Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί, πλέον, επιτακτική ανάγκη για τους δήμους σε όλη την Ελλάδα εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, καθώς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, γενικότερα, έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας τύπου LED, η δημιουργία φωτοβολταϊκών είναι κάποια από τα μέτρα που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει ο δήμος Ρεθύμνου προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της βιώσιμης κινητικότητας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.
Πλέον με απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% σε όλους του δήμους προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με ποινές, όπως την εξαίρεσή τους από πρόσθετες χρηματοδοτήσεις.
Από την άλλη προβλέπεται μπόνους, για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου πετύχουν εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα) Όσες υπηρεσίες πετύχουν 5% παραπάνω του στόχου στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας δηλαδή 15%, θα λάβουν αντίστοιχα και έκτακτη ενίσχυση 5% επιπλέον, το 2023.
Ο δήμος Ρεθύμνου όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης τα τελευταία χρόνια δρομολογεί έργα και δράσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε σχολικά συγκροτήματα και αφορούν σε σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες, στα έργα της ΔΕΥΑΡ με πιο πρόσφατο τον υδροηλεκτρικό σταθμό, αλλά και στο μεγάλο έργο του οδοφωτισμού το οποίο ξεκινά εντός του μήνα με την αντικατάσταση των πρώτων 2.000 λαμπτήρων με σύγχρονους τύπου Led, ενώ το έργο συνολικά περιλαμβάνει 8.000 νέους λαμπτήρες που θα τοποθετηθούν στην πόλη και στους οικισμούς του Ρεθύμνου εξοικονομώντας ενέργεια σε ποσοστό 60%.
Επιπλέον όπως πρόσφατα ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμος προχωρά σε μελέτη καταγραφής της γεωγραφικής θέσης, κατηγοριοποίησης και ανάλυσης της κατανάλωσης του κάθε μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας των κτιρίων του δήμου, όπως δηλαδή των υπηρεσιών του, των σχολείων, των γηπέδων κ.λπ. ώστε η δημοτική αρχή να έχει, ψηφιακά, πλήρη εικόνα για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει κάθε υποδομή και κυρίως που γίνεται υπέρμετρη κατανάλωση και σπατάλη. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.
Πρόκειται όπως αναφέρθηκε για τη χαρτογράφηση περίπου 800 με 900 μετρητές (ρολόγια) του δήμου Ρεθύμνου. «Προφανώς δεν κάναμε λελογισμένη χρήση ενέργειας και αυτό, πρέπει να δούμε. Στο Δημαρχείο έχουμε δύο αισθητήρες που όταν δεν ανιχνεύουν θερμικά την ύπαρξη των ανθρώπων κλείνουν τα φώτα. Το Δημαρχείο πλέον είναι ένα κτίριο που ενεργειακά είναι προηγμένης αντίληψης παράλληλα τώρα κάνουμε μια μελέτη, για μια πλατφόρμα για να συγκεντρώσουμε όλους τους μετρητές του δήμου (για την ενέργεια) σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονική, για να μπορούμε εκεί να ελέγχουμε που έχουμε κατανάλωση, που δεν έχουμε, που υπάρχει υπερκατανάλωση, που υπάρχει σπατάλη, που ξεχνιόμαστε και που δεν ξεχνιόμαστε. Παράλληλα με το σύστημα το LED των δρόμων (οδοφωτισμός) που και αυτό προχωράει και πιστεύω ότι σύντομα ο εργολάβος θα ξεκινήσει να βάζει τα νέα φωτιστικά εξοικονομούμε σημαντικό ποσοστό ενέργειας» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.
Στο υπέρογκο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επέμεινε ο δήμαρχος επισημαίνοντας ότι: «Η εξοικονόμηση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να βάλουμε στη λογική μας. Η ενέργεια είναι ακριβή, το περιβάλλον άμεσα συνδεδεμένο με την ενεργειακή μας συμπεριφορά και προφανώς και τα οικονομικά το ίδιο. Οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τον περιορισμό του κόστους».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος στο σοβαρό θέμα, που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι φορείς μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ρεθύμνου, καθώς εκτελούν όπως είπε οι δήμοι, έργα ενεργειακής αναβάθμισης χωρίς να μπορούν όμως να διασυνδεθούν με το σύστημα. Το ζήτημα αυτό ετέθη και στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος στην Αθήνα με εκπροσώπους της ΡΑΕ όπου ο δήμαρχος επεσήμανε πως οι δημόσιοι φορείς πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη διασύνδεσή τους με το σύστημα: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει το υπουργείο, αλλά και η ΡΑΕ ότι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη διασυνδεσιμότητα των φορέων της δημόσιας διακυβέρνησης. Δεν μπορεί εγώ να κάνω ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, δημαρχείων και δημοσίων κτιρίων και να μην έχω διασύνδεση. Άρα για ποιόν λόγο να κάνω αυτό το έργο, εάν δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα; Θα πρέπει, λοιπόν, στη διαθέσιμη χωρητικότητα να έχει προτεραιότητα η αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο, οι φορείς δημόσιας διακυβέρνησης, η εκκλησία, γιατί υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες που δεν δημιουργούν ούτε αναταράξεις στην κοινωνία, ούτε άλλα προβλήματα, ούτε περιβαλλοντικά θέματα και θα μπορούμε να τα λύσουμε με ωραίο τρόπο και να δημιουργήσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα που χρειαζόμαστε και την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι απαραίτητη. Θα είναι για την ωφέλεια των δημοτών και όχι οποιονδήποτε επιχειρηματικών ομίλων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του δήμου Μαρίνος Ρουσιάς, τόνισε πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο δήμος Ρεθύμνου θα πετύχει τον στόχο που ετέθη για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% επεσήμανε ωστόσο ότι δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο, καθώς όπως είπε τα σχετικά έργα και οι υποδομές έχουν δρομολογηθεί και σχεδιαστεί εδώ και χρόνια. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ρουσιάς οι μεγάλες καταναλώσεις γίνονται στη ΔΕΥΑΡ όπου εκεί οι δαπάνες είναι ανελαστικές και δεν μπορούν να περιοριστούν. «Θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ώστε να μειώσουμε κατά το 10% την κατανάλωση ενέργειας όσον αφορά τον δήμο. Το Δημαρχείο και κάποια σχολεία το επόμενο διάστημα θα καταναλώνουν ενέργεια λιγότερη από αυτήν που παράγουν ή ίση, οπότε έχουμε μηδενικό αποτύπωμα. Παράδειγμα στο Δημαρχείο πλέον, όσα φώτα χριστουγεννιάτικα φώτα και να του φορτώσουμε και να τα έχουμε όλα ανοιχτά, θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από αυτήν που παράγει το φωτοβολταϊκό στην ταράτσα. Αντίστοιχα, υπάρχουν σχολεία στα οποία έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση και σε αυτά τα σχολεία ισχύει το ίδιο, θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από αυτήν που θα παράγουν οι ίσοι, οπότε αυτά έχουν μηδενικό αποτύπωμα.
