Δημογραφικό, Εθνικό Σύστημα Υγείας και νέα γενιά, το τρίπτυχο προτεραιοτήτων για τον πρόεδρο του κόμματος
Η εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όπως προέκυψε από τις κάλπες του Μαΐου, δείχνουν την επιθυμία του κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια του κινήματος για επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο ως πρωταγωνιστής. Έχει πρόγραμμα, έχει ολοκληρωμένες προτάσεις και μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της πρόσφατης προεκλογικής επίσκεψής του στο Ρέθυμνο.
Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο η διατήρηση της βουλευτικής έδρας στο Ρέθυμνο, αλλά η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε επίπεδο Κρήτης, σε επίπεδο χώρας.
Το δημογραφικό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η νέα γενιά, αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες για τον κ. Ανδρουλάκη, ζητήματα για τα οποία το κόμμα του έχει επεξεργαστεί προτάσεις.
Κάνει λόγο για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της χώρας το οποίο θα είναι ανθεκτικό στις παγκόσμιες αναταραχές και ταυτόχρονα εξωστρεφές, αναφέρεται στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη διόρθωσης της στρεβλής ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας που είναι ο τουρισμός.
«Η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή, ρεαλιστική και προοδευτική αντιπολίτευση που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα «Ρ.Ν»:
- Δεύτερη επίσκεψη στην Κρήτη και το Ρέθυμνο μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το αποτέλεσμα που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ. Τι κλίμα συναντήσατε;
«Η Κρήτη αποτελεί το σπίτι μου, το μέρος που μεγάλωσα και όπως είναι λογικό βρίσκομαι εκεί συχνά και όχι μόνο προεκλογικά. Γνωρίζω τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες του νησιού. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην Κρήτη και το Ρέθυμνο μετά τις εκλογές και το κλίμα που συναντώ είναι πολύ θετικό. Υπάρχει η επιθυμία του κόσμου να στηρίξει τη νέα αυτή προσπάθεια που κάνουμε και η Δημοκρατική Παράταξη να επανέλθει ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο».
- Στο Ρέθυμνο ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι προφανής και έχει να κάνει με τη διατήρηση της βουλευτικής έδρας. Σε επίπεδο Κρήτης πού τοποθετείτε τον πήχη, με δεδομένο πως ο εκλογικός χάρτης του νησιού για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου βάφτηκε γαλάζιος;
«Η Κρήτη είναι μία περιοχή που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης από την εποχή ακόμα του Εθνάρχη, Ελευθερίου Βενιζέλου. Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, όπου η Κρήτη μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα βάφτηκαν γαλάζια, ενισχύουν την προσπάθειά μας για να αποκτήσει η χώρα μία ισχυρή, ρεαλιστική και προοδευτική αντιπολίτευση, που δεν θα λειτουργεί ως ο χρυσός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με ολοκληρωμένες προτάσεις θα μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που έχει ανάγκη η χώρα. Για να δώσουμε ξανά στο νησί μας, το πολιτικό χρώμα που του ταιριάζει: Το πράσινο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της προοπτικής. Το πράσινο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας».
- Ένα σχόλιο για την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου;
«Ο κάθε πολιτικός αρχηγός κάνει τις επιλογές του».
- Ποια θα προτεραιοποιούσατε ως τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας και ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους;
«Ίσως το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το δημογραφικό, μία βραδυφλεγής βόμβα που πρέπει άμεσα να απενεργοποιήσουμε με πολιτικές που βοηθούν τη νέα γενιά, όπως είναι μία ριζικά διαφορετική στεγαστική πολιτική που θα δημιουργήσει δημόσιο απόθεμα 150.000 κατοικιών, είτε νεόδμητων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακατασκευασμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ώστε να ενοικιάζονται με χαμηλό αντίτιμο,δημιουργώντας και έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, μειώνοντας το κόστος στέγασης που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Παράλληλα, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους γονείς να ανταπεξέλθουν στο νέο τους ρόλο, διασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Θέλουμε να επαναφέρουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία που είχαμε πάρει για την ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας των μητέρων ελεύθερων επαγγελματιών.
Τέλος, δεν νοείται σε μία χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιο δημογραφικό πρόβλημα, οι οικογένειες με δύο παιδιά να έχουν ελάχιστη φοροελάφρυνση σε σχέση με τις οικογένειες χωρίς παιδιά. Θα πρέπει να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που η διαφορά είναι διψήφια, ενώ στην Ελλάδα η διαφορά είναι μόλις τρεις μονάδες.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο γίνεται καθημερινά όλο και πιο εμφανές στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη την αναγέννηση του ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην Ένωση, ξεπερνώντας ακόμα και τη Λιθουανία, με αποτέλεσμα να είμαστε πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.
Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, καθώς 67 σημεία, πολλά εκ των οποίων μαζικοί τουριστικοί προορισμοί, καλύπτονται από μόλις ένα ασθενοφόρο. Την ίδια στιγμή οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τις λίστες της ντροπής, καθώς χιλιάδες βρίσκονται σε αναμονή για ένα χειρουργείο, λόγω των πολλών κενών σε βασικές ειδικότητες.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας, την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και ουσιαστικά κίνητρα για την ενίσχυση της φροντίδα υγείας στα νησιά μας και τις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι μόνο αν σταθεί η νέα γενιά όρθια, θα ορθοποδήσει και η χώρα. Στους νέους μας αξίζουν καλές θέσεις εργασίας»
Επιπλέον, είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι μόνο αν σταθεί η νέα γενιά όρθια, θα ορθοποδήσει και η χώρα. Στους νέους μας αξίζουν καλές θέσεις εργασίας και όχι αυτές των 400 και 500 ευρώ, που προβλέπει η ανάπτυξη real estate που προωθεί η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Για τον λόγο αυτό προτάσσουμε τη δημιουργία 50.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης για νέους ανέργους στον ιδιωτικό τομέα με 4ετη επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Παράλληλα, προτείνουμε τη μείωση της φορολογίας στην εργασία για νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις προκειμένου να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία».
- Βλέπετε ανάγκη συγκρότησης νέου παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας στη χώρα; Και αν ναι με ποιους τρόπους και προς ποια κατεύθυνση;
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα είναι ανθεκτικό στις παγκόσμιες αναταραχές και ταυτόχρονα εξωστρεφές. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα εισρεύσουν στη χώρα μας μέχρι το 2027, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις βάσεις για μία οικονομία, που δεν θα στηρίζεται σε επενδύσεις real estate αλλά στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, ικανή να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας, που θα επιτρέψουν στη νέα γενιά να δημιουργήσει στον τόπο της. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτούνται επενδύσεις στις υποδομές σε τομείς όπως είναι οι μεταφορές αλλά και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που θα επιτρέψει τη διάχυση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ σε όλη την κοινωνία μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων από δήμους, αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς αλλά και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους.
«Το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το δημογραφικό, μία βραδυφλεγής βόμβα που πρέπει άμεσα να απενεργοποιήσουμε»
Πρέπει ακόμα να αλλάξουμε τα κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτοντας ως προτεραιότητα την ελληνική προστιθέμενη αξία και την απασχόληση. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων να γίνεται από τις Τράπεζες.
Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε βάση στην αύξηση των εξαγωγών και της παραγωγής μέσω της διασύνδεσης του τουρισμού και με άλλους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής».
- Περιφερειακή ανάπτυξη: Έχετε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που θα ενίσχυε την ελληνική ύπαιθρο; Πως βλέπετε τα ζητήματα των συνεταιρισμών;
«Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του θέτει ως προτεραιότητα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις την προστασία και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, με τη διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες.
Θεωρούμε ότι οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα παράγουν μοναδικής ποιότητας γεωργικά προϊόντα. Ζούμε όμως σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και οι μικρές ποσότητες που παράγουν δεν μπορούν να τις καταστήσουν ανταγωνιστικές. Βασικό πρόταγμά μας για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος είναι η ενίσχυση των συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων μεταξύ των οποίων η στήριξη των οργανώσεων παραγωγών, των διεπαγγελματικών οργανώσεων και ενός υγιούς και ακομμάτιστου Συνεταιριστικού Κινήματος».
«Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορούμε να διαμορφώσουμε τις βάσεις για μία οικονομία, που δεν θα στηρίζεται σε επενδύσεις real estate αλλά στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη»
- Τουρισμός, μαζικός τουρισμός, αγροτουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός: θα συνηγορούσατε στην ανάπτυξη νέων μοντέλων για την ελληνική πολυνησία και ειδικότερα για την Κρήτη; Και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;
«Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Όμως ο τρόπος ανάπτυξής του μέχρι τώρα είναι στρεβλός. Δεν αρκεί να πανηγυρίζουμε για τα εκατομμύρια των επισκεπτών, με περιορισμένη προστιθέμενη αξία και μία ανάπτυξη που επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ το περιβάλλον.
Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τη νησιωτικότητα ως ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Πρέπει ακόμα να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση βάζοντας ποιοτικούς μετρήσιμους στόχους.
Να περάσουμε από την απλή καταγραφή των αφίξεων, στην αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών των ελληνικών ποιοτικών, βιολογικών και μη προϊόντων. Να μετατρέψουμε τους επισκέπτες, που γεύονται τα ποιοτικά μεταποιημένα προϊόντα μας, σε πρεσβευτές όταν γυρίζουν πίσω στις χώρες τους, ενισχύοντας τις εξαγωγές, και διαχέοντας την προστιθέμενη αξία από τον τουρισμό σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές.
Για τον λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκα τη Μονή Τοπλού που τυποποιούν λάδι και κρασί, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου με τα πασίγνωστα τυριά, το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας στη Χίο με τα εξειδικευμένα προϊόντα και το μουσείο Μελιού στη Ρόδο, καθώς εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας».