16 °C Rethymno, GR
23/03/2023

ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΛΙΑΚΗ

«Όλα με το χέρι»: Ένα επιστημονικό ταξίδι πίσω στον χρόνο

Η μόνιμη έκθεση στην ΑΝΕΚ με ξεχασμένα εργαλεία ναυπηγού

Όταν είχαμε κάνει ένα αφιέρωμα στον κ. Μανόλη Γαλλιάκη, έναν από τους πρώτους διπλωματούχους ναυπηγούς, ευχηθήκαμε στο τέλος να συγκεντρωθεί όλο το υλικό από ξεχασμένα εργαλεία ναυπηγού, που είχε συλλέξει στα χρόνια της καριέρας του και να εκτεθούν κάπου σε μόνιμη βάση. Και η ευχή μας εκπληρώθηκε με την ωραία πρωτοβουλία της ΑΝΕΚ, που πριν από λίγες μέρες εγκαινίασε την μόνιμη έκθεση με αντικείμενα του κ. Γαλλιάκη στο χώρο της.

Ο Μανόλης Γαλλιάκης σε παλαιότερη αλλά κα πρόσφατη φωτογραφία

Ήταν σίγουρα μια δικαίωση όχι μόνο για τον κ. Γαλλιάκη αλλά και για τη σύζυγό του, την τόσο δραστήρια κα Δέσποινα Γαλλιάκη, που πλάι στις δραστηριότητες του συζύγου της αναπτύσσει και τις δικές της που έχουν άμεση σχέση με τη λαϊκή μας παράδοση.

Με τον εκλεκτό φίλο και συνεργάτη κ. Βασίλη Αποστολάκη επισκεφθήκαμε το ζεύγος Γαλλιάκη στο φιλόξενο πατρικό σπίτι στις Μαργαρίτες, που η κα Δέσποινα το έχει μεταβάλει σε εκθετήριο αυθεντικής παράδοσης.

Σε όλα τα δωμάτια που διαθέτουν φυσικά σύγχρονες ανέσεις, αντικείμενα και εργόχειρα σπάνιας τεχνικής κερδίζουν το βλέμμα του επισκέπτη.

Κι έρχεται καθένας σε δύσκολη θέση, καθώς ο πλούτος των αντικειμένων αποσπά την προσοχή από τα τόσο ενδιαφέροντα που ακούει από τους φιλόξενους οικοδεσπότες.

Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν ένα πλαίσιο με δράσεις προσωπικοτήτων από τις οποίες δεν έλειπε και ο αείμνηστος Γιάννης Χαλκιαδάκης. Σε κάθε ενότητα διαφωτιστικές λεζάντες βοηθούν στην πληρέστερη κατανόησή τους.

Ακόμα και το κέρασμα ακολουθούσε τα βήματα της παράδοσης, προκαλώντας τη γεύση.

Σ’ αυτό το διάλειμμα από την περιήγησή μας στα εκθέματα του αρχοντικού των Γαλλιάκηδων είχαμε την ευκαιρία να αναπολήσουμε με τον κ. Γαλλιάκη την τόσο δημιουργική πορεία του στο χώρο της ναυπηγικής, όπου έγραψε ιστορία με τις εμπνευσμένες ευρεσιτεχνίες του. Και πώς να γινόταν διαφορετικά, αφού δεν υπήρχαν προγράμματα όπως σήμερα που εξυπηρετούν τους σύγχρονους ναυπηγούς.

 

Πλούσιος ο απολογισμός δράσης του

Οργάνωσε ένα από τα πιο σύγχρονα γραφεία στη χώρα μας, λίγο μετά το ναυάγιο του «Ηράκλειο» που τον σημάδεψε συναισθηματικά. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Εμμανουήλ Γαλλιάκης γεννήθηκε στις Μαργαρίτες, αλλά μεγάλωσε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί στα στα Μπιτσακτζίδικα – Στιβανάδικα έζησε τα καλύτερα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Στο παλιό λιμάνι του Ρεθύμνου ξεκίνησε τις πρώτες κουβέντες με την ανοικτή θάλασσα και τα ταπεινά της εποχής πλεούμενα. Από τους τίμιους βιοπαλαιστές του λιμανιού έμαθε να σέβεται τον ανθρώπινο μόχθο και την ανάγκη να τους εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής. Και πάνω από όλα ασφάλεια πλεύσης. Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε στο Universita Degli Studi di Trieste. Αποφοίτησε με καλή σειρά το 1963. Επέστρεψε στην χώρα του και αμέσως συνεργάστηκε με άλλους επιστήμονες για την οργάνωση ενός από τα πρώτα ναυπηγικά γραφεία με ειδίκευση κυρίως στις μετασκευές και νέες κατασκευές επιβατηγών -οχηματαγωγών πλοίων.

