25 °C Rethymno, GR
04/10/2022

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Στο νέο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα οδοποιίας, περιβάλλοντος και κοινωνικές δομές στο Ρέθυμνο

-Στο Ρέθυμνο τις επόμενες ημέρες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προκειμένου να γίνει αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο φέτος είναι αυξημένο κατά 150 εκατομμύρια ευρώ και ανέρχεται σε 565 εκατομμύρια ευρώ

Σημαντικά έργα οδοποιίας, έργα που θα θωρακίσουν περιβαλλοντικά περιοχές που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις με δομές κοινωνικού χαρακτήρα όπως είναι βρεφονηπιακοί σταθμοί, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Το νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ήταν το πρώτο σε επίπεδο χώρας που έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα είναι αυξημένο κατά 150 εκ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο και ανέρχεται στα 565.000.000 ευρώ.

Η αξιοποίηση των κονδυλιών του είναι μονόδρομος για δήμους και Αντιπεριφέρειες με δεδομένη την οικονομική κρίση και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει μελετητική ωριμότητα, ώστε αμέσως μόλις ανοίξουν οι άξονες του προγράμματος, εκτιμάται έως το τέλος του χρόνου, να υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις για να εξασφαλιστούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο του νομού έτοιμα για χρηματοδότη είναι όλα τα τμήματα του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (αγιοβασιλειώτικο δρόμο) ΑΚ, ωστόσο σε συνεννόηση της Αντιπεριφέρειας με τον δήμο Αγίου Βασιλείου προκρίνεται για χρηματοδότηση το οδικό τμήμα Σπήλι – Άγιος Δημήτριος, το οποίο δεν αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου (Αρμένοι – Παλέ, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες), έχει κριθεί ωστόσο ως τμήμα που χρήζει άμεσης βελτίωσης και παρέμβασης και για αυτό και προκρίνεται προς ένταξη με συνολικό προϋπολογισμό 22 εκ. ευρώ.

Επίσης με κονδύλια του νέου προγράμματος θα υλοποιηθεί το τμήμα του αμαριώτικου δρόμου Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 14.039.000€ βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.

Στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί και η μελέτη του οδικού τμήματος: Πάνορμο – Γαράζο και αφορά στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων ερευνών και μελετών για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάνορμο – Γαράζο, με προεκτιμώμενη αμοιβή της μελέτης 2.269.696,00€ (με Φ.Π.Α.). Η μελέτη αφορά νέα χάραξη δρόμου, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και να μειωθεί ο χρόνος μετακίνησης κατά μήκος του υπόψη οδικού άξονα. «Η μελέτη αυτή έρχεται να κουμπώσει με την άλλη μελέτη που εκπονούμε και ολοκληρώνεται, το τμήμα Γαράζο – Ανώγεια. Είναι νέα χάραξη, θα ξεκινάει από το Πάνορμο, θα καταλήγει στο Γαράζο και θα συναντά εκεί τη μελέτη που θα φτάνει μέχρι τα όρια του νομού», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή.

Στόχος όπως πρόσθεσε η κυρία Λιονή είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα, αφού όπως εξήγησε θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. «Θα είναι ένας μεγάλος οδικός άξονας με προδιαγραφές 21ου αιώνα» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα των οποίων οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και αφορούν τις οριοθετήσεις ποταμών, εφόσον αυτά είναι επιλέξιμα στους άξονες του προγράμματος.

Ειδικότερα, από τη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ήδη εκπονούνται 12 μελέτες οριοθετήσεων ποταμών, από τις οποίες θα προκύψουν 12 ώριμα για δημοπράτηση αντιπλημμυρικά έργα. «Για εμάς είναι πρώτης προτεραιότητας τα αντιπλημμυρικά έργα» υπογράμμισε η κυρία Λιονή.

Η Μαρία Λιονή ανέφερε πως το νέο πρόγραμμα το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα εφόσον αξιοποιηθεί σωστά από όλους μπορεί να βάλει την Κρήτη ολόκληρη σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Απαιτείται όμως όπως επεσήμανε να υπάρχουν ώριμες μελέτες για να μπορούν γρήγορα να εξασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε σχετικές δηλώσείς της για το νέο ΕΣΠΑ η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου σε ότι αφορά τα έργα της αρμοδιότητας της Αντιπεριφέρειας είναι πανέτοιμη μελετητικά. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους κάθετους άξονες, έχει γίνει επικαιροποίηση των μελετών, οπότε προσδοκούμε να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ νέα οδικά τμήματα και του Αμαριώτικου δρόμου και του Αγιοβασιλειώτικου δρόμου.

