20 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Οι σπόροι της Σμύρνης»: Ένα πρωτότυπο έργο αποτέλεσμα πολιτιστικής ώσμωσης

Σύνθεση του Νίκου Πλατύραχου στα πλαίσια των 100 χρόνων και του αφιερωματικού έτους για τη Μικρασία

H Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως έχει χαρακτηρίσει το 2022, παρουσιάζει σε τέσσερις παραστάσεις στο νησί το  πρωτότυπο έργο «Οι σπόροι της Σμύρνης»  του Νίκου Πλατύραχου, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης.

Οι παραστάσεις που έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό ξεκινούν από το Ηράκλειο, την Κυριακή 28 Αυγούστου στο  Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» και συνεχίζονται: στο Ρέθυμνο την Τρίτη  30 Αυγούστου στο Θέατρο «Ερωφίλη», στα Χανιά Τετάρτη  31 Αυγούστου στο  Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ολοκληρώνονται στον Άγιο Νικόλαο, στις  2 Σεπτεμβρίου στην πλαζ ΕΟΤ. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

«Οι σπόροι της Σμύρνης», είναι μία πρωτότυπη σύνθεση που εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής, περίπου, 40 χρόνων.

Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική διαδρομή, με ανάλογης απόχρωσης ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα και ορχηστρικά κομμάτια που αναδεικνύουν τη δεινότητά της.

Συμμετέχουν σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της Κρήτης και των νέων της, που συμπράττουν  με σημαντικούς και καταξιωμένους δημιουργούς, ερμηνευτές και μουσικά σχήματα παράγοντας πρωτότυπο έργο, αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.

Η Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου συμπράττει με το εμβληματικό συγκρότημα Polis  Ensemble, το φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, ενώ η παράσταση σφραγίζεται από την παρουσία του διεθνούς μας βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια της εν λόγω περιόδου, ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, ανέφερε πως  η Περιφέρεια  σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και την ΠΕΔ, στα πλαίσια των 100 χρόνων και του  αφιερωματικού έτους για τη Μικρασία, ανέθεσε την δημιουργία αυτού του σπουδαίου, όπως το χαρακτήρισε, έργου, αναφέροντας: « Για εμάς είναι σημαντική η συνεργασία αυτή, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για  ένα πρωτότυπο έργο που γράφτηκε στην Κρήτη με αρκετούς συντελεστές από το νησί. Είναι χαρά μας που γίνεται αυτό και πιστεύουμε πως η παράδοση που έχουμε στο νησί να δημιουργούνται πρωτότυπα έργα σε συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, είναι  σημαντικό γεγονός».

Ο συνθέτης και μαέστρος Νίκος Πλατύραχος, επεσήμανε πως «οι σπόροι της Σμύρνης» είναι ένα έργο, αποτέλεσμα της πολιτιστικής ώσμωσης που έφερε ο πολιτισμός της Μικρασίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ως αποτύπωμα της ώσμωσης και των επιρροών της θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κρήτης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η πρωτότυπη σύνθεση εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ελληνική ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι», σημείωσε ο κ.Πλαρύραχος.

Ο Διευθυντής της Χορωδίας Ιωάννης Ιδομενέως ανέφερε  πως ο Νίκος Πλατύραχος στο πρωτότυπο έργο του έχει καταφέρει να κρατήσει την ουσία των εξαιρετικών τραγουδιών και να τα προσαρμόσει για να παιχτούν από τη Συμφωνική Ορχήστρα και να τραγουδηθούν με το χορωδιακό ήχο, φτιάχνοντας ένα σύνολο με πολύ εσωτερική ένταση και μοναδικότητα.

Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, μέλος του συγκροτήματος Polis  Ensemble μίλησε για καινούργιες εμπειρίες του μουσικού σχήματος, σε σημαντικούς χώρους που θα δοθούν οι παραστάσεις καθώς και για  τη δυνατότητα μέσα από αυτές, ν’ αναδειχθεί η κλασική φύση των αποκαλούμενων παραδοσιακών ανατολικών οργάνων όπως είναι οι λίρες, τα κανονάκια, τα λαούτα κ.α.

Από την πλευρά της,η  Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη επεσήμανε πως «είναι μεγάλη τιμή για τη συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου που συμμετέχει σε αυτή την πρωτότυπη παράσταση. Η συμφωνική ορχήστρα στελεχώνεται από νέους ταλαντούχους μουσικούς που εδώ συμπράττουν με σημαντικούς και αναγνωρισμένους δημιουργούς, καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα και είναι έτοιμη να μοιραστεί τη φρεσκάδα και το ταλέντο της».

Μνήμη, έμπνευση και δημιουργία

Στην συνέντευξη τύπου παραυρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι πολιτισμού των δήμων Ρεθύμνου,Χανίων και Αγίου Νικολάου,που χαρακτήρισαν τους «Σπόρους της Σμύρνης»ως εμπνευσμένο έργο.

Ο Θωμάς Κρεβετζάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρεθύμνης, μίλησε για τα «πολύτιμα κιβώτια μνήμης» τα οποία μετέφεραν οι μικρασιάτες και «ο Νίκος Πλατύραχος μας τα παρουσιάζει σε ένα σύγχρονο έργο με επαναπροσεγγίσεις αλλά και με πρωτότυπη μουσική βασισμένη στα ηχοχρώματα τα οποία μετέφεραν και βοήθησαν στην αναζωογόνηση τόσο του αστικού όσο το ελαφριού, αλλά κυρίως του ρεμπέτικου τραγουδιού. Εγώ θα πρόσθετα και στο κομμάτι της κρητικής μουσικής με τους πρωτομάστορες».

Ο Γιάννης Γιαννακάκης, Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων, υπογράμμισε πως «εκτός από τη μνήμη μιας καταστροφής είναι ευκαιρία να θυμηθούμε και όσα γέννησε αυτή η μετακίνηση του πληθυσμού με την έμπνευση η οποία συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Αυτή η έμπνευση όπως μεταφέρεται από τους δημιουργούς και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τους υπόλοιπους συντελεστές θα είναι μια ακόμη ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι μαζί στα θέατρα της Κρήτης».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια Περιφέρεια Κρήτης και Μητροπολιτικοί Δήμοι έχουν προσπαθήσει μέσω του πολιτισμού να ενώσουν και να αξιοποιήσουν την έννοια του συγκρητισμού,λέγοντας ότι: «Οι σπόροι της Σμύρνης, μια παραγωγή με σημαντικότατους καλλιτέχνες, ένα πρωτότυπο έργο, έρχεται να αναδείξει τη συνεργασία όλης της Κρήτης μέσω του πολιτισμού. Η δημιουργία πρωτότυπων έργων μας έχει φέρει όλους πιο κοντά και αναδεικνύει και την Κρήτη συνολικά. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και σας περιμένουμε όλους στις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη».

 

 

Συντελεστές μουσικής παράστασης

-Ερμηνεύει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος

-Φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως

-Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

-Μουσικό σχήμα Polis  Ensemble με τους παρακάτω μουσικούς:

Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα

Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος

Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

 

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00