Τις θέσεις τις για τα θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου καταγράφει σε ανακοίνωση της η παράταξη “Μαζί για την αλλαγή” .
Αναλυτικά, αναφέρει:” Είναι δεδομένο ότι η επόμενη πενταετία είναι κρίσιμη για το μέλλον του Ρεθύμνου. Ως εκ τούτου συνεχίζουμε σταθερά να είμαστε δίπλα στους πολίτες θεωρώντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πυρήνα της συμμετοχικής δημοκρατίας. Είμαστε μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που θέλουμε η πόλη να κάνει μία νέα αρχή. Ακριβώς με αυτή τη λογική τοποθετηθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο της 6ης Ιουνίου 2024.
Καταψηφίσαμε την τροποποίηση του Προϋπολογισμού 2024 αφού δεν ψηφίσαμε και τη σύνταξη του κεντρικού κορμού του τεχνικού προγράμματος προϋπολογισμού 2024 ακριβώς γιατί θεωρούσαμε ότι θα προκαλέσει αναμορφώσεις και αλλαγές και δεν αποτελεί ένα συνεκτικό σχεδιασμό για το 2024.
Υπερψηφίσαμε τη Μ.Π.Ε. που αφορά την έγκριση μελέτης Οριοθέτησης ρέματος Πλατανιά στα πλαίσια του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΗΣ» και το Υποέργο: «ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ». Οι θεομηνίες του 2020-21 έδειξαν ότι είμαστε ανοχύρωτοι στο θέμα των ποταμών και των εκροών αυτών. Η έλλειψη οχυρωματικών έργων πολίτικης προστασίας στα ποτάμια με την απαραίτητη αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που γειτνιάζουν συνοδεύτηκε από τις θεομηνίες εκείνου του καιρού με πλημμύρες και απειλή της ασφάλειας πολιτών που ζουν ή εργάζονται στις εν λογω περιοχές Η κλιματική αλλαγή μας έδειξε με τον πιο καταστροφικό τρόπο το πρόσωπο της. Υπερψηφίσαμε την εν λόγω μελέτη που η Περιφέρεια ανέθεσε αλλά και ευελπιστούμε για τη σύντομη χρηματοδότηση των έργων μέσω προγραμμάτων .Η θετική μας εισήγηση γίνεται με την επισήμανση να τηρούνται οι δεσμεύσεις που ρητά υπάρχουν στη μελέτη ΜΠΕ όπως :
Πριν την έναρξη των εργασιών να ειδοποιηθούν εγκαίρως οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Κάθε επέμβαση σε υφιστάμενο έργο υποδομής να γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Αποφυγή ή ελαχιστοποίηση όχλησης των περιοίκων.
Αποφυγή σχηματισμού εστιών μόλυνσης (π.χ. από λιμνάζοντα νερά).
Αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της ηχορύπανσης. Να εξασφαλισθεί ότι ο θόρυβος και οι δονήσεις θα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων κατά την διάρκεια της κατασκευής των έργων.
Περίφραξη του εργοταξιακού χώρου για: α. λόγους ασφάλειας και προστασία και β. ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης (κατά το εφικτό).
Λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας των εργοταξιακών εγκαταστάσεων.
Σεβασμός στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής που κατασκευάζονται τα έργα .
Ο Φορέας του Έργου να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος (απομάκρυνση εργοταξιακών εγκαταστάσεων, φυτεύσεις, κ.α.), να πραγματοποιεί τακτική συντήρηση των ρεμάτων και των τεχνικών έργων (τάφροι, οχετοί) και να μεριμνά για την συντήρηση της βλάστησης που θα φυτευτεί σύμφωνα με τους όρους της ΜΠΕ. Όλες δε οι παρεμβάσεις των έργων γίνεται εκτός υδροβιότοπου όπως επισημάνθηκε από τους μελετητές του έργου αλλά και τους μηχανικούς της Αντιπεριφέρειας.
