Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου, ένα έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 253.000 ευρώ.
Η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και το έργο προχωρά με τους αρχαιολόγους που υλοποιούν τις ανασκαφές να αποκαλύπτουν καθημερινά εντυπωσιακά ευρήματα.
Χθες μάλιστα τον χώρο επισκέφτηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, μαζί με τους αντιδημάρχους καθημερινότητας – πολιτισμού και καθαριότητας, Θωμά Κρεβετζάκη και Δημήτρη Λελεδάκη αντίστοιχα,και τoν επιβλέποντα του έργου/ Στέλεχος της ΤΥΔΡ Βασίλη Ποθητό, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πορεία των εργασιών, αλλά και να ενημερωθούν από τους αρχαιολόγους για τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί.
Οι αρχαιολόγοι που διεξάγουν την έρευνα ενημέρωσαν τους θεσμικούς εκπροσώπους του Δήμου Ρεθύμνης για την πορεία των εργασιών και για την αξία των ευρημάτων, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «Κνωσός της Παλαιοντολογίας” που αποδίδει ο κ. Μαρινάκης στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το Σπήλαιο Γερανίου.
Υπενθυμίζεται ότι η εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή εντάσσεται στο ευρύτερο έργο προστασίας και ανάδειξης του Σπηλαίου Γερανίου το οποίο εκτελεί ο Δήμος Ρεθύμνης, με στόχο αφενός την διάσωση και αξιοποίηση του, πλούσιου σε αρχαιολογικά – παλαιοντολογικά ευρήματα και με εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο, Σπηλαίου και, αφετέρου τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου και τον εξωραϊσμό της ευρύτερης περιοχής.
Ο δήμαρχος δήλωσε εντυπωσιασμένος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Πέρα από το κομμάτι που αντιμετωπίζουμε με τον εξωτερικό χώρο, που είναι μια εργολαβία φυσικά εγκεκριμένη και τηρούνται όλες οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσεις, μέσα από τις εργασίες αναδεικνύεται φοβερός παλαιοντολογικός πλούτος. Βρήκαμε οστά διαφόρων ζώων, κάποια μικροεργαλεία που δείχνουν την ανθρώπινη παρουσία στο σπήλαιο. Παλαιότερα εκεί η ανασκαφή Τζεδάκη είχε αναδείξει τρεις ανθρώπινους σκελετούς. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν παλαιοντολογικά ευρήματα που είναι από 10.000 έως 30.000 χρόνια πριν. Ο πλούτος τους σπηλαίου είναι καταπληκτικός και όλες οι εργασίες γίνονται με πολλή προσοχή και με την υπόδειξη της αρχαιολόγου επικεφαλής κ. Μοτάκη. Γίνεται μια πολλή προσεκτική δουλειά. Θεωρώ ότι θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς της επιστήμης που θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην επιστημονική έρευνα, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής. Βέβαια, πάνω από όλα είναι σπήλαιο παλαιοντολογικό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερο σεβασμό και η αξιοποίηση θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσει υπεραξία στην περιοχή και στους ανθρώπους που ζουν γύρω από αυτήν την περιοχή. Πραγματικά είναι κάτι καταπληκτικό».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την λήξη των συμβάσεων των αρχαιολόγων όπως είπε ο δήμαρχος με δεδομένα τα σπουδαία ευρήματα ο δήμος θα πράξει τα δέοντα για την απρόσκοπτη συνέχιση των απαιτούμενων εργασιών.
«Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη εκσκαφή και έχουν αποκαλυφθεί καινούργια κομμάτια του σπηλαίου.
Θα δεχτώ εισήγηση για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Προφανώς θα βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του σπηλαίου και των πρόσθετων εργασιών που απαιτούνται».
Υπενθυμίζεται το σπήλαιο εντοπίστηκε τυχαία το 1969, όταν γινόταν εκβραχισμοί στην περιοχή Καμάρι του δημοτικού διαμερίσματος Γερανίου, προκειμένου να κατασκευαστεί η γέφυρα που εξυπηρετεί σήμερα την εθνική οδό Ρεθύμνου – Χανίων.
Η έκτασή του καλύπτει τα 1.200 τ.μ. και έχει εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο στα έξι συνολικά τμήματα που διαθέτει. Το σπήλαιο διαθέτει επίσης σημαντικά ευρήματα τα οποία αποκαλύπτουν δραστηριότητες και στοιχεία της εποχής. Οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να ανακαλύψουν αδιατάρακτα αρχαιολογικά στρώματα και να αποδείξουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της Νεολιθικής περιόδου, από το 6.000 π.Χ. μέχρι το 3.000 π.Χ. στα ευρήματα περιλαμβάνονται και οι σκελετοί ζώων καθώς και τριών ανθρώπων.
Τι προβλέπει το έργο
Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο υποέργα:
– Κατασκευαστικό έργο με τον ομώνυμο τίτλο, με το ποσό των 213.999,99€
– Επίβλεψη Αρχαιολογίας σπηλαιολογίας, με το ποσό των 39.360,00€
Αντικείμενο του έργου είναι:
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο.
Η διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα. (Η είσοδος θα γίνει στο υψόμετρο του σημερινού ανοίγματος και της υπάρχουσας εισόδου).
Η διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώνεται καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.
Ειδικότερα οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
– Συστηματική περισυλλογή των διάσπαρτων επιφανειακών ευρημάτων σε όλη την έκταση του σπηλαίου και ειδικότερα στα σημεία που θα γίνουν οι επεμβάσεις ανάδειξης.
– Καθαρισμό και ανάδειξη των τομών της παλαιότερης ανασκαφής.
– Επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών στις περιοχές που θα γίνουν τα τεχνικά έργα και περαιτέρω ανασκαφική επέμβαση μικρής έκτασης, αν κριθεί αναγκαίο.
– Φωτογραφική τεκμηρίωση, καταγραφή, σχεδίαση, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων που τυχόν θα προκύψουν.
– Τεκμηρίωση της ανασκαφικής έρευνας (εποπτικό υλικό, έκδοση πληροφοριακού τεύχους, πινακίδες με ενημερωτικό υλικό στην είσοδο και στις θέσεις αποκάλυψης των αρχαιολογικών ευρημάτων, δημιουργία ιστοσελίδας στον κόμβο «Οδυσσέας»).
– Επίβλεψη των τεχνικών εργασιών διαμόρφωσης του σπηλαίου και του περιβάλλοντος χώρου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου, η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας του Οικισμού Γερανίου, μεταμορφώνοντας τον σε πόλο έλξης επιστημόνων και επισκεπτών αναψυχής .Στο σύνολό του το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.