Η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, άλλα και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί οι δήμοι χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στη σύσκεψη παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, συμμετείχε Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης η σύσκεψη θα επαναληφθεί με την ίδια σύσταση την επόμενη Πέμπτη, οπότε και αναμένονται σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο πρόσθεσε τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται οικονομική στήριξη στους ΟΤΑ για να μπορέσουν να διαχειριστούν την ενεργειακή και όχι μόνο κρίση. Ειδικότερα είπε: «Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει διάθεση να βοηθήσουν οι υπουργοί, όχι βεβαία στον βαθμό που θα θέλαμε. Μάλλον θέλουν να επεξεργαστούν τα θέματα περισσότερο για να κάνουν πιο επίσημες ανακοινώσεις. Πάντως ήταν μια παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση, αφορούσε γενικότερα την αυτοδιοίκηση και σοβαρά θέματα που υπάρχουν με τις επιβαρύνσεις των δήμων και λόγω του ενεργειακού κόστους των δημοτικών έργων, του τέλους ταφής απορριμμάτων, τις σχολικές καθαρίστριες, το κόστος του ναυαγοσωστικού που είναι πλέον δυσθεώρητο. Και για τις ΔΕΥΑ υπάρχει τεράστιος προβληματισμός εξαιτίας της πολύ μεγάλης επιβάρυνσης των δημοτικών επιχειρήσεων από το κόστος ενέργειας με δεδομένο ότι πρόκειται για ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Όλα αυτά τα θέματα βάλαμε στην ατζέντα της συζήτησης και περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι άμεσες χρηματοδοτήσεις των δήμων και μια σειρά από άλλα ζητήματα πρέπει να κουβεντιάσουμε συστηματικά για να βρούμε γόνιμες λύσεις».
Απ’ την πλευρά του στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνδράμει στον εθνικό στόχο μείωσης του ενεργειακού κόστους. Τόνισε πως είναι εφικτή η μείωση των καταναλώσεων με τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του κλιματισμού και της θέρμανσης, στο κομμάτι του οδοφωτισμού όμως, η κατάσταση δεν είναι ούτε τόσο αυτονόητη ούτε τόσο απλή.
«Όλοι οι δήμαρχοι της χώρας θα συνδράμουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης και θα παρέμβουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Όμως, θα πρέπει άμεσα οι δήμαρχοι να προστατευτούν θεσμικά από την ποινική και την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα σε κάποιο δρόμο επειδή είχαν σβήσει τα φώτα» υποστήριξε.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε εκ νέου την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι δήμοι με πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κίνδυνος εκτροχιασμού δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων λόγω αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι ένα σενάριο που αν ισχύσει θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Από πλευράς ΚΕΔΕ τονίστηκε επίσης πως το 96% των δαπανών των ΔΕΥΑ είναι ανελαστικό.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την αναγκαιότητα για μια ακόμη φορά να προχωρήσει η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ που συμπερασματικά αναμένεται να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή από τα αρμόδια υπουργεία.
Θα υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων. Δικαίωση των θέσεων της ΚΕΔΕ.
Στη χθεσινή σύσκεψη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση των δήμων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικές καθαρίστριες ικανοποιήθηκε. Υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των υπουργείων πως θα δοθούν επιπλέον χρήματα για να καλυφθεί το κόστος προσλήψεων για την καθαριότητα των σχολείων, που υπενθυμίζεται και πάλι πως δεν αποτελεί ευθύνη των δήμων.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση συμφωνία υπήρξε επίσης στο θέμα των Δημοτικών ΚΔΑΠ. Οι δήμοι της χώρας και φέτος δεσμεύονται να απορροφήσουν το σύνολο των παιδιών που είχαν πλήρεις φακέλους αλλά δεν πήραν voucher, αρκεί να στηριχθούν οικονομικά, όπως και πέρυσι. Σύμφωνα με τον Αν. Υπ. Εσωτερικών, το θέμα της χρηματοδότησης έχει κλειδώσει, και θα φτάσει έως τα 15 εκ. ευρώ έως το 2023.