Στα γήπεδα και σε όλους τους χώρους που φωτίζεται ο δήμος με δημόσιο φωτισμό και που μπορεί να γίνει περικοπή, θα γίνει. Όμως ο φωτισμός δεν μπορεί να διακοπεί τη νύχτα καθώς τίθενται θέματα ασφάλειας. Οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, δεν είναι τα φώτα που καίνε στη δημοτική υπηρεσία, τα οποία έχουμε τα έχουμε αλλάξει όλα σε LED. Όποια ενεργειακή εξοικονόμηση μπορούσαμε να κάνουμε, την κάναμε, έχουμε κάνει θερμοπροσόψεις έχουμε αλλάξει αλουμίνια, εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά στα σχολεία, όπως στο Δημαρχείο και στους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν και σε άλλα μεγάλα κτήρια, σε σχολεία ως επί των πλείστων. Εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά ώστε να έχουμε 0 κατανάλωση ενέργειας από το δίκτυο της ΔΕΗ, δηλαδή να κάνουμε αυτοπαραγωγή, συμψηφισμό. Βάζουμε και τα φωτοβολταϊκά και έτσι καλύπτουμε το ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου χωρίς να καταναλώνουμε ούτε μια κιλοβατώρα. Η ΔΕΥΑ όμως που είναι μια ενεργοβόρα επιχείρηση δεν μπορεί να περιορίσει τη λειτουργία της. Δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός» ανέφερε ο κ. Ρουσιάς και πρόσθεσε ότι: «Επί της ουσίας είναι κενό γράμμα. Εμείς τα είχαμε κάνει ήδη όλα αυτά, οπότε δεν υπήρχε κάποιος τρόπος να εξασφαλίσουμε μια σοβαρή μείωση στο ενεργειακό μας αποτύπωμα. Ο δήμος έχει τον φωτισμό σαν μεγάλη κατανάλωση και τα σχολεία, δεν μπορούμε να κλείσουμε τον φωτισμό γιατί είναι θέμα ασφάλειας και των ανθρώπων και των αυτοκινήτων, δεν μπορούμε να έχουμε μια σκοτεινή πόλη».
Παράλληλα ο δήμος ετοιμάζει τον σχεδιασμό για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για το οποίο σύμφωνα με τον κ. Ρουσιά στο τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η σχετική μελέτη. Μέσα από τη λειτουργιά του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πάρκου θα καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών της ΔΕΥΑΡ αλλά και άλλων κτιρίων.
«Για μας σημαντικό είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και τη ΔΕΥΑΡ, η οποία έχει την ανάγκη και για τα έσοδα και τα έξοδά της αλλά και για την ίδια την ουσία, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο θα καλύπτει ανάγκες όλου του δήμου, συμπεριλαμβανομένου και της ΔΕΥΑΡ. Θα είναι όσο μεγάλο μπορεί να είναι γιατί δεν υπάρχει διασύνδεση με την Αθήνα προς το παρόν. Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, κάνουμε μελέτη για το σύνολο και θα υλοποιούμε τμηματικά όποτε μας δίνεται η δυνατότητα από την εταιρία που μας επιδοτεί, η οποία είναι η ΔΔΕΔΗΕ. Εμείς θα καλύπτουμε σιγά-σιγά με ενεργειακές ανάγκες που έχουμε» σημείωσε ο κ. Ρουσιάς.
Τέλος όπως είπε ο γενικός γραμματέας του δήμου ολοκληρώνεται η διαδικασία για τον ορισμό των ενεργειακά υπεύθυνων στον δήμο Ρεθύμνου. Όπως εξήγησε θα υπάρχει ένας ενεργειακά υπεύθυνος για όλο τον δήμο που θα έχει την ευθύνη τη συνολική όλων, ταυτόχρονα θα οριστούν υπεύθυνοι ενεργειακοί για κάθε κτίριο που θα συνεργάζονται με τον πρώτο.