14 °C Rethymno, GR
02/02/2023

Ο απολογισμός της τριετούς θητείας της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λ. Μπορμπουδάκη

«Διαφάνεια, αξιοκρατία, αλήθεια, συνεργασία και καθημερινός αγώνας προσπαθώντας να λύνουμε τα προβλήματα. Πάνω σε αυτές τις βάσεις δουλέψαμε. Όχι αφ υψηλού καθισμένοι στο γραφείο της διοίκησης, αλλά στο πεδίο της μάχης μαζί με τους υγειονομικούς μας, έχοντας μοναδικό στόχο να σταθούμε δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του και να πάμε την υγεία στην Κρήτη, ένα βήμα πιο μπροστά. Πιστεύω πως το καταφέραμε».

Αυτό τόνισε στη συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό του έργου που έγινε, στη διάρκεια της τριετούς  θητείας της, η απερχόμενη διοικήτρια της 7ης Υ.Πε. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη.

«Η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νησιού, σε συνεργασία με τον Υποδιοικητή της ΥΠΕ κ. Δημήτρη Αγαπίου, έγινε εν μέσω της πανδημίας που αποτέλεσε την σημαντικότερη κρίση στη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο», είπε η ίδια επισημαίνοντας ότι η Κρήτη όλο αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή και η επιδημιολογική εικόνα του νησιού κατατάσσεται στις καλύτερες της παγκόσμιας κοινότητας.  Είχαμε τους λιγότερους θανάτους πανελλαδικά και πετύχαμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα. Η φράση «κάντο όπως η Κρήτη» ακουγόταν συχνά στο Υπουργείο Υγείας από τους Γενικούς Γραμματείς, που χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα τον τρόπο που λειτουργούσαμε στην υγειονομική μας περιφέρεια, στην διαχείριση της πανδημίας».

«Η Κρήτη είναι ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί υγειονομικά ασφαλές στην διεθνή τουριστική αγορά» είπε η κ. Μπορμπουδάκη τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε όχι από την δουλειά ενός, αλλά από την ομαδικότητα, την εξωστρέφεια, την διάθεση για συνεργασία πάρα πολλών ανθρώπων.

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί δεν χρειάσθηκε να διακομισθεί ούτε ένας ασθενής εκτός Κρήτης, »σημείωσε.

Παράλληλα με την διαχείριση της πανδημίας η απερχόμενη διοίκηση έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό.

 

Διπλασιάστηκαν οι κλίνες Μ.Ε.Θ.

Σε διάστημα δύο χρόνων όπως είπε, διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ. του νησιού, προχώρησαν σημαντικά έργα υποδομής, αναβαθμίστηκαν Κέντρα Υγείας,  η Π.Φ.Υ. και τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η απερχόμενη διοικήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ στην Κρήτη αποτελεί για εμάς ένα από τα σημαντικότερα έργα που καταφέραμε να υλοποιήσουμε.

Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μία νέα υπερσύγχρονη ΜΕΘ στο ΠαΓΝΗ (αναπτύσσοντας 15 νέες κλίνες), από τις καλύτερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης δημιουργήσαμε και στελεχώσαμε 6 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Χανίων, 4 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Βενιζέλειο καθώς και 2 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Αγίου Νικολάου (από ίδιους πόρους)».

 

Το πρώτο PET-CT στην Κρήτη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες του πρώτου και μοναδικού PET-CT στην Κρήτη που θα λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Το PET-CT είναι βασικός εξοπλισμός πυρηνικής ιατρικής, που χρειάζεται κυρίως στους ογκολογικούς ασθενείς και μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πηγαίνουν για την σημαντική αυτή εξέταση στην Αθήνα, κάτι που επιβαρύνει οικονομικά και ψυχολογικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα μεγάλα έργα στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο του απολογισμού αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, στα νοσοκομεία της Κρήτης.

– Συνολική ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου του Βενιζελείου νοσοκομείου προϋπολογισμού 7.779.316,84€

– Μελέτη «Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Γ.Ν. Βενιζέλειο–Πανάνειο» συνολικού προϋπολογισμού 204.026,06€.

– Μελέτη για αποπεράτωση του Πανανείου Δημοτικού Νοσοκομείου προϋπολογισμού 1.248.404,30€.

Είναι σημαντικό ότι εντάχθηκαν οι παραπάνω μελέτες ύψους περίπου 9,5 εκ. ευρώ για το Βενιζέλειο νοσοκομείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας  ταυτόχρονα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση υλοποίησης των έργων αυτών, με εργολαβίες της τάξεως των 50.000.000 ευρώ.

– Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανέγερση του πέμπτου ορόφου της ογκολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου προϋπολογισμού 6.037.980,86€.

– Για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της η ΥΠΕ Κρήτης θα χρηματοδοτήσει ένα έργο ύψους 1.100.000 ευρώ. Την επέκταση των οξέων της ψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ, ένα σημαντικό έργο για την ψυχική υγεία, ένα χρόνιο αίτημα του νοσοκομείου.

– Μελέτη επέκτασης του ΓΝ Ρεθύμνου, με προϋπολογισμό 753.000 ευρώ.

– Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης, έργο προϋπολογισμού άνω των 20.000.000€

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης υποβλήθηκε στις 25-01-2021 πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ELENA για την Ανακαίνιση Ενεργειακής Απόδοσης σε 16 Κέντρα Υγείας της 7 ης ΥΠΕ Κρήτης.

 «Ενδεικτικά, , για έργα και μελέτες μόνο, κατά την διάρκεια της θητείας μας έχουν διασφαλισθεί πάνω από 38.000.000€, στα οποία αν προσθέσουμε και τη χρηματοδότηση των εργολαβιών για τα έργα του Βενιζελείου νοσοκομείου που έχουμε εξασφαλίσει, το ποσό ξεπερνά τα 88.000.000€. Προσθέτοντας και τις αναβαθμίσεις ΤΕΠ, χειρουργείων, δημιουργίας ΜΑΑΦ, κέντρο τραύματος που έχουμε στον προγραμματισμό μας για τα νοσοκομεία της Κρήτης, τότε το ποσό ξεπερνά τα 100.000.000€.

Όταν αναλάβαμε έτρεχαν μελέτες και έργα περίπου 3.500.000€, επομένως για εμάς ήταν μεγάλο στοίχημα να καταφέρουμε να εντάξουμε την υλοποίηση έργων και σημαντικών υποδομών για τη δημόσια υγεία στην Κρήτη». είπε η κ. Μπορμπουδάκη

Κλείνοντας τον απολογισμό της η απερχόμενη διοικήτρια ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες στην Υγειονομική Περιφέρεια, τους υγειονομικούς  στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και σε όλες τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί της κατά την διάρκεια της θητείας της.