχυση με αναισθησιολόγους. Έχει καλυφθεί το εφημεριακό με πολύ προσπάθεια, το καθημερινό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί με ένα χειρουργικό τραπέζι για έκτακτα περιστατικά.
Χρειαζόμαστε τρεις αναισθησιολόγους για δυο χειρουργικά τραπέζια στο πρωινό ωράριο. Ένα κίνητρο θα ήταν η πληρωμή των υπεράριθμο εφημερίων. Το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση οργανισμού που είναι απαρχαιωμένος.
Η μονάδα θέλει ενίσχυση. Επίσης έχουμε και το μεγάλο πρόβλημα με τις διακομιδές. Εφαρμόζουμε τη νομοθεσία που αναφέρεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων με μεγάλο κόστος, μεγάλες αντιδράσεις και με προσωπικό που έχει εν μέρει δίκιο, γιατί δεν ήταν στα προσόντα του αυτή η διαδικασία. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από πλευράς υπουργείου να τα λύσει.
Με το ίδιο προσωπικό λειτουργεί κόβιντ με μη κοβιντ.
Ο Μανόλης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρέθυμνου αναφέρθηκε στο μισθολόγιο των γιατρών, μίλησε για τον αυξημένο πληθυσμό ασθενών που εξυπηρετεί το ΓΝΡ με αναλογικά λίγο προσωπικό. Έθεσε το ζήτημα της γραφειοκρατίας για τις προκηρύξεις των θέσεων, τόνισε τα προβλήματα του παλιού κτιρίου και την ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων Γεώργιος Γεωργακάκης έκανε επίσης αναφορά στο μισθολογικό κόστος και ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος με το επικουρικό προσωπικό. Έθεσε επίσης το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ζητώντας από το υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα γιατί όπως είπε οι άνθρωποι αυτοί είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του συστήματος.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ανέφερε: «Σε ένα νοσοκομείο αποδιοργανωμένο, που δεν γίνονται εδώ και δύο χρόνια τακτικά χειρουργεία και ζωτικά του τμήματα (Αναισθησιολογικό – ΤΕΠ – Παθολογική – ΜΕΘ – Εργαστήρια) είναι σε διαρκή επισφάλεια και το προσωπικό σε μόνιμο «burn out», ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης το μόνο συγκεκριμένο που εξήγγειλε ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση και η νέα πτέρυγα! Κατά τα λοιπά, προσλήψεις που θα γίνουν, κίνητρα που θα δοθούν, νέο νοσοκομείο που θα ενταχθεί στο νέο χάρτη Υγείας.
Μια επίσκεψη χωρίς ουσία…».
Εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη, τον μελετητή για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου συνολικού προϋπολογισμού 5,8 εκ. ευρώ που θα υλοποιηθεί με κονδύλια του ΥΜΕΠΕΡΡΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης. Για το έργο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου και περιφέρειας Κρήτης. Όπως τονίστηκε τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα σε δεκαπέντε μέρες και το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι οι δέκα μήνες, ενώ η εξοικονόμηση κόστους θα είναι μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Η ένταξη της πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και η υλοποίηση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου από την Κατηγορία Δ’ στην Κατηγορία Β’. Το όφελος αυτών των παρεμβάσεων προς τους πολίτες είναι αδιαμφισβήτητα πολλαπλό, καθώς με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση δαπανών και τη βελτίωση του λειτουργικού κόστους του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος στους χώρους περίθαλψης του ιδρύματος.
Οι εργασίες συνολικής χρηματοδότησης ύψους 5.387.800 ευρώ, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις, παρέχοντας παράλληλα στους πολίτες του Ρεθύμνου μια άμεση βελτίωση στην κτιριακή εικόνα του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νομό με δεδομένο ότι με την υπό μελέτη νέα πτέρυγα και του σημαντικού έργου ενίσχυσης του ιδρύματος με Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού από το ΠΕΠ Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 971.000€, αποτελούν ένα ολιστικό πλέγμα παρεμβάσεων και αναδιαρυθμίσεων.
Οι συνολικές παρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου από την Κατηγορία Δ’ στην Κατηγορία Β’.
Η εξοικονόμηση σε κόστος όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης θα είναι σε χρήματα ένα ποσό της τάξεως του μισού εκατομμυρίου ευρώ καθώς το ΓΝΡ θα απαλλαγεί σχεδόν από τη χρήση του πετρελαίου που χρησιμοποίει. Το έργο έχει χρόνο υλοποίησης τους δέκα μήνες. Όπως είπε ο μελετητής είναι έτοιμο και το φωτοβολταϊκό και μέσα στο 2022 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και το πρώτο εξάμηνο θα έχει διασυνδεθεί με το δίκτυο. Με το έργο όπως εξήγησε ο μελετητής η βασική πηγή ενέργειας για το νοσοκομείο θα ’ναι η γεωθερμία και όχι το πετρέλαιο και μαζί με το φωτοβολταϊκό η εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων θα είναι 500.0000 ευρώ ετησίως.
Σημειώνεται ότι τον υπουργό Υγείας υποδέχτηκαν με πανό και συνθήματα γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσηλευτικό ίδρυμα και την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.