Το εγχείρημα του Δημήτρη Μαραμή, να αποδώσει με τη μορφή λαϊκής όπερας το γνωστό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης», μπορεί να θεωρηθεί καλλιτεχνικά επιτυχημένο.
Άλλο τόσο, μπορεί να θεωρηθεί δικαιωμένη η επιλογή της Περιφέρειας Κρήτης να μετάσχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με την παράσταση αυτή ως κεντρική: όχι μόνο επειδή είναι πράγματι μια παραγωγή αντάξια της σπουδαιότητας της επετείου, αλλά και επειδή προέκυψε ως αποτέλεσμα συνέργειας και με άλλους φορείς του νησιού, και συγκεκριμένα του Δημοτικού Περιφερειακού του Θεάτρου και των τεσσάρων μεγάλων Δήμων (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου).
Είναι αλήθεια ότι το κοινό της Κρήτης, αλλά και της χώρας γενικότερα, δεν έχει ιδιαίτερη εξοικείωση με το είδος του μουσικού και του λυρικού θεάτρου.
Πρωτοβουλίες όπως αυτή, παράλληλα με τη δραστηριότητα του Πολιτιστικού Κέντρου Κρήτης στο Ηράκλειο (θυμίζουμε εδώ τις 7 παραστάσεις της όπερας του Μότσαρτ «Ιδομενέας» στις πόλεις του νησιού τον περασμένο Ιούλιο) συμβάλλουν αναμφίβολα στην κατεύθυνση αυτή.
Ομοίως αξίζει να σημειωθεί ότι η δωρεάν είσοδος στις συγκεκριμένες παραστάσεις συνιστά, για μια μερίδα τουλάχιστον, του κοινού ένα ακόμη κίνητρο.
Χαιρόμαστε και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που ο «Καπετάν Μιχάλης» ζει μια δεύτερη ζωή μέσα από τη μουσική του Δημήτρη Μαραμή και τη σπουδαία φωνή και σκηνική παρουσία του βαθύφωνου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τάσου Αποστόλου. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν φυσικά σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, όπως η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σκηνοθέτης Έφη Θεοδώρου, ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης και οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης.
Χωριστή αναφορά για την ερμηνευτική και υποκριτική τους επάρκεια αξίζουν οι δέκα ακόμη επί σκηνής καλλιτέχνες, οι οποίοι επί δύο συνεχόμενες ώρες υποστήριξαν με το ταλέντο και τη δουλειά τους τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του δίωρου αυτού εγχειρήματος:
- Χάρης Ανδριανός και Θοδωρής Βουτσικάκης (Καπετάν Πολυξίγκης και Νουρή μπέης/Κοσμάς, αντίστοιχα)
- Χριστίνα Μαξούρη και Αγγελική Τουμπανάκη (Ρηνιώ/Θοδωρής και Κατερίνα/Μαρία, αντίστοιχα)
- Fide Koksal (Εμινέ)
- Και τα μέλη του «χορού» των συγχωριανών, Τούρκων και καπεταναίων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σκηνής του έργου: Βασίλης Δημακόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Ιωάννης Κοντέλλης, Χρήστος Ραμμόπουλος, Μαρίνος Ταρνανάς.
Εκτός από τις 4 παραστάσεις στην Κρήτη, οι φωνές τους θα ακουστούν και σε προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου παράσταση στο Ηρώδειο.