Με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο γιορτάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που είναι σήμερα 18 Μαΐου, με μια σειρά δράσεων που ανταποκρίνονται στο θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», αναδεικνύοντας τα μουσεία ως χώρους ανοικτούς για όλους τους πολίτες όπου συγκλίνουν η εκπαίδευση, η έρευνα και η διάδοση νέων ιδεών.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, εχθές Παρασκευή, στον χώρο του Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου στην Παλιά Πόλη (Προσωρινή έκθεση Αγίου Φραγκίσκου) φιλοξενήθηκαν καθηγητές και μαθητές από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνου (ΕΝΕΕΓΥΛ) και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (ΕΕΕΕΚ), προκειμένου να παρουσιάσουν δύο ψηφιακές εφαρμογές που δημιούργησαν οι ίδιοι με τίτλο «Tourist Guide» και «Γνωρίζω το Ρέθυμνο Παίζοντας».
Πρόκειται για δυο εφαρμογές που «έστησαν» οι μαθητές τον τελευταίο χρόνο και τις οποίος μπορεί να κατεβάσει κανείς στο κινητό και να έχει πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν έξι συνολικά ιστορικά μνημεία της πόλης και συγκριμένα τον αιγυπτιακό φάρο, την κρήνη Ριμόντι, την πύλη Guora (Μεγάλη Πόρτα), το φρούριο Φορτέτζα, το Τζαμί Νερατζέ και το ενετικό λιμάνι.
Η ιδέα της δημιουργίας των εφαρμογών προέκυψε, όπως είπαν οι καθηγητές των σχολείων στη διάρκεια της παρουσίασής τους, από έναν μαθητή που τους ζήτησε να επισκεφτούν τα «βρυσάκια» της πόλης, γεγονός που τους έδωσε το έναυσμα να βγουν από τις σχολικές τάξεις και με εκδρομές στην πόλη να γνωρίσουν την ιστορία του Ρεθύμνου και να την αποτυπώσουν στις εφαρμογές.
Τη δουλεία τους παρουσίασαν οι μαθητές του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ με τη βοήθεια δύο καθηγητριών τους στον προαύλειο χώρο του Αρχαιολογικού μουσείου, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Ρεθύμνης Νεκτάριος Παπαδογιάννης.
Τη διαδικασία δημιουργίας των εφαρμογών περιέγραψε στα «Ρ.Ν.» η καθηγήτρια στο ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου Παρασκευή Χατζηγεωργιάδου, εστιάζοντας στις δεξιότητες που ανέπτυξαν οι μαθητές κατά την κατασκευή τους: «Χρησιμοποιήσαμε ένα εκπαιδευτικό λογισμικό οπτικού προγραμματισμού. Κάναμε την εφαρμογή με πολύ μεράκι και αγάπη για τα παιδιά. Με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο πηγαίναμε στα διάφορα μνημεία, βρίσκαμε πληροφορίες τα φωτογραφίζαμε. Φυσικά, έπειτα από την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κάναμε τον τουριστικό οδηγό («Tourist Guide») που είναι πολύ εύχρηστος. Τρέχει σε τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα και δίνει πληροφορίες για έξι μνημεία του Ρεθύμνου. Στη συνέχεια με το ΕΕΕΕΚ κάναμε ένα πολύ ωραίο quiz, ένα game app («Γνωρίζω το Ρέθυμνο Παίζοντας») το οποίο βοηθάει τα παιδιά μέσω ενός παιχνιδιού να γνωρίσουν την ιστορία και τα μνημεία του Ρεθύμνου. Είναι πάρα πολύ όμορφες και οι δύο εφαρμογές. Οι μαθητές από τα δύο σχολεία ανέπτυξαν πολλούς ρόλους, όπως αυτού του συντάκτη, του δημοσιογράφου, ερευνητή και όλα αυτά βοηθάνε στο να νιώθουν οι ίδιοι μέσω της διάδρασης πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, να αναπτύσσουν την αυτενέργεια».
Από τη μεριά της η Φωτεινή Βορνιωτάκη καθηγήτρια στο ΕΕΕΕΚ, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» περιέγραψε την εμπειρία των μαθητών σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας των εφαρμογών, τονίζοντας: «Μαζί με τους μαθητές μας πέρυσι είχαμε αυτήν την ιδέα για να μπορέσουν να γνωρίσουν αρχικά τα παιδιά, αλλά και ο κόσμος, μέσω μιας απλής εφαρμογής που θα υπάρχει μέσα στο κινητό τα μνημεία του Ρεθύμνου. Έτσι ξεκινήσαμε και εφαρμόσαμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη. Μέσω αυτής κάναμε πολλές εκδρομές μαζί με τα παιδιά και γνώρισαν από κοντά τα μνημεία. Το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου μετέτρεψε αυτόν τον τουριστικό οδηγό σε παιχνίδι για τις μικρότερες ηλικίες έτσι ώστε να μαθαίνουν από νωρίς την ιστορία του τόπου τους».
Μετά την παρουσίαση των εφαρμογών «Tourist Guide» και «Γνωρίζω το Ρέθυμνο Παίζοντας» στο κοινό, ακολούθησε ξενάγηση των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ στον χώρο της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με στόχο την προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης με ισότιμη πρόσβαση και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους. Παράλληλα ενισχύει την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.
Σήμερα Σάββατο, η ημέρα εορτασμού, η είσοδος στις αίθουσες της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Παράλληλα στις 12:00 μ.μ. θα διεξαχθεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από τους συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με τίτλο «Οι «ήρωες» πίσω από τα φώτα. Αποκαλύπτοντας το περιπετειώδες ταξίδι ενός ευρήματος, από το ανασκαφικό σκάμμα μέχρι την έκθεση στο μουσείο». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά στη δουλειά του συντηρητή και τη διαδικασία συντήρησης των ανασκαφικών ευρημάτων από τον χώρο της ανασκαφής μέχρι την έκθεσή τους στο μουσείο.