Γνωμοδοτήσαμε θετικά για την δημοπράτηση θέσεων σε τμήματα αιγιαλού και παραλίας όπου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9 παρ. 1 και 23 παρ. 6 περ. (β) του Νόμου 5092/2024, ύστερα από εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας, ο Δήμος εκφράζει τη γνώμη του ως προς τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, πέραν αυτών για τα οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης. Οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού πρέπει να δουλέψουν πάντα όμως σεβόμενοι τις δεσμεύσεις που ορθά υπάρχουν στην εισήγηση. Οι επιφάνειες των προς δημοπράτηση νέων τμημάτων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 500 τ. μ. και σύμφωνα με το άρθρο 11 δεν πρέπει να καλύπτουν περισσότερο από το 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος την ίδια στιγμή που πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για τους κατοίκους ή επισκέπτες που δεν θέλουν να νοικιάσουν ξαπλώστρα ή ομπρέλα. Πρέπει παράλληλα να τηρούνται οι υποχρεώσεις καθαριότητας του χώρου, τα προβλεπόμενα από τη υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και ως προς τη επαρκής ναυαγοσωστική επίβλεψη , η προστασία της χελώνας caretta caretta .
Με πρωτοβουλία του συνδυασμού μας προκαλέσαμε ενημέρωση-συζήτηση σχετικά με το θέμα διακοπών υδροδότησης σε περιοχές της πόλη του Ρεθύμνου. Τη Δευτέρα 20/5/2024 πραγματοποιήθηκε διακοπή υδροδότησης λόγω μεγάλης βλάβης σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης που τροφοδοτεί περιοχές της πόλη η οποία προκάλεσε δυσλειτουργία, υγειονομική αταξία και εύλογα παράπονα πολιτών, με δεδομένη τη χρονική περίοδο και της ανάγκες των νοικοκυριών ,σχολείων ,επιχειρήσεων ,ξενοδοχείων ,τουριστικών καταλυμάτων. Οι εργασίες ξεκίνησαν το πρωί της τρίτης με την παραγγελία, παραλαβή ανταλλακτικών που δεν υπήρχαν στην αποθήκη ,ενώ πολλές περιοχές της πόλης ,ήταν χωρίς νερό. Το βραδύ της τρίτης αποκαταστάθηκε στα περισσότερα σπίτια εκτός του Πανοράματος Ατσιποπούλου και των Περιβολίων. Την Τέταρτη 22/5/2024 το πρωί προκλήθηκε νέα αστοχία στη βλάβη που είχε αποκατασταθεί με συγκόλληση του σωλήνα η όποια αποκαταστάθηκε. Είναι δεδομένες οι εντατικές προσπάθειες των εργαζομένων της υπηρεσίας και του εξωτερικού συνεργάτης-εργολάβου του δήμου για την αποκατάστασης των ζημιών. Ωστόσο είναι απαράδεκτο ότι στο κρίσιμο αυτό μεσοδιάστημα αυτό δεν υπήρξε ενημέρωση των εξελίξεων παρά μόνο στις 23/5/2024. Στις 26/5/2024 ζητήσαμε την άμεση συζήτηση της στρατηγικής του δήμου για την αντιμετώπιση των παθογενειών του δικτύου ύδρευσης στην αμέσως επομένη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή τη διακοπή υδροδότησης λόγω των πρόσφατων εκτεταμένων βλαβών.
Υπερψηφίσαμε την έγκριση τροποποίησης Κανονισμού Λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) του Δήμου Ρεθύμνης. Να σχολιάσουμε ότι οι απαραίτητες ειδικότητες για τα ΚΗΦΗ έχουν επισημανθεί οι εξής 1 νοσηλευτής ,2 κοινωνικοί φροντιστές και 2 άτομα βοηθητικού προσωπικού. Αναγνωρίζουμε όμως την ανάγκη να απασχοληθεί ένα άτομο στην διεκπεραίωση όλων των διοικητικών και οικονομικών θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του ΚΗΦΗ ψηφίζοντας θετικά.
Υπερψηφίσαμε την επικαιροποίηση της υπ’ αρ. 770/2023 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί «Σύστασης Επιτροπής Προσβασιμότητας ΑμεΑ και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα του Δήμου Ρεθύμνης» και ζητήσαμε το βέλτιστο δυνατό συντονισμό των ενεργειών και τη συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, ώστε η στρατηγική ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης να έχει απτά αποτελέσματα σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Συμφωνήσαμε στη χορήγηση παράτασης εργασιών του έργου: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΓΕΡΑΝΙΟΥ»
Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε την υπέρβαση στο Δήμο μας είναι με τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους. Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνει και στηρίζει την κάθε τοπική αρχή για να μπορεί να αντιμετωπίσει με ευθύνη και αποτελεσματικότητα τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες. Το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής, η ανάδειξη του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αειφόρος και ισόρροπη ανάπτυξη, η κοινωνική πρόνοια και η φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αποτελούν τους βασικούς στόχους μας”.