22 °C Rethymno, GR
26/03/2023

«Ο Χριστός εν τω μέσω ημών και εστί και έσται»

Ξεχείλισε η αγάπη του πατέρα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου προς τον υιό του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθυμνου κ. Πρόδρομο, ο οποίος τον συνόδεψε και τον εγκατέστησε στον παλαίφατο θρόνο της θεοσώστου Μητροπόλεως Ρεθύμνου.

«Έλλαμψον εν ταις καρδίαις ημών, φιλάνθρωπε Δέσποτα, το της σης θεογνωσίας ακήρατον φως και τους της διανοίας ημών οφθαλμούς διάνοιξον …».

Με αισθήματα αφάτου χαράς και συγκινήσεως υποδέχθηκε το Ρέθυμνο τον από Κνωσσού και νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Εισήλθαμε κι εμείς εις τη χαρά της ενθρονίσεως του νέου Ποιμενάρχη μας , οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , εκπροσωπούμενοι από τον επισήμως προσκεκλημένο γράφοντα πρόεδρο κ. Γεώργιο Ν. Βλατάκη, Άρχοντα Νομοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και νομικό σύμβουλο της Μητροπόλεως Ρεθύμνου.

Γευτήκαμε την συγκίνηση, τη χαράν, την σπανίαν αλλά εξίσου παραδειγματική πατρική αγάπη που επέδειξε ολοκαρδίως ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος προς «το παιδί του» όπως τον αποκάλεσε βαθύτατα συγκινημένος.

Κρατήσαμε μέσα μας αυτήν την άδολη αγάπη που τρέφει ο πατέρας προς το παιδί του καθώς και τα ηχηρά λόγια που αντηλλάγησαν μεταξύ τους έμπροσθεν του Ρεθυμνιακού λαού. Προτροπές, συμβουλές, που μόνον ένας πραγματικός πατέρας απευθύνει στο παιδί του.

Ακούσαμε να λέει ο Αρχιεπίσκοπος ότι λαμβάνει την μεγαλύτερη χαρά της ζωής του μετά από την εκλογή του στο θρόνο της Κρήτης. Δεν δίστασε να λυγίσει μπροστά στον πιστό λαό του Θεού, δείχνοντας τα αγνά αισθήματα του για τον υιό του κ. Πρόδρομο με δάκρυα στα μάτια. Όλα είχαν τον συμβολισμό και τη σημασία τους, ακόμη και η ποιμαντική ράβδος που του δώρισε. Ποιος δεν θα αισθανόταν υπερήφανος για έναν τέτοιο πατέρα;

Ο κ. Πρόδρομος αντιληφθήκαμε ότι πολλές φορές έμεινε εκστατικός από τα φιλόφρονα έκδηλα αισθήματα του πατέρα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Αισθήματα που λίγοι έχουν δεχθεί στην πορεία του βίου τους τόσο στολισμένα και που θα τον βαραίνουν εσαει.

Προσέξαμε πολύ τα λόγια του Αρχιεπισκόπου και κυρίως την προτροπή του προς τον νέο Άγιο Ρεθύμνης να «μην κάνει τα λάθη που αυτός έπραξε», αλλά να προσπαθήσει να μπει στα σπίτια αυτού του υπέροχου ρεθυμνιακού λαού, να τους γνωρίσει , να αφουγκραστεί τα προβλήματα του, να μοιραστεί τις χαρές και τις λύπες του.

Ιδιαιτέρως σταθήκαμε στον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Ποιμενάρχη μας, ο οποίος ξεκίνησε με τον Παντελή Πρεβελάκη και μεταξύ άλλων κάλεσε τον πιστό λαό να βαδίσουν τον μονόδρομο τῆς ἀγάπης.

Μας ευαρέστησε η είδηση εκ μέρους του νέου Ποιμενάρχη μας ,ότι η εικόνα της Παναγίας της Κεράς θα τοποθετηθεί σε ειδικό εικονοστάσι στο μητροπολιτικό ναό, ώστε να τιμάται δεόντως, ενώ προθυμοποιήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το κόστος αυτό του εικονοστασίου.

Επιπροσθέτοντας εμείς οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες την αίτηση μας να αναλάβουμε το κόστος της ασημένιας κανδήλας που θα καίει ακοιμήτως στο εικονοστάσι αυτό, αποδεχόμενοι ευγενώς την παράκληση μας αυτή τόσο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου όσο και του Αγίου Ρεθύμνης.

Ακολουθώντας όλο το πρόγραμμα της ενθρονίσεως του νέου ποιμενάρχη μας, διαπιστώσαμε τον ωραίο και από στήθους λόγο του, το χαμογελαστό πρόσωπο του, την ευγένεια του, το επικοινωνιακό του χαρακτήρα του, το λιπαρές θεολογικό του κήρυγμα, το αυστηρό και με νόημα προγραμματισμό του , ευελπιστώντας ότι θα εισελθει στις καρδιές των Ρεθυμνίων.

Εισπράξαμε την ζεστή αγκαλιά και τα φιλόφρονα αισθήματα που εγκάρδια πολλαπλώς πρόσφερε ο νέος Ποιμενάρχης μας κος Πρόδρομος , στο πρόεδρο κ. Γ. Βλατάκη και ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί τη συνέχιση και διατήρηση της αγαστής συνεργασίας με τον σύλλογο μας.

Επανακάμψας εις το κλεινόν άστυ επιθυμούμε να εκφράσουμε τις εκ βάθους καρδίας μας ευχαριστίες στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Νικόλαο Νικηφόρο για την αγάπη και την αβραμιαία φιλοξενία που μας επεφύλαξε. Τους ευπροσήγορους ιερείς π. Παναγιώτη, π. Γεώργιο , π. Θεολόγο για την ανύσταχτη φροντίδα τους το τριήμερο της παραμονής μας στο Ρέθυμνο, αλλά κυρίως όμως να καταθέσουμε τα φιλόφρονα αισθήματα μας προς τον νέο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο για την πολύ και εκχέουσα έκδηλη αγάπη του στο πρόσωπο μου.

Σας Ευχόμαστε Ευλογημένος ο ερχόμενος Άγιε Ρεθύμνης, σεβαστέ μας Ποιμενάρχα , ο Χριστός εν τω μέσω ημών, με την υπόσχεση ότι λίαν συντόμως θα σας υποδεχθούμε στην Αθήνα ώστε να γνωρίσετε και ευλογήσετε από κοντά τα απόδημα τέκνα σας. Ερρωσθε!