Σίγουρα θα τελειώσει η μελέτη της νέας χάραξης του δρόμου του Μυλοποτάμου, που θα ξεκινάει από το Πάνορμο και θα καταλήξει στα Ανώγεια. Επίσης, φιλοδοξούμε να τελειώσει γρήγορα η μελέτη του Αρχαιολογικού μουσείου, την οποία έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε στο τέλος του προγράμματος να την εντάξουμε και σαν έργο, (την κατασκευή του δηλαδή). Βέβαια, θα είμαστε έτοιμοι μελετητικά είτε για μεσαίου μεγέθους αντιπλημμυρικά έργα στο Ρέθυμνο, γιατί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα μας παραδοθούν οι μελέτες τις οποίες έχουμε αναθέσει εδώ και ένα χρόνο περίπου (για τις οριοθετήσεις των ποταμών). Αν δεν χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ θα συνεννοηθούμε με τα αρμόδια υπουργεία πως θα αξιολογηθούν οι μελέτες αυτές, έτσι ώστε να έχουμε μια ιεράρχηση στα έργα για τους πιο επικίνδυνους ποταμούς που «πνίγουν» εδώ αστικό αστό. Επίσης το νέο πρόγραμμα θα διαθέτει αυξημένους πόρους προς αξιοποίηση για το κοινωνικό κομμάτι, για υποδομές ή για παροχή κοινωνικών. Επομένως οι φορείς υλοποίησης έργων όπως είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που είναι οι δήμοι, οι εκκλησίες και κάθε ένας φορέας ο οποίος έχει αυτόν τον σκοπό στο καταστατικό του θα μπορεί να σχεδιάσει, να μελετήσει και να υλοποιήσει έργα μέσω του νέου ΕΣΠΑ».

Και πρόσθεσε ότι: «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Θα γίνει, όπως και σε κάθε πρόγραμμα, εκτενέστατη παρουσίαση των προσκλήσεων, των προγραμμάτων, των χρημάτων, θα επισκεφτεί και ο περιφερειάρχης και η διαχειριστική αρχή όλες τις ενότητες και βεβαίως θα είναι παρουσία των δήμων και των άλλων φορέων υλοποίησης έργων, εκκλησίες κ.λπ. Οπότε εκεί θα γίνει συζήτηση, θα δοθούν και διευκρινήσεις και θα πρέπει οι φορείς αυτοί γρήγορα να αρχίσουν και να τελειώσουν τις μελέτες τους, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά το μεγαλύτερο δυνατό τρόπο το νέο πρόγραμμα, το οποίο σημειωτέον είναι και κατά 150.000.000 μεγαλύτερο από το προηγούμενο, δηλαδή έχει περισσότερα χρήματα. Θα αξιοποιηθούν γιατί τα έχουμε μεγάλη ανάγκη».

 

15 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο Ρεθύμνου για τις αστικές αναπλάσεις

Εν τω μεταξύ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις του δήμου Ρεθύμνου με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις αστικών αναπλάσεων που απευθύνονται στις τέσσερις πρωτεύουσες νομών του νησιού.

Το τμήμα προγραμματισμού του δήμου και η Τεχνική Υπηρεσία ετοιμάζονται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στον άξονα που άφορα στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων), στο οποίο συμμετείχε ο δήμος Ρεθύμνου με τον δήμο Αγίου Βασιλείου, δρομολογώντας σημαντικά έργα στην πόλη και τους οικισμούς. Το νέο πρόγραμμα ωστόσο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μητροπολιτικούς δήμους με δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε μια ακτίνα από τον Πλατανιά μέχρι και το ύψος του στρατοπέδου. Ο προϋπολογισμός για τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που όμως ενδέχεται να διπλασιαστεί, καθώς οι εκπτώσεις «επιστρέφουν» στα ταμεία του δήμου που έχει την δυνατότητα να συμπεριλάβει νέες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» τόσο ο δήμαρχος Ρεθύμνου όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στη φιλοσοφία της αναζωογόνησης των γειτονιών και της σύνδεσής τους μεταξύ τους. Στις περιοχές παρέμβασης περιλαμβάνονται με ένα πλέγμα αναπλαστικών υποδομών τόσο η περιοχή της Καλλιθέας όσο και του Μασταμπά, ενώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποβληθεί προς ένταξη και η κατασκευή νηπιαγωγείου στην οδό Ασκούτση.

 

Προτεραιότητες του ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2021-27

Οι προτεραιότητες του περιφερειακού προγράμματος 2021-2027 είναι οι παρακάτω:

– η προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας.

– η στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

– η ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας.

– η ενίσχυση της Κοινωνικής Δυναμικής και Συνοχής.

– η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας.

– η ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη των Αστικών Κέντρων και της Υπαίθρου.

– η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

– η ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

– η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής.