13 °C Rethymno, GR
01/04/2023

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Οι εκπτώσεις τονώνουν την αγοραστική κίνηση στο Ρέθυμνο

-θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου και οι εκπτώσεις φαίνεται τελικά να αποτελούν ένα κίνητρο για αγορές κυρίως για τα είδη που οι καταναλωτές έχουν ανάγκη. Οι γενναίες προσφορές και τα υψηλά ποσοστά έκπτωσης που προσφέρουν οι επιχειρηματίες, δεν περνούν αδιάφορες και μετά από πολύ καιρό τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων τονώνονται.

Στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα που φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο είναι τα καταστήματα πώλησης καλών ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων, όπως και υποδημάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παρατεταμένη περίοδος της πανδημίας χωρίς κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των γάμων κυρίως και δευτερευόντως των βαπτίσεων, έχει αυξήσει κατακόρυφα και τη ζήτηση για ανδρικά κοστούμια, γυναικεία φορέματα και καλά υποδήματα.

Αντίστοιχα αυξημένη είναι η κίνηση και σε καταστήματα που πωλούν είδη που σχετίζονται με αυτή την ένδυση, όπως για παράδειγμα καταστήματα τσαντών και αξεσουάρ, όπως και τα καταστήματα που πωλούν προϊόντα περιποίησης και καλλωπισμού.

Η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε πως η αγορά έχει τονωθεί σημαντικά το τελευταίο δεκαήμερο: «Η εικόνα που έχουμε είναι καλή προς στιγμής, είτε γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν λίγο με αέρα και ο κόσμος κατέβηκε στην αγορά, είτε γιατί οι εκπτώσεις ανά βδομάδα γίνονται προφανώς και λίγο μεγαλύτερες. Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε καλή προσέλευση του κόσμου στην αγορά. Και ντόπιοι και ξένοι. Θεωρώ ότι όσο οι μέρες περνάνε, η προσέλευση του κόσμου θα είναι και πιο εξειδικευμένη. Δηλαδή οι γυναίκες, γιατί σε αυτές απευθυνόμαστε, το 80% των εμπόρων, ήδη ξέρουν τι θέλουνε, οπότε θα κοιτάξουν να τις ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους με τις τιμές οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα ποσοστό γύρω στο 40% αυτή τη στιγμή.

Αν έχουν επιλέξει κάτι που έχει επάρκεια, δηλαδή υπάρχει σε ποσότητες σε ένα μαγαζί, θεωρώ ότι θα περιμένουν να κατέβει η τιμή λίγο ακόμα. Αν το εμπόρευμα που έχουν επιλέξει δεν είναι σε επάρκεια, το αγοράζουν αν το χρειάζονται».

Η ρευστότητα αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος γνωρίζει καλά πως το ενεργειακό κόστος και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας των αυξημένων λογαριασμών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, λειτουργεί ανασταλτικά για τις αγορές ακόμα και στην περίοδο των εκπτώσεων: «Το βασικό είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει προσέλευση του κόσμου στα καταστήματά μας, σίγουρα και το ταμείο είναι καλό. Τώρα ότι συναγωνίζεται το ταμείο μας με το ενεργειακό, και το κόστος είναι μεγαλύτερο, ότι συναγωνίζεται με την αύξηση όλων των αγαθών. Έχουμε να συναγωνιστούμε και να ανταγωνιστούμε τις τιμές του σούπερ μάρκετ, δηλαδή ένας καταναλωτής πάει στο σούπερ μάρκετ, καλώς ή κακώς, δίνει με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι θα τα δώσει σε ένα εμπορικό κατάστημα» σημείωσε η κ. Τσικιντίκου.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πολιουδάκης, μέλος της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων και μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, τόνισε πως η κίνηση εξελίσσεται ικανοποιητικά σε σχέση πάντα με την περυσινή χρονιά και αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο εν όψει Δεκαπενταύγουστου «Η αγορά κινείται σε καλύτερα επίπεδα λόγω του τουρισμού και λόγω της μείωσης κρουσμάτων covid, σε σχέση πάντα με πέρυσι. Δεν  έχει τίποτα το ιδιαίτερο. Περιμένουμε τώρα τον Δεκαπενταύγουστο να έχει παραπάνω κίνηση με Έλληνες και ξένους» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά συνολικά εκτιμά ότι η εκπτωτική περίοδος που ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου θα μπορέσει να δώσει κάποιες «ανάσες».

Ξεκίνησε η επιστροφή της επιστρεπτέας

Εν τω μεταξύ τα ποσά που έλαβαν ως οικονομική ενίσχυση για την πανδημία καλούνται να επιστρέψουν μέσα από 96 συνολικά δόσεις οι έμποροι. Παρά το γεγονός ότι θα προτιμούσαν το ποσό αυτό να μην χρειάζονταν να το επιστρέψουν, αναγνωρίζουν τη διευκόλυνση που γίνεται για την καταβολή του ποσού μέσα από 96 δόσεις.

«Έχει ξεκινήσει η επιστροφή της επιστρεπτέας. Οι πρώτες ειδοποιήσεις έχουν έρθει από την περασμένη εβδομάδα. Οι δόσεις που έχουν δοθεί είναι αρκετά καλές, απλά ο εμπορικός κόσμος δε περίμενε, γιατί δεν είμαστε οι ευνοημένοι της επιστρεπτέας. Ουσιαστικά περιμέναμε το κράτος αυτά τα λίγα που έδωσε να μην μας τα ζητήσει πίσω» ανέφερε η κ. Τσικιντίκου.

«Τώρα αρχίζουμε να επιστρέφουμε. Όσοι έχουν θα δώσουν 15% λιγότερο, οι άλλοι που είναι 95-96 δόσεις είναι αρκετές και θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα ανταποκριθούν και θα μπορέσουν να αποπληρώσουν» σχολίασε ο κ. Πολιουδάκης.