Ο κ. Γαλλιάκης επηρεάστηκε πολύ από το ναυάγιο του «Ηράκλειο».
Μεγάλη επισκεψιμότητα γνωρίζει η έκθεση

Ο απόηχος της τραγωδίας του ναυαγίου του Ο/Γ-Ε/Γ «Ηράκλειο» τον είχε επηρεάσει αφάνταστα. Γράφει ο ίδιος σε ένα δελτάριο που διένειμε στην έκθεση που οργάνωσε προ καιρού στην Αθήνα: «Μετά το ναυάγιο του Ε/Γ – Ο/Γ «Ηράκλειον», θεσπίστηκε το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων». Δηλαδή έπρεπε να χαθούν 224 άνθρωποι για να το σκεφθούν!».

Με αίσθημα τεράστιας ευθύνης ξεκίνησε την άσκηση της επιστήμης του που ο ίδιος έκανε λειτούργημα. Η πρώτη δουλειά – μελέτη του γραφείου του ήταν η μετασκευή του Ε/Γ – Ο/Γ «Ελεάννα» του Ευθυμιάδη. Στις παραπάνω μελέτες βασίστηκε η μετασκευή του Ε/Γ – Ο/Γ «Κύδων».

Από το 1970 ξεκίνησε μια συνεργασία με την ΑΝΕΚ. Εκεί αναγνωρίζοντας τις ικανότητές του τον όρισαν τεχνικό σύμβουλο. Στις γνώσεις του η ναυτιλιακή  εταιρία εμπιστεύθηκε το 1972 τις μετασκευές των Ε/Γ-Ο/Γ «Κάντια» και «Ρέθυμνο», με τα οποία η ΑΝΕΚ ξεκίνησε τα δρομολόγια Ηράκλειο – Πειραιά. Στο γραφείο του έγιναν και οι μελέτες μετασκευές για τα πλοία «Λατώ», «Λισσό» κ.λ.π.

Ο Γαλλιάκης δεν είναι μόνο ένας επιστήμονας που άφησε εποχή στην καριέρα του αλλά κι ένας σπάνιος άνθρωπος. Ένας εξαίρετος οικογενειάρχης και πατέρας.

Έγραψε γι’ αυτόν η Μαρία Τζομπανάκη:

Τα χέρια του ανθρώπου, όταν συνεργάζονται αρμονικά με το μυαλό και την ψυχή, κάνουν θαύματα που κανένα προηγμένο «μηχάνημα» δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει.

Ο Μανόλης Γαλλιάκης είναι ένας τέτοιος Άνθρωπος και επιστήμονας.

Γνωρίζοντας μάλιστα και τον τρόπο της ζωής του, υποκλίνεσαι μπροστά του.

Η ζωή του είναι Αγάπη για τους ανθρώπους και σεβασμός για τον ανθρώπινο πολιτισμό!!!!

Είχε κάνει αίσθηση και η έκθεση που είχε οργανώσει ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα.

Σ’ ένα νεοκλασικό μέγαρο γνωστό ως «Ιωνικό Κέντρο» ο Γαλλιάκης παρουσίασε μια συλλογή με ενθυμήματα από την 55χρονη καριέρα του. Με την έκθεση αυτή αποφάσισε να ανασύρει μνήμες και βιώματα από μια εποχή που ξεκίνησε πριν από 55 χρόνια, λίγο πριν το ναυάγιο του Ε/Γ/ – Ο/Γ «Ηράκλειον».

Με καμάρι έδειχνε και εξηγούσε τα διάφορα επιστημονικά όργανα – εργαλεία που χρησιμοποιούσε και τις μελέτες που είχε πραγματοποιήσει και ήταν συμμετρικά απλωμένες πάνω σε τραπέζια. Ήταν το απόσταγμα από την πολύχρονη εργασία του Ναυπηγικού του γραφείου που ίδρυσε λίγο πριν το ναυάγιο του Ε/Γ – Ο/Γ «Ηράκλειον» (8 Δεκεμβρίου 1966) για 55 χρόνια ήταν το σπουδαιότερο Ναυπηγικό – μελετητικό γραφείο του Πειραιά, με ειδικότητα στις μελέτες για μετασκευές και νέες κατασκευές των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων.

Εξαιρετικός ξεναγός της έκθεσης ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων μετά το θερμό καλωσόρισμα των επισκεπτών του.

«Ίδρυσα το γραφείο μου το 1967, αφού επέστρεψα από την Ιταλία, όπου σπούδασα. Με την ΑΝΕΚ ξεκίνησα την δραστηριότητά μου και άρχισα να συνεργάζομαι από το 1972, στον τομέα της μελέτης. Ξεκίνησα με την μετασκευή του «Κάντια» και του «Ρέθυμνο». Είχαμε μια πολύχρονη και αρμονική συνεργασία. Παρόλο που άλλαζαν τα συμβούλια, εγώ διατηρούσα την σχέση μου με την εταιρεία. Όλα αυτά τα βοηθήματα που βλέπετε, είναι αυτά που χρησιμοποιούσε ο ναυπηγός – μελετητής. Από τον λογαριθμικό κανόνα για τους υπολογισμούς, μέχρι τις αριθμομηχανές τεσσάρων πράξεων, που έκαναν ένα διαβολεμένο θόρυβο. Όλα τότε γίνονταν με το χέρι. Όσο πέρναγαν τα χρόνια, το γραφείο προμηθεύονταν τα νέα επιστημονικά εργαλεία και όργανα που παρουσιάζονταν στην αγορά.

Έτσι συνεχίστηκε η δουλειά του γραφείου για δεκαετίες μέχρι την ηλεκτρονική – ψηφιακή εισβολή που έκανε τη δουλειά του απείρως πιο εύκολη. Θεώρησα σκόπιμο να κάνω αυτή την έκθεση και να παρουσιάσω τον τόπο δουλειάς του παλιού μηχανικού – ναυπηγού και τα μέσα που χρησιμοποιούσε τότε».

Σαν γνήσιος Κρητικός έδινε στο καλωσόρισμά του και άρωμα μαντινάδας με εξαιρετική ευχέρεια χωρίς να παραλείψει φυσικά και το παραδοσιακό κέρασμα για όλους τους επισκέπτες που έφευγαν κατενθουσιασμένοι.

Φίλοι καλώς ορίσατε στο Ιωνικό το Κέντρο

Ζήσετε την ατμόσφαιρα και να αφουγκραστείτε

όταν το χέρι μόχθαγε τη σκέψη να προφτάσει

και το μολύβι όφειλε σχέδια να χαράσσει

και μόνος ο μηχανικός όλα να σχεδιάσει

Τότε που η Ναυπηγική άνοιγε τα ιστία

στην Κρήτη μας μετέφεραν της ΑΝΕΚ τα πρώτα πλοία…

Γι’ αυτό οργάνωσε την έκθεση αυτή ο Μανόλης Γαλλιάκης. Για να κρατηθεί στη μνήμη μια εποχή πριν να δίνουν λύσεις οι υπολογιστές. Τότε που όλα γίνονταν στο χέρι μα με ξεχωριστό μεράκι γιατί καθώς το χέρι σχεδίαζε συμμετείχε και η ψυχή. Έτσι σε κείνες τις δημιουργίες έμεινε μια ξεχωριστή ευλογία. Αυτή που έδινε πάντα η έμπνευση και ο μόχθος του δημιουργού.

Η έκθεση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και ο Μανόλης Γαλλιάκης έμεινε με την ικανοποίηση της εκπλήρωσης ενός ονείρου. Κι πρόσφατα κατάφερε να πάρει την ικανοποίηση με την μόνιμη έκθεση που του φιλοξενεί η ΑΝΕΚ στα κεντρικά της γραφεία στα Χανιά.

Η έκθεση με τίτλο «Όλα με το χέρι» αποτελεί ένα επιστημονικό ταξίδι στο χρόνο.

Μια πορεία ήθους και ευθύνης με «πυξίδα» την τεχνογνωσία ξεδιπλώνεται μέσα από 98 επιστημονικά εργαλεία – αντικείμενα και 56 σπάνια εξειδικευμένα βιβλία που δώρισε ο κ. Γαλλιάκης στην ΑΝΕΚ, από την προσωπική επαγγελματική και οικογενειακή του συλλογή.

«Όλα με το Χέρι» μία νοσταλγική επιστημονική έκθεση, στην ΑΝΕΚ, που μας ταξιδεύει με σεβασμό στο χθες, το σήμερα και το αύριο της ναυπηγικής!!!

Ας ευχηθούμε στον εκλεκτό συμπολίτη κ. Μανόλη Γαλλιάκη πάντα επιτυχίες σε κάθε του δραστηριότητα καθώς δεν σταματά να εμπνέεται και να δημιουργεί.